Nie wiem czy dobry wątek, ale gdyby ktoś chciał potestować alfe to:
https://www.naviexpert.pl/blog/witaj-w-gronie-testerow-naviexpert/
jest AA, na razie bez abo odpaliłem (bo w samochodzie nie dałem rady szybko na miesiąc kupić), ale na forum opisują (ne), że chodzi alfa obiecująco. Wreszcie pożegnam gmaps (na to liczę). Dzisiaj na powrót z pracy będę testował
.
Testuje, jest trochę błędów, ale ogólnie spoko.
1. Nie wiem jak go wyłączyć... Zawsze automatycznie się uruchamia po uruchomieniu AA. Co jest denerwujące, bo nie zawsze chcę słuchać komunikatów o odcinkowym pomiarze prędkości
2. jakość głosu powiadomień gdy źródłem dźwięku jest AA (playery typu Spotify, etc.) super, a gdy nadaje radio FM - głos lektora tragedia
3. Parę razy zawiesił się "system multimedialny" Toyoty - w momencie gdy ja wywołałem z kierownicy asystenta Google żeby wybrać numer, a on akurat zaczął podawać komunikat nawigacji. W efekcie ściszył źródło dźwięku AA (Spotify) do takiego poziomu jak podczas podawania komunikatu nawigacji i już tak zostało. Radio (FM i DAB) głośność OK. Odłączanie tel od AA bez skutku, dopiero reset jednostki przywrócił normalny poziom dźwięku.
ad1. nie wyłączam, korzystam, zresztą jak zaczniesz korzystać z MAP G. to powinny one się włączać zamiast NE. Cisnę na forum NE, by wprowadzili zapamiętywanie ustawień komunikatów (najlepiej błoga cisza).
ad2. z jakością głosu powiadomień - niektórzy mają z tym problem, u mnie w obu autach jest perfekcyjnie, widać jest to zależne od telefonu.
ad3. ten ostatni przypadek jest ciekawy, może napisz im o nim na forum?
https://www.naviexpert.pl/forum/naviexpert-android-auto/testy-alfa-naviexpert-na-android-auto/paged/30/czy można w jakiś sposób rozpoznać (po wskaźniku mocy?) od którego momentu auto hamuje hamulcami, a do którego tylko silnikiem?
według mnie nie do końca można, ale dobicie wskaźnika do prawie samego końca na pewno skutkuje pracą ciernych hamulców. Też jak w czasie hamowania zgaśnie lampka ev to znaczy, że albo bateria nie może przyjąć, albo coś innego się dzieje (zbyt ciepło baterii/falownikowi/itd).
Podsumowanie przeglądu, po 30kkm niecałe 2 lata
Wycieraczki (niby nowe, nie mażą, nowy mpn):
A855222-YZZTN kiero - 130 zł
A85212-YZZTB pasożyt - 77 zł (brutto)
Wymienili olej, filtr, filtr kabinowy, ozon, dolali hamulcowego (nie wiem tylko gdzie tam szło wlać 0,5l), 2,6rbg wyrobili. Całość wyszła 1843 zł brutto - się cenią

Z ciekawych obserwacji. Opony Crossclimaty:
Po 1 roku P / P / T / T: 7,1 mm / 7,1 mm / 5,7 mm / 5 mm
Po 2 roku P / P / T / T: 5,2 mm / 5,2 mm / 4,8 mm / 4,4 mm
Oczywiście były rok temu rotowane, więc żeby nie było, od nowości były na odwrót. W tym przeglądzie nie zalecali rotacji, bo wtedy na przód, by były prawie zużyte (w zimę wypadłaby napędzająca w okolicy 3-4mm max).
Hamulce:
Po 1 roku tarcze P / P / T / T: 34 / 34 / 17,9 / 18
Po 2 roku tarcze P / P / T / T: 33,5 / 33,5 / 17,8 / 17,8 ;]
Po 1 roku klocki: 11 / 12 / 8,5 / 9
Po 2 roku klocki: 9,2 / 9,2 / 7 / 7 :]
Siła hamowania w porządku (4040 / 3800 / 3480 / 3240 (widać koła prawe słabsze, ale w granicach). Postojowy 3120 / 2960 N.
Test amortyzatorów: P / P / T / T: 73 / 71 / 76 / 77 [%]