Autor Wątek: Odgrzybianie klimy Auris II hybrid  (Przeczytany 4576 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michaelslay90

• Toyot Leżący
  • *
Odgrzybianie klimy Auris II hybrid
« dnia: 10 Sierpnia 2020, 11:30:57 »
Hej, znalazłem w sieci ten środek z Wurtha z wężykiem. Sprawdzałem gdzie jest ten odpływ skroplin z klimy i znalazłem ciemny gumowy wężyk pod obiciem schowka od strony pasażera. Czy to jest to? :) wystarczy wyjąć go w swoją stronę czy jest tam jeszcze jakiś ukryty 'haczyk'? Robię to pierwszy raz, dzięki  :grin:
Toyota Corolla GR Sport 2.0 '24
Yaris '17

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Odgrzybianie klimy Auris II hybrid
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Sierpnia 2020, 13:18:56 »
Tak. Wezyk mozna delikatnie wyjac z podlogi ALE naszykuj sobie małą miseczke bo z wezyka moze kapnac szlam lub brudna woda i dywanik do prania.
Sa rozne szkoly jak to robic-jedni psikaja cala zawartosc od razu drudzy po polowie na dwie raty. Jedni z wlaczonym wiatrakiem na 1 ani inni z wylaczonym. Jedni szczelnie zatykaja odplyw potem i po 15 min odkorkowuja i piana zamieniona w plyn z brudem sama splywa a inni nie zatykaja i plyn powoli sam splywa.
Jedno jest pewne zeby klima nie chodzila w trakcie zabiega i potem trzeba porzadnie wysuszyc parownik wlaczajac ogrzewanie i przewietrzyc auto. Filtr kabinowy wyjmujesz przed psikaniem i po zabiegu go wymirniasz.
 Niektorzy takze zakladaja na fotole folie aby resztki zarazkow wylatujace z nawiewu w trakcie suszenia na lecialy w fotele.
Temat rzeka, powodzenia.

Offline michaelslay90

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Sierpnia 2020, 13:30:18 »
Super, dzieki!
Yaris '17

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Sierpnia 2020, 14:41:17 »
czy jest tam jeszcze jakiś ukryty 'haczyk'?
Przy wkładaniu wężyka na miejsce w gumowy kołnierz  w podłodze, uważaj żeby go sobie nie przepchnąć na drugą stronę - ja tak zrobiłem, gumowy kołnierz spadł na osłony pod spodem i musiałem w serwisie poprosić o pomoc.

Offline michaelslay90

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Sierpnia 2020, 14:51:21 »
czy jest tam jeszcze jakiś ukryty 'haczyk'?
Przy wkładaniu wężyka na miejsce w gumowy kołnierz  w podłodze, uważaj żeby go sobie nie przepchnąć na drugą stronę - ja tak zrobiłem, gumowy kołnierz spadł na osłony pod spodem i musiałem w serwisie poprosić o pomoc.

dzieki :)
Yaris '17

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Sierpnia 2020, 15:53:09 »
Jeszcze uwaga na te pianke wurth. Jesli ma na koncu dysze ktora jest szersza niz rurka pianki i to takis stozek/plastik z dziurkami to uwazaj aby nie zostala w obudowie parownika bo tu koledze jednemu tak sie stalo.
W aso toyoty sa jakby co oryginalne pianki za 41zl 0.5l co uzywaja na przegladach.

Offline Kamol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Sierpnia 2020, 17:42:20 »
Ja odgrzybiałem klimę jak na tym filmiku. https://www.youtube.com/watch?v=BMKzVa4U-hk  . Zreszta ktoś ten filmik zamieścił na tym forum. Za pierwszym razem zrobiłem jak na filmie. Dwa tygodnie później powtórzyłem czyszczenie, ale tylko część pierwszą z wykręceniem samego wentylatora klimatyzacji. Co do pianki korzystałem z CRC AIRCO CLEANER. Jest go więcej, bo 500ml a Wurtha chyba 300 ml. CRC nie ma też dyszy na końcu weżyka, więc nie ma ryzyka, że coś zostanie w parowniku.

Offline epadno

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Sierpnia 2020, 18:18:58 »
bo tu koledze jednemu tak sie stalo

Jeśli to jest to co widzę w google, czerwona dysza na końcu szersza od wężyka, to ja byłbym bardzo ostrożny. Tak samo wyglądała dysza mojego środka LiquiMoly i została w parowniku bo o ile przeszła jakoś przez tą czarną rurkę i otwór parownika to wyjść już nie chciała.

Nie mam pojęcia kto wpadł na to, żeby zrobić szerszą dyszę niż wężyk - przecież będzie się zahaczać przy wyjmowaniu...

Ewentualnie wyjąłbym czarną rurkę odpływu, włożył dyszę prawie do końca i zamontował rurkę z powrotem na parownik bez wkładania dyszy do środka. Nawet jeśli utknie w czarnej gumowej rurce to będzie ją dużo łatwiej wyciągnąć niż z parownika.

Jeśli gumowa "uszczelka" rurki wpadnie pod auto to można ją znaleźć na elementach podwozia. W najgorszym wypadku trzeba będzie zdjąć prawe koło żeby ją zlokalizować, w najlepszym spadnie na ziemię.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Sierpnia 2020, 18:25:27 »
Pianka toyoty oryginal ma dysze metalowa o srednicy rurki i dziurki dookola i na koncu a ta widze ma tylko na koncu wiec tego wurtha bym nie polecal. Puszka tez jest jakas mala.
Na tym filmie z yt wlasnie sporo wylecialo plynu na dywanik i nawet tego nie wytarl...bedzie smierdziec stechlizna.
Wiatraka tez nie umyl skoro juz wyjal. Wystarczy sprezone powietrze i wilgotna sciereczka.
Film taki sobie

Offline michaelslay90

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Sierpnia 2020, 10:49:46 »
Dzięki za info! zobaczę czy ta dysza jest luźna, jesli tak to spróbuję bez niej. Na przyszłość kupię też piankę z Toyoty gdyby 'zapach' powrócił
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpnia 2020, 10:55:02 wysłana przez michaelslay90 »
Yaris '17

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Sierpnia 2020, 09:07:46 »
Za mniej więcej połowę ceny Wurtha lub Toyoty można kupić pianę K2. Też działa i wężyk ma bez żadnych dodatków, które mogą odpaść.

Offline mar.bor.37

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Sierpnia 2020, 15:49:35 »
Za mniej więcej połowę ceny Wurtha lub Toyoty można kupić pianę K2. Też działa i wężyk ma bez żadnych dodatków, które mogą odpaść.
Zgadzam się. Mam obydwa preparaty i tego z Wurth nie polecam do zastosowania przez wężyk odpływu. Wurth to środek w płynie. Działał by super jeśli widzimy gdzie dokładnie go aplikujemy tzn. Na całej powierzchni parownika. Pianka przez jej właściwości rozprężające wejdzie sama w każdy zakamarek. Aplikowałem piankę Plack i działa super. Brak niepożądanych zapachów z klimy. Operacja trwa dosłownie chwilke

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline michaelslay90

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Sierpnia 2020, 14:22:57 »
Dzięki, dobrze wiedzieć na przyszłosc :) miałem tego wurtha w promocji, dziś go użyję i zobaczę jaki efekt. Dyszę zdejmuję :) pozdro!
Yaris '17

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl