Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794746 razy)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #1305 dnia: 21 Czerwca 2021, 17:41:42 »
mialem auto z klimą - ale to byla Vectra C '06 i nic takiego nie działo sie..

To gdzieś ta woda musiała się zbierać. Chyba, że kapała na wydech.
Zapchany odpływ/odpływy wody z komory parownika niejednokrotnie jest powodem powodzi pod fotelami pasażera czy kierowcy. Bo niestety zarastają syfem, co jest naturalne.
Prawidłowe serwisowanie klimy ma na chcekliście zweryfikowanie drożności tych przewodów i ewentualne ich udrożnienie wyciorem (a nie tylko przedmuchanie). Tak samo jak odkurzenie komory parownika. Niestety wiele zakładów idzie na łatwiznę, bo tego nie widać... 

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #1306 dnia: 22 Czerwca 2021, 08:34:27 »
Kolejne wrażenia.
Wczoraj musiałem szybko przejechać jakieś 250 km drogą krajową i drogami gminnymi. Już pisałem wcześniej o  dźwięku silnika przy wyprzedzaniu, ale jak się wyprzedza sznur ciężarówek i żeby zdążyć to się znacznie przekracza przepisową prędkość to wycie jest trudne. Droga była strasznie zatłoczona i google poprowadziło na drogi gminne. Tu dopiero Ravka pokazała co potrafi. Zawieszenie i układ kierowniczy super, jazda ze sporymi prędkościami po nierównych - nie dziurawych - drogach nie wymagała jakiegoś specjalnego wysiłku. Faktycznie autem rzucało, ale kierownicę mógłbym trzymać jedna ręką pomimo zapadlisk, łat asfaltu i innych takich.
RAV4 to super auto do jeżdżenia zgodnie z przepisami, jak napisał jeden z forumowiczów, i na drogach szybkiego ruchu i pozostałych. Wtedy nawet nie potrzeba żadnego wyciszania, które i tak guzik pomaga :-)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #1307 dnia: 22 Czerwca 2021, 08:50:57 »
Powtórzę tylko, wszystkie klimatyzacje muszą odprowadzać skropliny. Domowe klimatyzatory (ta część wewnątrz budynku - skraplacz) też ma odprowadzenie skroplin węzykami do kanalizacji lub na zewnątrz budynku. Taka fizyka :). Moje stare auto też zostawiało plamę, norma :).

Co do jazdy po trudniejszym terenie, u mnie mimo 4x2, kilka razy praktykowałem wyprzedzanie poboczem i ani przez chwilę nie czułem, by zawieszenie sobie nie radziło w tej sytuacji (oczywiście nie polecam, głupie to i tyle, ale można i trzyma się drogi). 4x4 oczywiście nic więcej by nie dało (wkładam kij w mrowisko), póki nie trzeba wyciągnąć się z trudnego manewru.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1308 dnia: 22 Czerwca 2021, 09:26:02 »
Mnie wszystkie dotychczasowe auta z klimą w lecie "kapały" więc nic dziwnego w tym nie widzę.
Domowa klima też kapie z rurki na zewnątrz.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1309 dnia: 22 Czerwca 2021, 15:14:48 »
Taka ciekawostka na nasze upały:
https://www.rav4world.com/threads/no-power-in-reverse-stuck-hybrid-battery-overheating.313842/

Tzn. nic nowego, można byłoby się tego spodziewać. Szkoda, że nie ma tylko o tym komunikatu i trzeba się domyślać co się dzieje.
Będę musiał na podwórku zrobić raz po upale w słońcu na wstecznym dritfa - czy się też ogranicza.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1310 dnia: 22 Czerwca 2021, 16:05:59 »
Dobrze to wiedzieć, gdy po długim postoju na słońcu w gorący dzień - wsteczny przestanie działać.
Czy dobrze zrozumiałem, że wystarczy włączyć napęd i pozwolić mu schłodzić akumulator trakcyjny.
Czy dodatkowo ustawić klimę na niższą temp. ? Wtedy w środku jest chłodniej.

A najlepiej parkować w cieniu.
Lipa, że nie ma komunikatu.
« Ostatnia zmiana: 22 Czerwca 2021, 16:11:46 wysłana przez Markid »

Offline Szoferr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1311 dnia: 22 Czerwca 2021, 20:14:02 »
Wydaje mi się że miał Li-ion, a one są bardziej wrażliwe na wysoką temp. niż Ni-MH.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #1312 dnia: 22 Czerwca 2021, 20:20:24 »
Słuchajcie, a jak rozpoznać jaką baterię trakcyjną? To kiedyś na forum widziałem, ale nie mogę znaleźć.

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline Szoferr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1313 dnia: 22 Czerwca 2021, 20:46:21 »
Jak wchodzisz do auta od drzwi kierowcy na słupku masz kod na samym dole:
AXAH52 to masz wodorkowe
AXAL52 to masz litowe

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1314 dnia: 23 Czerwca 2021, 08:46:13 »
No tak Li-Ion są bardziej wrażliwe, ale spokojnie, to trzeba mocno naprawdę nagrzać samochód, by było im tak ciężko.
Nie wiem jakie limity ma Toyota, ale powyżej 45-50st.C zaczyna się im ciężko robić. Nagrzanie czegoś pod kanapą, w aucie w słońcu nie jest takie łatwe.

Miałem już kilka razy mega nagrzane auto, parkuję pod chmurką i zawsze ruszam wstecznym - nigdy nie spadła moc.

Klima pewnie nie będzie też miała dużo siły prawidłowo działać. Jednak jej pobór też jest "poważny", bo sprężarka to nie jest 100, czy 300 W, ale nawet nagrzana bateria pozwoli wypuścić trochę mocy, a jak to się mówi, Li-ion lubi takie temp jak człowiek :), więc idealnie, że aku bierze powietrze z kabiny.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1315 dnia: 23 Czerwca 2021, 09:18:35 »
Pewnie jest tak jak piszesz. Inaczej to te hybrydy sprzedawane na południu USA w lecie by nie cofały.
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2021, 09:51:23 wysłana przez Markid »

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1316 dnia: 23 Czerwca 2021, 14:25:56 »
Lata temu priusy nie cofały i w norm. temperaturach, ale tam było co innego (za słaby MG2 był i pod górę nie dawały rady).

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1317 dnia: 23 Czerwca 2021, 20:01:00 »
Wydaje mi się że miał Li-ion, a one są bardziej wrażliwe na wysoką temp. niż Ni-MH.

on ma rav4 z 2019 a wtedy li-ion nie były jeszcze instalowane...

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1318 dnia: 24 Czerwca 2021, 08:28:25 »
Zgadza się! Li-ion jest od ok. połowy roku 2020 (sam się załapałem, bo odbiór był na koniec sierpnia).

Offline Tracz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1319 dnia: 28 Czerwca 2021, 08:49:50 »
Toyota po ok. 7 dniach od odbioru. Zauważyłem, że pod maską schodzi otulina/taśma izolacyjna z jakiegoś czujnika/sondy, po lewej stronie.
Też tak macie czy raczej nie jest to standard i powinno to zaizolować?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl