Autor Wątek: Wyciszenie rav4 2019  (Przeczytany 80010 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline miszkoo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: XA5
Odp: Wyciszenie rav4 2019
« Odpowiedź #270 dnia: 19 Września 2025, 08:47:34 »
gdzie zamontowałeś wzmacniacz? Miałeś wzmacniacz focala + wiązki czy coś jeszcze musiałeś dokupić?
Porwnywałeś jaka jest różnica w porównaniu z focalami bez wzmacniacza?

Tak, jest znaczna i słyszalna różnica przed i po podłączeniu wzmacniacza Focall, wzmacniacz schowałem pod deską rozdzielczą, w przestrzeni nad schowkiem pasażera. Nie przeszkadza w wymianie filtra kabinowego.
Oprócz zestawu Focall potrzebowałem drobiazgów do montażu: taśma parciana, izolacja, trytytki. Przewód zasilający poprowadziłem bezpośrednio od akumulatora, więc dodatkowo peszel ochronny.

Offline bimki

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Plugin
« Odpowiedź #271 dnia: 24 Września 2025, 10:06:07 »
hej,

mam jeszcze pytanie w sprawie wyciszenia.
Zrobiłem już drzwi, bagażnik i podszybie matami + gabką. Jest spoko - ale bardzo mi szumi wiatr w drzwiach kierowcy.
Wydaje mi się, że wchodzi  na słupku łączącym głowną szybę z trójkątną. Czy ktoś miał taki problem?
Czy tą uszczelkę można tam jakoś przykleić (czym)? A może trzeba wymienić ją całą?

W ogóle udało się komuś ogarnąć szum wiatru przy drzwiach?
Toyota PRIUS PlugIn 2024
Toyota RAV4 PlugIn 2022

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #272 dnia: 24 Września 2025, 11:10:07 »
A ten dźwięk wiatru to gwizd z powodu nieszczelności czy szumy opływowe na zewnątrz? Jeśli to drugie to wymiana szyb na akustyczne (z rav4 plug in) pomoże.

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Offline bimki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #273 dnia: 24 Września 2025, 11:17:00 »
hej, ja mam plugina - to są ewindentne nieszczelności - jak od środka dotykam tą uszczelkę na słupku między szybami to  słychać, że dźwięk się zmienia
Toyota PRIUS PlugIn 2024
Toyota RAV4 PlugIn 2022

Offline Nimrod-PW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #274 dnia: 24 Września 2025, 16:08:37 »
Zawsze można spróbować wsunąć sznurek w uszczelkę może to pomoże (oczywiście nie można przesadzać z grubością bo nie da się zamknąć drzwi - słyszałem już o takich przypadkach).

Offline bimki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #275 dnia: 24 Września 2025, 17:17:12 »
tak, sznurek w tą dużą - ale czy tą wokoło okna też tak się da potraktować?

Masz racje - widziałem filmiki, że ludzie dali za gruby sznurek i uszczelka pękła...
Toyota PRIUS PlugIn 2024
Toyota RAV4 PlugIn 2022

Offline westsajd

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: .
« Odpowiedź #276 dnia: 29 Listopada 2025, 23:23:30 »
Dzisiaj zmierzyłem grubość szyb przednich w GR sport MY 2024 i wyszło mi równe 4 mm. Czy szyby z plugina są grubsze?
Czy warto bawić się w wymianę samych szyb, bez wyciszania np. nadkoli? Czy raczej zacząć jednak od  wyciszania? Gdzie będzie większy uzysk?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #277 dnia: 30 Listopada 2025, 10:23:52 »
Przeczytaj wątek.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline LEBIK

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4HEV2,5 C+S
« Odpowiedź #278 dnia: 30 Listopada 2025, 10:38:33 »
Dzisiaj zmierzyłem grubość szyb przednich w GR sport MY 2024 i wyszło mi równe 4 mm. Czy szyby z plugina są grubsze?
Czy warto bawić się w wymianę samych szyb, bez wyciszania np. nadkoli? Czy raczej zacząć jednak od  wyciszania? Gdzie będzie większy uzysk?
Ja wyciszyłem nadkola i drzwi . częściowo w bagażniku też położyłem 4 mm wykładzinę . Efekt wyciszenia jest znaczący , szczególnie przy prędkościach ok. 120 do 130  km/h ,radyjko oryginalne w RAV 4 2023 r. gra bardzo ładnie . Myślałem o wymianie szyb z plugina w drzwiach przednich , ale koszt jest znaczący , więc zrezygnowałem.
Zwróć uwagę na opony na których jedziesz , mam założone na zimę Micheliny , jest ciszej niż latem na  oponach  Bridgestone .
pozdrawiam
zam. 4.01.23  RAV IV Hybryda FWD C+S termin odbioru sierpień 23 ??

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #280 dnia: 17 Grudnia 2025, 13:55:39 »
Trudno powiedzieć. Ja tam mam grubą piankę, bo mam zestaw naprawczy i JBL zamiast koła dojazdowego. Czy jest cicho? Jak w każdej RAv4. Czy wyciszy bardziej w stosunku do gołej blachy? Pewnie tak.

Offline GoldFinger

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Rav4 2023
« Odpowiedź #282 dnia: 26 Grudnia 2025, 12:17:16 »
Cześć
Zaczynam się zbierać, by rozpocząć projekt wyciszenia. Kilka lat temu wyciszałem amatorsko dwie hondy (drzwi przód, tył, bagażnik i kawałek podłogi), wiem ile to jest pracy i pewnie dlatego odkładam start prac ile się da (fajnie byłoby to zrobić, ale mi się nie chce, a może i boję się rozczarowania, że niewiele to da ;)).
Chciałbym zapytać, gdyż w tym wątku nikt nie wspominał, czy przed rozpoczęciem rozpinania kostek/złączek elektrycznych w drzwiach (a może jeszcze innych o których nie mam pojęcia) odpinaliście akumulator by nie zgłaszał potem błędów? Czy jest taka potrzeba, czy też można bez obaw całe wyciszenie robić przy normalnym zasilaniu samochodu - wyłączonym w trybie parkingowym?

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #283 dnia: 26 Grudnia 2025, 12:25:47 »
Jesli wszystko podłączysz prawidłowo i żadnej kosti połączeniowej nie ominiesz ,nie masz czym się martwić , wszystko będzie działać prawidłowo, a ze swoich efektów pracy będziesz zadowolony .
Ja mam u siebie wygłuszone praktycznie cale auto, bagażnik , podłoga,  kpl. drzwi, podsufitka ,nadkola zew. i wew, oprócz ściany grodziowej od strony silnika, plus szyby akustyczne w przednich drzwiach. 

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

Offline barteqoff

• Początkujący
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #284 dnia: 09 Czerwca 2026, 19:30:26 »
Ja wykonuje w ten sposób plus pianka na same nadkola filcowe.

Czy pod piankę kauczukową na nadkola kładziesz masę CTK? Wszędzie na YT mówią że pianka nie przyklei się do filcowych nadkoli. Czy tutaj też dajesz 9mm pianki i nadkole wchodzi bez problemu ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl