Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794751 razy)

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #1845 dnia: 07 Czerwca 2022, 09:19:13 »
Byłem wczoraj na przeglądzie po 3 latach (jak to szybko czas leci...).
Zgłosiłem zwyczajowo problemy z Cobrą (nie włączaniu się alarmu przy zamknięciu samochodu podczas zamykania klapy).
Powiedziałem też, że jednemu z naszych kolegów z forum w Toyocie Radość problem rozwiązali.

Okazało się, że w oficjalnej instrukcji do Cobry jest błąd i wpisuje się inny numerek, niż ten z instrukcji.
Po wpisaniu właściwego problem został rozwiązany :) :) :)
Teraz wiadomo, dlaczego wiele osób na to narzekało. Jakby ktoś chciał się problemu pozbyć, to w Toyota Czajka Chorzów też już wiedzą, co robić :)

Przy okazji zaproponowali mi odgrzybianie klimy oraz ustawianie zbieżności - okazało się na ścieżce diagnostycznej, że mam rozbieżność :) poniżej normy.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1846 dnia: 07 Czerwca 2022, 12:25:13 »
Jaki to "numerek" zapytałeś?

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #1847 dnia: 07 Czerwca 2022, 12:37:03 »
Gratulacje, że dobry kod wreszcie ustawili. U mnie po tym jak to wprowadzili to odpukać - cobra chodzi na 5+ :).
Pojutrze mam przegląd 30k, z rzeczy do zgłoszenia - hałasujący ręczny (przy zaciąganiu), pochwalę ich za alarm, zapytam czy wiadomo co z wycieraczkami, bo jak mają dalej tak mazać to z tymi piórami będe jeździł i 45k :P, zacieki w reflektorze (ale pewnie mnie zleją). Poza tym nic nie stuka, nic nie puka - auto idealne.

Wydaje mi się, że 5 albo 7 (grupa kodowa auta), mam zanotowane chyba to w domu :).

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1848 dnia: 07 Czerwca 2022, 13:44:32 »
Już jakiś czas temu o tym pisałem (chyba w wątku o BLE42) ale musze powiedzieć, że po aktualizacji softu w BLE42 nie ma żadnych problemów z włączaniem napędu hybrydowego w aucie.
Wcześniej od czasu do czasu trzeba było 2..3 razy wcisnąć START by się uruchomił, była przy tym sygnalizowana blokada immo.
Po aktualizacji żadnych problemów ani spowolnień, BLE się wyłącza bardzo szybko. 
Jak ktoś ma z tym problem to zachęcam - warto zaktualizować.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1849 dnia: 07 Czerwca 2022, 14:32:42 »
BLE a Cobra to dwa inne systemy. My Cobrę mamy bardzo dopracowaną;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1850 dnia: 07 Czerwca 2022, 14:45:32 »
BLE po aktualizacji - też ;) już zapomniałem że istnieje.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1851 dnia: 07 Czerwca 2022, 15:20:53 »
Dziś dopytałem, jak t jest w nowo wydawanych samochodach. Dowiedziałem się, że aktualizacje robią w dniu montażu do auta.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1852 dnia: 07 Czerwca 2022, 17:37:58 »
Jaki to "numerek" zapytałeś?

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Mówił mi człowiek, ale zapomniałem. Najważniejsze, że problem opanowany. W razie czego mówić, żeby dzwonili do tych serwisów.
U mnie chyba nie dzwonili do Wa-wy tylko do producenta/dystrybutora jak dobrze usłyszałem.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #1853 dnia: 08 Czerwca 2022, 10:32:33 »
Katalog podaje dla kół 17" - 11m, dla 18" - 11,8, dla 19" katalog nic nie podaje, wartość stała się chyba wstydliwa . Katalog 5 gen. z 2019roku.
Amerykański katalog z 2022 podaje wartości dla wszystkich kół (17, 18 i 19") i są to tylko 11,0 i 11,4 m (w stopach 36.1, 37.4).  Benzynowe i plugin mają dwie różne średnice, a hybrydy już tylko ten mniejszy. Natomiast nigdzie nie mogłem znaleźć (ale i za długo nie szukałem) samych rozmiarów opon.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #1854 dnia: 08 Czerwca 2022, 10:43:35 »
hybrydy już tylko ten mniejszy
Hybryda na 17, 18 i 19" ma ten sam promień skrętu.
(Przepraszam, za drugi post pod własnym, ale nie wiem, jak edytować).

Offline Arv

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1855 dnia: 08 Czerwca 2022, 12:35:58 »
siatka pionowa, którą zamiast zamontować w salonie przed wydaniem to rzucili do bagażnika, a ja nie wiedząc, że trzeba do niej przykręcić dodatkowe uchwyty

Pokaże ktoś fotkę tych uchwytów od siatki po montażu?

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1856 dnia: 10 Czerwca 2022, 14:56:03 »
Nie wiem czy dobry wątek, ale gdyby ktoś chciał potestować alfe to:
https://www.naviexpert.pl/blog/witaj-w-gronie-testerow-naviexpert/

jest AA, na razie bez abo odpaliłem (bo w samochodzie nie dałem rady szybko na miesiąc kupić), ale na forum opisują (ne), że chodzi alfa obiecująco. Wreszcie pożegnam gmaps (na to liczę). Dzisiaj na powrót z pracy będę testował ;).

Testuje, jest trochę błędów, ale ogólnie spoko.
1. Nie wiem jak go wyłączyć... Zawsze automatycznie się uruchamia po uruchomieniu AA. Co jest denerwujące, bo nie zawsze chcę słuchać komunikatów o odcinkowym pomiarze prędkości
2. jakość głosu powiadomień gdy źródłem dźwięku jest AA (playery typu Spotify, etc.) super, a gdy nadaje radio FM - głos lektora tragedia
3. Parę razy zawiesił się "system multimedialny" Toyoty - w momencie gdy ja wywołałem z kierownicy asystenta Google żeby wybrać numer, a on akurat zaczął podawać komunikat nawigacji. W efekcie ściszył źródło dźwięku AA (Spotify) do takiego poziomu jak podczas podawania komunikatu nawigacji i już tak zostało. Radio (FM i DAB) głośność OK. Odłączanie tel od AA bez skutku, dopiero reset jednostki przywrócił normalny poziom dźwięku.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1857 dnia: 10 Czerwca 2022, 15:59:28 »
czy można w jakiś sposób rozpoznać (po wskaźniku mocy?) od którego momentu auto hamuje hamulcami, a do którego tylko silnikiem?

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1858 dnia: 10 Czerwca 2022, 16:15:57 »
Nie wiem czy dobry wątek, ale gdyby ktoś chciał potestować alfe to:
https://www.naviexpert.pl/blog/witaj-w-gronie-testerow-naviexpert/

jest AA, na razie bez abo odpaliłem (bo w samochodzie nie dałem rady szybko na miesiąc kupić), ale na forum opisują (ne), że chodzi alfa obiecująco. Wreszcie pożegnam gmaps (na to liczę). Dzisiaj na powrót z pracy będę testował ;).

Testuje, jest trochę błędów, ale ogólnie spoko.
1. Nie wiem jak go wyłączyć... Zawsze automatycznie się uruchamia po uruchomieniu AA. Co jest denerwujące, bo nie zawsze chcę słuchać komunikatów o odcinkowym pomiarze prędkości
2. jakość głosu powiadomień gdy źródłem dźwięku jest AA (playery typu Spotify, etc.) super, a gdy nadaje radio FM - głos lektora tragedia
3. Parę razy zawiesił się "system multimedialny" Toyoty - w momencie gdy ja wywołałem z kierownicy asystenta Google żeby wybrać numer, a on akurat zaczął podawać komunikat nawigacji. W efekcie ściszył źródło dźwięku AA (Spotify) do takiego poziomu jak podczas podawania komunikatu nawigacji i już tak zostało. Radio (FM i DAB) głośność OK. Odłączanie tel od AA bez skutku, dopiero reset jednostki przywrócił normalny poziom dźwięku.

ad1. nie wyłączam, korzystam, zresztą jak zaczniesz korzystać z MAP G. to powinny one się włączać zamiast NE. Cisnę na forum NE, by wprowadzili zapamiętywanie ustawień komunikatów (najlepiej błoga cisza).
ad2. z jakością głosu powiadomień - niektórzy mają z  tym problem, u mnie w obu autach jest perfekcyjnie, widać jest to zależne od telefonu.
ad3. ten ostatni przypadek jest ciekawy, może napisz im o nim na forum? https://www.naviexpert.pl/forum/naviexpert-android-auto/testy-alfa-naviexpert-na-android-auto/paged/30/

czy można w jakiś sposób rozpoznać (po wskaźniku mocy?) od którego momentu auto hamuje hamulcami, a do którego tylko silnikiem?
według mnie nie do końca można, ale dobicie wskaźnika do prawie samego końca na pewno skutkuje pracą ciernych hamulców. Też jak w czasie hamowania zgaśnie lampka ev to znaczy, że albo bateria nie może przyjąć, albo coś innego się dzieje (zbyt ciepło baterii/falownikowi/itd).

Podsumowanie przeglądu, po 30kkm niecałe 2 lata

Wycieraczki (niby nowe, nie mażą, nowy mpn):
A855222-YZZTN kiero - 130 zł
A85212-YZZTB pasożyt - 77 zł (brutto)

Wymienili olej, filtr, filtr kabinowy, ozon, dolali hamulcowego (nie wiem tylko gdzie tam szło wlać 0,5l), 2,6rbg wyrobili. Całość wyszła 1843 zł brutto - się cenią ;)

Z ciekawych obserwacji. Opony Crossclimaty:
Po 1 roku P / P / T / T: 7,1 mm / 7,1 mm / 5,7 mm / 5 mm
Po 2 roku P / P / T / T: 5,2 mm / 5,2 mm / 4,8 mm / 4,4 mm
Oczywiście były rok temu rotowane, więc żeby nie było, od nowości były na odwrót. W tym przeglądzie nie zalecali rotacji, bo wtedy na przód, by były prawie zużyte (w zimę wypadłaby napędzająca w okolicy 3-4mm max).

Hamulce:
Po 1 roku tarcze P / P / T / T: 34 / 34 / 17,9 / 18
Po 2 roku tarcze P / P / T / T: 33,5 / 33,5 / 17,8 / 17,8 ;]

Po 1 roku klocki: 11 / 12 / 8,5 / 9
Po 2 roku klocki: 9,2 / 9,2 / 7 / 7 :]

Siła hamowania w porządku (4040 / 3800 / 3480 / 3240 (widać koła prawe słabsze, ale w granicach). Postojowy 3120 / 2960 N.
Test amortyzatorów: P / P / T / T: 73 / 71 / 76 / 77 [%]

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1859 dnia: 10 Czerwca 2022, 21:07:48 »
Po 2 latach/30kkm - płyn hamulcowy się wymienia, nie dolewa (stąd te 0,5l). Co do opon, szybko znikają te CC, a są tu na forum osoby które pisały, że 100-120kkm i jeszcze dobre  :cool:
« Ostatnia zmiana: 10 Czerwca 2022, 21:10:58 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl