Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794745 razy)

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2130 dnia: 01 Grudnia 2022, 12:48:17 »
Haha. Wybacz, ale jest to i śmieszne i tragiczne :D
Aso w jakimś większym mieście?

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2131 dnia: 01 Grudnia 2022, 13:05:27 »
Chorzów - jestem zawiedziony, do tej pory miałem z nimi pozytywne doświadczenia choc w sumie zaliczyli też mała wpadkę zaraz przy zakupie bo zaprogramowali mi czujniki z kół zimowych nadpisując fabryczny komplet letni. Poprawili bez gadki jak się na wiosnę okazało że nie da sie przełączyć. Jednak z tą klapą to się zirytowałem mocno.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #2132 dnia: 01 Grudnia 2022, 19:57:58 »
Cytat: lexziom w Dzisiaj o 12:48:17
Chorzów

Na DTS? Kupowałem auto na Kolejowej w Katowicach i tam też mam już zaplanowany pierwszy przegląd po 15k, ale na DTS miałbym zdecydowanie bardziej po drodze (akurat między domem,.a pracą) i zastanawiam się czy się do nich nie przenieść

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2133 dnia: 01 Grudnia 2022, 20:13:22 »
Na DTS? Kupowałem auto na Kolejowej w Katowicach i tam też mam już zaplanowany pierwszy przegląd po 15k, ale na DTS miałbym zdecydowanie bardziej po drodze (akurat między domem,.a pracą) i zastanawiam się czy się do nich nie przenieść
Tak, na DTS. Nie chcę na podstawie jednej akcji przesądzać. Kiedyś mi bardzo zapunktowali. Fakt, że dawno to było. Miałem kupioną od znajomej Corollę. Podjechałem, bo był jakiś problem z ręcznym a jeszcze była końcówka gwarancji. Gościu powiedział że ręczny, ręcznym ale sprzęgło mam do wymiany. Wymienili na gwarancji kompletne sprzęgło, hamulec podregulowali. Zamówienie ravki też poszło ok. Rok temu w Zabrzu powiedzieli że C+S na maj a sele i exe tak samo. W Chorzowie handlowcowi chciało sie sprawdzić i po miesiącu miałem Exe do odbioru.
Z przegladem możesz spokojnie spróbować. Obsługa ok, tylko dzisiaj ta wpadka rzuciła cień.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2134 dnia: 03 Grudnia 2022, 08:26:58 »
No mi się też teraz obsługa podobała. Fakt, że jak pisałem była to pierdulka, ale w zasadzie pojechałem tylko kupić część, a oni przed zamówieniem sprawdzili, czy wystarczy ta jedna i później ją jeszcze za darmo zamontowali

Offline Tracz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2135 dnia: 04 Grudnia 2022, 03:32:10 »
Ravka JBL 2021. Też zauważacie, że tylny spryskiwacz psika lekko na szybę, a większość płynu gromadzi się w formie "kałuży" zaraz pod dyszą?
Niedawno wymieniali nam też tłoczek od schowka pasażera, schowek opadał praktycznie od razu - podobno jest na to biuletyn.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2136 dnia: 04 Grudnia 2022, 09:31:44 »
Ravka JBL 2021. Też zauważacie, że tylny spryskiwacz psika lekko na szybę, a większość płynu gromadzi się w formie "kałuży" zaraz pod dyszą?
Nie zauważyłem u siebie, ale zwrócę jeszcze uwagę jak będę jechał. A nie masz po prostu ustawionej dyszy za bardzo na szybę?

Niedawno wymieniali nam też tłoczek od schowka pasażera, schowek opadał praktycznie od razu - podobno jest na to biuletyn.
Schowka używam bardzo rzadko, ale chyba faktycznie szybko opada (też jeszcze muszę potwierdzić). Myślałem, że TTTM:P

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2137 dnia: 04 Grudnia 2022, 10:10:16 »
Co do spryskiwacza, tak, leje trochę i rzeczywiście może to trzeba wyregulować (o ile można, nie sprawdzałem)
Co do schowka to i mnie (produkcja grudzien'19) działa prawidłowo, opada wręcz bardzo wolno.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #2138 dnia: 09 Grudnia 2022, 11:34:32 »
Widzę, że mój egzemplarz trafił się idealny. Wycieraczki nie mażą, ładowarka indukcyjna nie trzeszczy, w kabinie też nic nie skrzypi, multimedia działają bez zarzutu, benzyny w oleju nie ma, lusterka nie parują, generalnie nie mam do czego się przyczepić. W czerwcu będę miał przegląd po roku, to może chociaż tylne złącze napędu hybrydy zardzewieje. Dam znać:)) Bo korozji zacznę szukać po jakichś 5 latach, jak nie zapomnę:))

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2139 dnia: 09 Grudnia 2022, 11:50:27 »
to może chociaż tylne złącze napędu hybrydy zardzewieje
Nie wywołuj wilka z lasu ;)  nie wiadomo czy maja kable na wymianę.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #2140 dnia: 09 Grudnia 2022, 12:04:22 »
Markid. Ja cały czas mam nadzieję, że będzie akcja serwisowa i wymienią złącza na poprawione, skoro poprzednia generacja ravki nie miała problemu.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #2141 dnia: 11 Grudnia 2022, 11:43:25 »
Spotkałem sie z wersjami co mają osłonę tylnego silnika i nie posiadają  :roll:

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #2142 dnia: 11 Stycznia 2023, 12:24:15 »
Tak się pożalę tylko że jedną z rzeczy którch żałuję jest to że nie dołożyłem do lepszego audio. Standard to jednak padaka. Basy nie istnieją (chyba że za basy uznamy buczenie), dźwięk niewyraźny. No ale trudno, trzeba z tym żyć ;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2143 dnia: 11 Stycznia 2023, 12:28:58 »
Markid. Ja cały czas mam nadzieję, że będzie akcja serwisowa i wymienią złącza na poprawione, skoro poprzednia generacja ravki nie miała problemu.
Poprzednia RAV4 to złącze miał odwrotnie i dlatego zero problemów.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2144 dnia: 11 Stycznia 2023, 12:40:01 »
Tak się pożalę tylko że jedną z rzeczy którch żałuję jest to że nie dołożyłem do lepszego audio. Standard to jednak padaka. Basy nie istnieją (chyba że za basy uznamy buczenie), dźwięk niewyraźny. No ale trudno, trzeba z tym żyć ;)
Nie trzeba, można to w prosty sposób zmienić.  Jeśli nie samemu, to jest masa miejsc gdzie to zrobią bardziej lub mniej profesjonie i efekt będzie WoW.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl