Autor Wątek: e15 1.4vvt-i 97km 4ZZ-FE wymiana głowicy lub silnika  (Przeczytany 1234 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piechmen

• Początkujący
e15 1.4vvt-i 97km 4ZZ-FE wymiana głowicy lub silnika
« dnia: 29 Lipca 2020, 21:29:55 »
Corolla e15 1.4 vvt-i  4ZZ-FE 2008r

Cześć. W zeszłym tygodniu jadąc autostradą pojawiła mi się nieszczęsna kontrolka check engine, zdławiło mi silnik, a jak chcialem sie zatrzymać obroty spadły do zera. Uruchomiłem silnik ale odrazu zgasiłem bo chodził tak jakby chciał wyskoczyć. Laweta odwiozła mnie do mechanika. Po wstępnej diagnozie stwierdził, że poszły zawory i trzeba głowicę oddać do planowania do zewnętrznej firmy. Na miejscu okazało się, że głowica nie nadaje się do żadnej regeneracji bo jest bardzo mocno uszkodzona cokolwiek to znaczy. Dostałem dziś polecenie, żeby poszukać na necie jakiejś używki i tu pojawia się mój problem ponieważ na allegro te silniki 1.4 vvti pochodzą głównie z corolli e12. Czy to nie jest problem? Chodzi mi tu o datę, że są troche stare np z 2002r kiedy moja Corolla jest z 2008. Kod silnika teoretycznie się zgadza więc na chłopski rozum powinno pasować, ale ja się nie znam więc wolę zapytać. Często też widzę oznaczenie samo 4ZZ lub E4Z-E52. Czy te silniki nie będą pasować?

Jest też kwestia wymiany całego silnika , nie wiem jeszcze co byłoby bardziej opłacalne. Ale kupując silnik biorę też na siebie ryzyko, że zaniedługo coś może mi tam się stać niedobrego i znowu będą koszta.

Co Wy bardziej doświadczeni w tym świecie moglibyście mi doradzić? Jakie macie doświadczenia z wymianą silników lub głowicy?

Pozdro

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl