Autor Wątek: Poradnik dla detailera  (Przeczytany 49303 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Odp: Poradnik dla detailera
« Odpowiedź #150 dnia: 03 Września 2024, 20:33:08 »
Wole oddac auto do specjalisty. Znajac mnie pewnie bym zjechal caly lakier.

Offline Jacek14

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV80
« Odpowiedź #151 dnia: 04 Września 2024, 09:31:19 »
Wole oddac auto do specjalisty. Znajac mnie pewnie bym zjechal caly lakier.
To bys mial metalik :-)

Offline Tomahawk5000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 2021 Camry Exe
« Odpowiedź #152 dnia: 23 Marca 2025, 08:49:33 »
Jak bym chciał się pobawić i kłaść wosk to powinienem omijać elementy na których mam folie?

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #153 dnia: 27 Kwietnia 2025, 17:29:54 »
Według starej szkoły detailerów nie należy nakładać wosku ani powłoki na folię PPF.
Jednak w ostatnich latach postęp technologiczny w produkcji autokosmetyków jest tak ogromny, że wiele z nich zmieniło całkowicie swoją produkcję, skład, zawartość, a nawet konsystencję.
Obecnie są już woski, które można nakładać na folie. Należy wybierać dedykowane woski syntetyczne oraz hydrofobowe. Są one nie tylko nieszkodliwe, ale chronią samą folię przed niekorzystnym działaniem środowiska. Niestety jest pewien tu haczyk. Mianowice niektóre firmy zakładające folie PPF w karty gwarancyjne wpisują ten stary zapis, że położenie wosku lub powłoki na folię powoduje utratę gwarancji na folie. Najlepiej takie firmy omijać szerokim łukiem.
Sam od lat nakładam wosk na folie i nigdy nic się nie stało z folią. Trzeba pamiętać tylko, żeby nakładać wosk ręcznie i używać do tego celu bardzo delikatnych akcesoriów.

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #154 dnia: 27 Kwietnia 2025, 17:56:36 »
Jeśli macie stare wycieraczki gumowe, to możecie w prosty sposób je zregenerować nakładając na nie np. Autoglym Instant Tyre Dressing. Wystarczy spryskać i pozostawić do wyschnięcia. Uzyskacie delikatne przyciemnienie:
.

Jeśli po spryskaniu zbierzecie nadmiar środka, uzyskacie efekt bardziej naturalny:

Offline Jacky

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #155 dnia: 18 Sierpnia 2025, 22:30:30 »
W ubiegłym tygodniu po obejrzeniu tego filmu: https://www.youtube.com/shorts/yU23yVmV89Q i po krótkiej internetowej lekturze jak myć komorę silnika postanowiłem sprawdzić w praktyce na swoim egzemplarzu co można osiągnąć bez jakiegoś specjalistycznego sprzętu.

Z takiego stanu:

udało się osiągnąć coś takiego:

Całe mycie silnika zajęło mi ok 3 godzin. Robiłem to trochę w sposób chałupniczy. Stosowałem jedynie Optimum Power Clean i miejscowo Optimum Tar Remover. Stosowałem myjkę akumulatorową z najniższym ciśnieniem wody. Suszenie w słońcu z powodu braku sprężonego powietrza.

Co dało mycie silnika? Nieco cichszą pracę silnika, szybsze działanie klimatyzacji, satysfakcję i kolejne doświadczenie detailingowe.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl