Częsci samochodowe w iParts.pl

Autor Wątek: Toyota Corolla E11 (2001 r.) wymiana radia fabrycznego (kaseciak)  (Przeczytany 143 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline woodkid

  • Prawie Toyot
  • Wiadomości: 2
Wymieniam samodzielnie radio fabryczne (kaseciak) na Alpine UTE201BT w Corolli z 2001 r. (seria E110).

Próbuję zdemontować panel z kaseciakiem, ale nie do końca wiem, jak to zrobić - a nie chcę niczego wyłamać. Czy ktoś może skierować mnie do odpowiednich zasobów lub tutoriali na ten temat? Szukałem dziś kilka godzin, ale dla tego konkretnego modelu nic nie znalazłem.

Mam radio oraz kostkę / przejściówkę ISO, ale pewnie będę też potrzebował jakiejś ramki. Niestety również nie byłem w stanie znaleźć odpowiedniej, na Allegro są ramki tylko do E12. Czy ktoś może podpowiedzieć, jaka ramka będzie pasować i gdzie ją mogę kupić?

Dzięki za pomoc!




Offline mechu

  • Toyot Spamer
  • *****
  • Wiadomości: 4139
  • Płeć: Mężczyzna
    • Nawigacje Alarmy CB.
Odp: Toyota Corolla E11 (2001 r.) wymiana radia fabrycznego (kaseciak)
« Odpowiedź #1 dnia: 29-07-2020, 11:34:48 »
Sciagasz galki- tam masz srubki.
Wyciagasz popielniczke.
Panel rwiesz do siebie.

Żadnej ramki nie potrzeba - radio pasuje w miejsce starego ale bez plastikowej ramki z alpine-a

Offline woodkid

  • Prawie Toyot
  • Wiadomości: 2
Odp: Toyota Corolla E11 (2001 r.) wymiana radia fabrycznego (kaseciak)
« Odpowiedź #2 dnia: 31-07-2020, 17:47:09 »
Dzięki! Dostałem się do środka. Teraz jest kolejny problem, bo Alpine nie chce się włączyć.

Zrobiłem tak:
1) odłączyłem radio fabryczne od wszystkich kabelków (były z tyłu trzy białe wtyki różnej szerokości) i od anteny
2) podpiąłem przejściówkę ISO pod dwa białe pasujące wtyki
3) podpiąłem przejściówkę ISO pod kable dostarczone z radiem
4) wpiąłem jeden czarny wtyk do radia (jeszcze dodatkowo antenę, ale to nie ma znaczenia)

Po przekręceniu kluczyka w stacyjce radio się nie włącza, próbowałem też dłużej przytrzymać przycisk POWER, bez efektu. Czy o czymś zapomniałem albo coś istotnego pominąłem?

Zaobserwowałem, że w tych dwóch wtykach, które są podpięte pod ISO jest zasilanie, bo testowałem taki układ na starym radiu (bez wpiętego trzeciego, szerokiego białego wtyku). Działało, kaseta się wsuwała/wysuwała.

Czy trzeba coś jeszcze zmieniać? Bezpieczniki gdzieś, na jakieś inne? Nie mam pomysłów.