Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794949 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #105 dnia: 19 Października 2020, 15:03:51 »
@Kiełek dzięki
@Skylog,też dzięki, a co do ceny tych a ASO jest dużo taniej i całe oświetlenie w kolorze ice blue. 800 to za cały komplet z montażem.
Ale zrobię tak jak Wy ????
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #106 dnia: 19 Października 2020, 20:34:53 »
Mam pytanie odnośnie świateł automatycznych w Rav4,które są powiązane z czujnikiem zmierzchu,czy jest możliwość ustawienia czułości czujnika zmierzchu gdzieś w ustawieniach auta,żeby świtała dzienne świeciły dłużej a światła mijania włączały się później?Czy to jest ustawione i nie ma możliwości zmiany?

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #107 dnia: 19 Października 2020, 21:16:18 »
Sorry, ściągnij rozszerzoną instrukcję obsługi, której nazwa jest...... 20pl i tam na końcu masz indywidualne ustawienia auta, częś ć można samemu część w ASO.

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

Offline Czeresnia

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #108 dnia: 19 Października 2020, 22:31:37 »
Blue z
Poka prosze zdjecia z nocnego widoku jak mozesz swoich niebieskich ?

Offline Czeresnia

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #109 dnia: 19 Października 2020, 22:46:53 »
Uczucie do tego auta dorasta powoli. Na początku drażniło mnie kilka rzeczy, że tu i tam widać oszczędności. Ale z czasem plusy przeważają minusy i zaczyna się doceniać coraz bardziej:
- komfort jazdy
- spalanie
- moc
- miejsce w bagażniku
- w ogóle miejsce w aucie
- sztuczną skórę (Selection)
- wygląd zewnętrzny (to akurat od początku się mi podobało)
- full LED

Po dopieszczeniu autka, większość ułomności udało się zlikwidować. Jak:
- podświetlone sterowanie szybami od strony kierowcy
- LEDY w środku (w trakcie)
- podświetlone klamki
- wyciszenie konsoli środkowej, tacki do ładowania indukcyjnego
- kierunkowskazy i światła cofania w LED (się zobaczy)

I ostatnia rzecz... środkowy wyświetlacz. Tutaj czaję się na zmianę mimo że mam wersję 2020 a więc z androidem to jednak dość słaba rozdzielczość. I jednak bez AA, a nie zawsze podłączę telefon to żal jest. A jedyne słuszne radio które wygląda nowocześnie to:

https://pl.aliexpress.com/item/4001248809081.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.65fc770a0BmuYp&algo_pvid=82b36aef-fe59-433a-bacd-37ccf69bafc9&algo_expid=82b36aef-fe59-433a-bacd-37ccf69bafc9-0&btsid=0b0a050116022294568368569ea42d&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

Mam niby zdjęcia od chińczyków jak wygląda po montażu, ale póki co cena 2200zł to trochę za dużo. Za niepewną jakość, tak tysiaczka bym zaryzykował ale 2...

Ten Nowy system Audio wyglada super, ja jeszcze nie mam swojej ale juz wiem ze ten system jest problemem, mowisz ze do androida trzeba sie non stop podlaczac kablem ? Jest to upierdliwe? w ogole malo filmikow na you tubie na temat android system w standadzie. Jest w stanie obsluzyc wszyzstkie glosniki JBL na full moc? bo tam widze chyba tylko opcje na 4 ?

Tez raczej bede zamawial podswietlany kontroler szyb no i ledowe wnetrze ale chce z umiarem raczej zarowki zeby nie byko zbyt jasno.
Boje sie robic klamki bo kolory/moc swiatla widze ze sie troche roznia a tego nie bardzo chce, w ogole tez ciezko mi znalesc filmiki jak ambient light wyglada w selection
- wyciszenie konsoli środkowej, tacki do ładowania indukcyjnego - o tym musze doczytac albo przetestowac co jest problemem
- kierunkowskazy i światła cofania w LED (się zobaczy) + chyba LED jako przeciwmgielne

W ogole mysle o LED barze ale nie wiem jeszcze czy z ingerencja czy na dodatkowym relingu z bagaznika na dach troche fanaberia jak bede jechal w gory

Podoba mi sie rowniez off roadowe alusy na zime ale widac w PL malo popularne no i opony ale sa kiepskie w osiagach ale cos karbowanego imitujacego by sie przydalo na kolach na zimowki...ale widze ze w PL nikogo to nie interesuje

Co myslicie o przerobce ravki z tego filmiku

https://www.youtube.com/watch?v=qcChc0cr6Zc

Oswietlenie z przodu to KC markowa firma droga fajnie wyglada ale mozna znalesc cos fajnego i tanszego...

Sorka za bledy/ brak pl znakow lenistwo bierze gore  :czerwona: <kawusia>

SKYLog nie odpowiedziales mi czy ten fajnie wygladajacy system ogarnie JBL wszystkie glosniki.

Offline lechu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #110 dnia: 20 Października 2020, 00:07:52 »
Sorry, ściągnij rozszerzoną instrukcję obsługi, której nazwa jest...... 20pl i tam na końcu masz indywidualne ustawienia auta, częś ć można samemu część w ASO.

Czy mógłbyś podać link do instrukcji PL?
« Ostatnia zmiana: 20 Października 2020, 00:09:32 wysłana przez lechu »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #111 dnia: 20 Października 2020, 07:21:59 »
Zaloguj się do Moja Toyota pl. Tam wpisz w odpowiednie pole Swój VIN i masz wszystkie instrukcje do Twojego auta i od stacji i od samochodu.
https://www.toyota.pl/tme#/my-toyota/orderTracker

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline lechu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #112 dnia: 20 Października 2020, 07:57:56 »
Ja dopiero będę na koniec miesiąca zamawiał

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: 20 Października 2020, 08:33:49 »
Czereśnia przepraszam. Miałem wczoraj info że dostałem BAN na forum i nie mogłem się zalogować.

Rozmawiałem z chińczykami, wysłali mi zdjęcia jak wygląda urządzenie. I twierdzą że wszystko działa, tzn. fabryczna kamera cofania i JBL, tylko do JBL jest inna wiązka. Ale... zaufać chińczykowi. Jeszcze się zastanawiam. Biorę pod uwagę 2 opcje:

1) Albo to radio, chociaż nie znalazłem jeszcze w necie żadnych informacji czy działa i jak działa.
2) Albo Dasaita MAX10 ale z rozdzielczością 1280x720 bo są takie, i tam wiem że wszystko działa. Bo w necie jest dużo już zamontowanych zestawów i zarówno JBL (też potrzebna dodatkowa wiązka) jak i kamera cofania i cały Canbus działa, w tym ciśnienie kół itd. Ale wyświetlacz ma 10" więc chciałbym jeszcze zobaczyć jak z ostrością obrazu, bo w sumie na tym najbardziej mi zależy.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #114 dnia: 20 Października 2020, 08:47:58 »
Po VIN nie znajdziesz, musisz kliknąć wyszukaj instrukcję i podajesz 2020, produkcja od sierpnia, ta rozszerzona OM42D20PL

Offline Czeresnia

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #115 dnia: 20 Października 2020, 13:55:59 »
Czereśnia przepraszam. Miałem wczoraj info że dostałem BAN na forum i nie mogłem się zalogować.

Rozmawiałem z chińczykami, wysłali mi zdjęcia jak wygląda urządzenie. I twierdzą że wszystko działa, tzn. fabryczna kamera cofania i JBL, tylko do JBL jest inna wiązka. Ale... zaufać chińczykowi. Jeszcze się zastanawiam. Biorę pod uwagę 2 opcje:

1) Albo to radio, chociaż nie znalazłem jeszcze w necie żadnych informacji czy działa i jak działa.
2) Albo Dasaita MAX10 ale z rozdzielczością 1280x720 bo są takie, i tam wiem że wszystko działa. Bo w necie jest dużo już zamontowanych zestawów i zarówno JBL (też potrzebna dodatkowa wiązka) jak i kamera cofania i cały Canbus działa, w tym ciśnienie kół itd. Ale wyświetlacz ma 10" więc chciałbym jeszcze zobaczyć jak z ostrością obrazu, bo w sumie na tym najbardziej mi zależy.

Nie ma problemu dzieki ze odpisales, ja czekam na polowe listopada na auto i moze bede myslal o zmianie na poczatku roku, mi sie bardziej podoba ta 1 opcja ladniej sie komponuje z reszta. Musimy chyba zaczekac na rozwoj sprawy...  :beer:

Offline nessip

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #116 dnia: 20 Października 2020, 21:44:19 »
Jako, że temat dotyczy wrażeń i opinii to i ja dołożę swoje spostrzeżenia z pierwszych dni użytkowania auta. Porównanie mam przesiadając się z Accorda VII gen TypeS i mając jeszcze na codzień CR-V III gen. Moja wersja to Hybryda Executive 4WD ( nie jestem pewny czy Exe występują FWD)

Także po kolei in plus:

+ mega wygląd
+ naprawdę fajnie się prowadzi
+ aktywne systemy wspomagające (asystent pasa ruchu, aktywny tempomat)
+ rozsądne spalanie
+ osiągi
+ fajne podświetlenie wnętrza (półki, pod nogami)
+ super wyświetlacz w lusterku
+ osiągi
+ układ hamulcowy

i teraz lecimy z dziegciem:
- poniżej deski rozdzielczej jest słabo jeśli chodzi o materiały, plastiki powiedziałbym średnie i czuć oszczędności (Accord 2003 - flokowany i podświetlany schowek - tutaj kawałek plastiku)
- klimatyzacja w trybie auto(jakieś eco), no nie do końca to działa dobrze bo potrafi szyba gdzieś parować (znów porównanie z Acoo bo CR-V nie ma takiego trybu)
- brak możliwości zmiany tapicerki przy zamówieniu. Mamy full skórę a wolałbym jednak jakąś tkaninę(mam psy, które bardzo lubią wskakiwać i jeździć autem)
- brak ledowego oświetlenia górnego (really ? zwykłe żaróweczki ???)
- mała ilość schowków i bezsensowna tacka w podłokietniku...
- brak bezprzewodowego AA i CP
- koszty pierdółek typu domykanie szyb, którego nie uruchamiają domyślnie
- mam wrażenie, że masa jest słabo rozłożona bo czuć dużą bezwładność przy hamowaniu (porównanie z CR-V bo z Accordem to bez sensu)

Podsumowując auto jest naprawdę fajne ale na pewno ma swoje wady, wiele rzeczy można poprawić ale i tak dalej w tym budżecie to nie wiem co mogłoby być lepsze :)

Pozdr,
n.

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #117 dnia: 20 Października 2020, 22:16:52 »
Klimatyzacja w trybie ECO ma byc ECO a nie komfort, musisz zmienic na tryb standard żeby działało sprawniej.
Co do AA i ACP to i tak dobrze, że w końcu jest  :grin: natomiast bezprzewodowe AA i ACP to chyba jeszcze jednak nadal rzadkość i u konkurencji.
Hamowanie - to raczej kwestia hybrydy a nie rozłożenia mas. W hybrydzie hamowanie jest specyficzne i czasem ciężkie do wyczucia, na poczatku hamujesz generatorem a dopiero przy mocniejszym wciśnięciu zaczynają działać hamulce.

Offline nessip

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #118 dnia: 20 Października 2020, 22:33:24 »
na poczatku hamujesz generatorem a dopiero przy mocniejszym wciśnięciu zaczynają działać hamulce
co Ty mówisz ? ja u siebie mam wrażenie, że gdy dotknę pedału hamulca to nagle rzeczywistość zaczyna mnie wyprzedzać, gdy wcisnę go na centymetr to całe szczęście, że pasy mnie trzymają bo pewnie przytuliłbym się do kierownicy :D Tak więc moim zdaniem układ hamulcowy jest bardzo sprawny ale wrażenie przemieszczania się trudnej do zatrzymania masy jest obecne.

Pozdr,
n.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #119 dnia: 20 Października 2020, 22:52:55 »
Nie mam hybrydy i hamuje genialnie bez takiego wrażenia, więc to jednak specyfika hybrydy moim zdaniem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl