Autor Wątek: 4x2 4x4  (Przeczytany 70567 razy)

Offline adekt

• Toyot Leżący
  • *
4x2 4x4
« dnia: 08 Sierpnia 2020, 15:18:04 »
Czy warto dopłacać do napędu 4x4 Skoro mieszkam na płaskim terenie ???? a zimy mamy takie jakie mamy.

Offline flymore

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: 4x2 4x4
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Sierpnia 2020, 20:11:13 »
Dla mnie Rav4 bez 4x4 to takie dziwne polaczenie.
W ogole nie rozumiem po co kupowac SUVa z napedem tylko na przod. Przy tych gabarytach i masie nie powinni w ogole oferowac 4x2.

Ale w praktyce duzej roznicy nie poczujesz. Nie mniej naped 4x4 znacznie zwieksza bezpieczenstwo i nie tylko na sniegu i nie tylko w gorach. Juz nie raz ratowal mnie z opresji.

Jezeli chcesz miec bezpieczniejsze auto to bierz 4x4.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Sierpnia 2020, 23:18:04 »
Jak do miasta to 4x2. Szkoda kasy to raz. A dwa to wieksze spalanie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline pirad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Sierpnia 2020, 06:59:40 »
Moim skromnym zdaniem o wyborze decyduje również moc i moment samochodu który chcesz kupić .
Jeżeli to ma być nowa Rav 4 hybryda konieczny jest napęd 4x4.Taki też mam w swojej ravce. 4x4 to nie tylko większe bezpieczeństwo na śniegu i w górach ale także na mokrym i przy dynamicznym ruszaniu oraz wyprzedzaniu.
Dotychczas miałem cx5 160km z napędem na przód i przy dynamicznym starcie na mokrym (np ucieczka ze skrzyżowania przy skręcie w lewo) zdarzały się uślizgi przedniej osi. Teraz cisnę gaz i jadę.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Sierpnia 2020, 09:13:31 »
Stałem przed tym samym dylematem. W końcu zmieniłem zamówienie z 4x2 na 4x4 opóźniając tym samym dostawę auta o 1mc ale było warto.

Raz że auto lepiej zachowuje się w zakrętach, szczególnie czuć na długich łukach (zanim wydałem ten osąd na tym samym odcinku drogi, testowałem dwa auta Selection 4x4 i Executive 4x2). Druga sytuacja, jak wożę dziecko do żłobka mam wyjazd pod górkę na skrzyżowaniu, tutaj 4x2 zrywał przy skręconych kołach, w sumie normalne zachowanie przednionapędówki. Rozmawiając z innymi użytkownikami, wszyscy twierdzili że zimą pomaga się wykopać ze śniegu (obym nie musiał sprawdzać). I ostatni powód, nie chciałem później żałować że wziąłem ;-)

Co do spalania, auto 4x4 w mieście potrafi spalić mniej, bo odzyskuje energie z obu osi. Natomiast na trasie potrafi spalić więcej, bo jednak zwiększa masę pojazdu.

Offline doswiadczony

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Sierpnia 2020, 13:16:31 »
Absolutnie zgadzam się z kolegą, 4x4 powinno wybierać gdyż zawsze można będzie przełączyć na 4x2 i zużycie nie ucierpi. Ja zrobiłem błąd, bo nie chciało mi się czekać :wallbash:

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Sierpnia 2020, 13:21:04 »
Walory napędu 4x4 doceni każdy kto już taki napęd miał/zna.
Jedno jest pewne, jeśli tylko mnie będzie stać raczej nigdy nie wrócę do 4x2 dokładnie ze względów opisanych powyżej przez kolegów.

Offline marb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Sierpnia 2020, 18:25:30 »
Absolutnie zgadzam się z kolegą, 4x4 powinno wybierać gdyż zawsze można będzie przełączyć na 4x2 i zużycie nie ucierpi. Ja zrobiłem błąd, bo nie chciało mi się czekać :wallbash:
Nic sam nie przełączysz. 

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Offline sleepy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Sierpnia 2020, 09:33:42 »
Absolutnie zgadzam się z kolegą, 4x4 powinno wybierać gdyż zawsze można będzie przełączyć na 4x2 i zużycie nie ucierpi. Ja zrobiłem błąd, bo nie chciało mi się czekać
Ja mam 4x4 i chyba nie ma możliwości przejścia na 4x2, samochód sam wybiera - ale mogę się mylić.

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Sierpnia 2020, 09:41:57 »
Absolutnie zgadzam się z kolegą, 4x4 powinno wybierać gdyż zawsze można będzie przełączyć na 4x2 i zużycie nie ucierpi. Ja zrobiłem błąd, bo nie chciało mi się czekać
Ja mam 4x4 i chyba nie ma możliwości przejścia na 4x2, samochód sam wybiera - ale mogę się mylić.
Nie mylisz się. To nie Mitshubishi. Ale się sprawdza. Polecam sprawdzić na jakiejkolwiek drodze szutrowej. Paseratti przy prędkości powyżej 30 km/h zaczyna na takiej drodze płynąć. RAV4 radzi sobie doskonale. Podejrzewam, bo nie miałem jeszcze okazji sprawdzić że tak samo dobrze będzie na śniegu - nie mylić z lodem. Generalnie po tym teście nie mam żadnych wątpliwości że to była doba decyzja. Nie żałuję.

Offline sleepy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Sierpnia 2020, 11:47:24 »
Paseratti przy prędkości powyżej 30 km/h zaczyna na takiej drodze płynąć. RAV4 radzi sobie doskonale. Podejrzewam, bo nie miałem jeszcze okazji sprawdzić że tak samo dobrze będzie na śniegu
Ja miałem możliwość sprawdzenia na śniegu i radził sobie nie gorzej od Tiguana 4x4.

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Sierpnia 2020, 11:50:35 »
Paseratti przy prędkości powyżej 30 km/h zaczyna na takiej drodze płynąć. RAV4 radzi sobie doskonale. Podejrzewam, bo nie miałem jeszcze okazji sprawdzić że tak samo dobrze będzie na śniegu
Ja miałem możliwość sprawdzenia na śniegu i radził sobie nie gorzej od Tiguana 4x4.
I to jest chyba najlepsza rekomendacja 4x4.

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Sierpnia 2020, 12:27:54 »
Kurcze, sprzedawca już zdążył mnie zniechęcić do 4x4 ("i tak pan tego nie wykorzysta") a tu znów czytam że warto...Pertyn na YT też twierdzi że zawsze warto 4x4.
Mieszkam w ciepłym rejonie Polski (ostatniej zimy nie było śniegu wcale), do tego płasko.
I bądź tu mądry laiku :/

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Sierpnia 2020, 12:28:10 »
Ciekawi mnie co na to kolega @adekt  :roll:
Dostał już parę wskazówek. W zasadzie trzeba "wyskoczyć "z dodatkowej dychy i posłuchać rad bardziej doświadczonych kierowców.
Jedyne co trzeba to tę dyszkę dołożyć (nawet jak w kredycie czy leasingu to trzeba ją będzie w zębach oddać).

Moim zdanie: to typowy dylemat (zbliżony do tego z kołami zimowymi, a w mniejszym stopniu z wersją wyposażenia czy wreszcie kolorem nadwozia), który każdy powinien raczej sam rozstrzygnąć i się do tego przekonać a nie liczyć na opinie (często nieobiektywne).

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Sierpnia 2020, 13:19:08 »
Kurcze, sprzedawca już zdążył mnie zniechęcić do 4x4 ("i tak pan tego nie wykorzysta") a tu znów czytam że warto...Pertyn na YT też twierdzi że zawsze warto 4x4.
Mieszkam w ciepłym rejonie Polski (ostatniej zimy nie było śniegu wcale), do tego płasko.
I bądź tu mądry laiku :/

Pertyn wie co mówi.
 A 4x4 sprawdzi się nie tylko zimą. Obserwując ten napęd na suchej nawierzchni też ciągle się to włącza. Zresztą w innych autach z dołączanym jak skoda jest podobnie. Wystarczy wcisnąć gaz do dechy i zamiast tracić trakcje a auato jest jednak ciężkie i o to by było łatwo, to odpycha się na 4 butach. Podobnie na deszczu, zakrętach itp. Dodam jeszcze od siebie że przy napędzie na 4 mamy odzysk energii przy hamowaniu również z tylnej osi co pewnie nie jest bez odzwierciedlenia w spalaniu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl