Cześć wszystkim.
Troszkę już poznałem swoje auto, przy czym o ile nie mam żadnych pytań odnośnie wyposażenia i obsługi, bo to dosyć intuicyjne o tyle problemem dla mnie jako osoby, która z tego typu autem ma do czynienia po raz pierwszy jest napęd: mianowicie nie wiem, czy to normalne i "ten typ tak ma"- po pierwszym uruchomieniu np. rano w ekspresowym tempie zjeżdża mi poziom baterii trakcyjnej..
Oglądałem wiele filmów, dużo czytałem jednak nie wiem czy to normalne.. Po doładowaniu do pełna wystarczy około 500 m żeby "zjechała" do połowy (włączona klimatyzacja, światła). Ogólnie bateria doładowuje się dość szybko, chociaż do zielonego zakresu raczej rzadko (jeżdżę głównie w mieście).
I kolejna rzecz- czy normą jest efekt, który można by porównać do "ślizgającego się sprzęgła"-np. przy wyprzedzaniu, bądź próbie szybszego ruszenia z miejsca słychać mocno pracujący silnik spalinowy, natomiast przyspieszenie nie jest jakieś oszałamiające.. Chociaż to może moje subiektywne wrażenie przez ten hałaśliwie zachowujący się motor, bo auta stojące za mną jednak odstają znacznie..
Pacjent: Prius II 2008/ 171 tys km
Pozdrawiam