Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794746 razy)

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2475 dnia: 12 Kwietnia 2023, 16:04:26 »
Po mieście praktycznie nie używam, wg mnie niewiele pomaga.
Na trasach podmiejskich, S'kach i autostradach - jak najbardziej.
Tempomat adaptacyjny w mieście to tylko przy dużym korku,
Nawet na drodze krajowej, słabo się jedzie chociaż z drugiej strony w rav4 nie działa utrzymywanie na pasie ruchu, przy wyłączonym tempomacie, gdzie np. w VAGu wystarczy jechać ponad 60-65kmh, a to już działa fajnie przy dwóch dobrze namalowanych pasach.
Dziwne, bo u mnie utrzymanie pasa ruchu działa bez tempomatu, którego nie używam.
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #2476 dnia: 12 Kwietnia 2023, 16:08:45 »
U mnie też działa bez tempomatu...
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2477 dnia: 12 Kwietnia 2023, 16:12:28 »
Jechałeś kiedyś s8 o poranku? Tam jest właśnie taki, ruch, jedziesz, przystajesz na 2-3 sekundy i znowu jedziesz.
Jeżdżę tamtędy codziennie z Warszawy w kierunku Wyszkowa. Dopiero za Centrum Handlowym w Markach jest sens włączyć tempomat adaptacyjny
Tempomat adaptacyjny w mieście to tylko przy dużym korku
Tylko S8 trudno nazwać miastem.
U mnie też działa bez tempomatu...
Bo do tego nie jest potrzebny tempomat
« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2023, 16:18:14 wysłana przez pireus »

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #2478 dnia: 12 Kwietnia 2023, 16:27:30 »
Dziwne, bo u mnie utrzymanie pasa ruchu działa bez tempomatu, którego nie używam.
Nie mylisz odbijania pomiędzy pasami z trzymaniem centralnej lini pasa? U mnie tylko odbija od krawędzi bez tempomatu.
« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2023, 17:12:51 wysłana przez wpisdu »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #2479 dnia: 12 Kwietnia 2023, 17:38:10 »
Dzisiaj faktycznie mi odczuwalnie przyhamował po tym jak dość z przodu wjechało mi auto na mój pas. Gościu jednak jechał dość wolno więc w sumie przyhamowanie było uzasadnione. Całkiem głupie to urządzenie nie jest. Myślę że w dużym stopniu akcje podejmowane przez tempomat są negatywnie odczuwane, bo nagle czujemy że auto robi coś "po swojemu".

Mi się wydaje, że on po prostu jest "zbyt ostrożny", co w sumie jest zrozumiałe. Lepiej 100 razy zahamować za mocno, niż raz za słabo. Kierowca hamowałby jednak delikatniej. Najczęściej jest tak, że ten wjeżdżający z prawego pasa jednocześnie przyśpiesza, więc wystarczy delikatnie przyhamować (albo w ogóle), a tempomat widzi, że a) odległość jest za mała i b) nasza prędkość jest większa od tamtego, więc daje po hamulcach.

Co do reszty: ja często używam tempomatu w mieście i jak dla mnie jest to bardzo wygodne, natomiast LTA mi średnio leży (ale to akurat nie wina toyoty - w poprzednim fordzie też tego nie używałem)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #2480 dnia: 12 Kwietnia 2023, 18:14:37 »
W nowej RAV4 beda sustemy z nowego NXa. Dzisiaj dojechalem z Wawy do Lodzi bez dotykania kierownicy. Linie sa bardzo agresywne.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #2481 dnia: 12 Kwietnia 2023, 22:41:47 »
W nowej RAV4 beda sustemy z nowego NXa. Dzisiaj dojechalem z Wawy do Lodzi bez dotykania kierownicy. Linie sa bardzo agresywne.
Dobra, w końcu zapytam - pytanie ogólne - to jak już Wam te samochody "same" jadą, to co robicie z rękami i nogami?!?!?!
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #2482 dnia: 12 Kwietnia 2023, 23:17:53 »
Gramy w need for speed na telefonach

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2483 dnia: 12 Kwietnia 2023, 23:20:27 »
Dobra, w końcu zapytam - pytanie ogólne - to jak już Wam te samochody "same" jadą, to co robicie z rękami i nogami?!?!?!
Można się wtedy podrapać w piętę ;)

A tak na serio to traktuję te systemy jako danie mi mozliwości chwilowego puszczenia kierownicy celem odkręcenia zakrętki z napoju czy tez otwarcia puszki (dla dociekliwych - nie z piwem alko).
Trzymanie pasa ruchu po chwili piszczy i w końcu sie wyłącza co akurat uważam za głupotę. Niech piszczy ile wlezie i budzi kierowcę ale po co się wyłączać? No chyba, że się wciśnie w kierownicę obciążnik symulujący trzymanie ręką jak na zdjęciu powyżej ale tego bardzo nie polecam robić. Testowałem parę razy ten system i pomijając nagłe zniknięcie linii na drodze to na głębszych zakrętach nie bardzo się wyrabia. Cuda też się dzieją na rozjazdach. Aaa - i nie zauważyłem żeby to działało przy wyłączonym tempomacie jak tu ktoś pisał. Wtedy tylko piszczy jak się przecina bez kierunkowskaza pasy ruchu ale sam toru jazdy nie koryguje.

A tempomat to w sumie zachowuje się całkiem płynnie choć w sytuacji dojeżdżania do korka to moim zdaniem hamuje za późno. Ja w kazdym razie wcześniej naciskam hamulec. W "pełzającym" korku jest genialny.

Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #2484 dnia: 12 Kwietnia 2023, 23:56:09 »
Ja tam nadal trzymam przynajmniej jedną ręką kierownicę, bo to różnie bywa, ale czasem jak jest spokojniejszy moment, to zdarzy się odkręcić butelkę, czy coś podobnego, to wtedy niech sobie żyje swoim życiem.
Prawda jest też taka, że niestety, ale na polskich drogach jest dzicz, więc i tak co trochę musisz wyprzedzać, jak nie tira, to delikwenta, który jedzie 60 na 120, a 120 lewym też nie pojedziesz, bo jakąś gwiazda w 10 letnim audi się oburzy.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #2485 dnia: 13 Kwietnia 2023, 09:45:28 »
W nowej RAV4 beda sustemy z nowego NXa.
W ravce z 2022 EXE już takie systemy są. Jak włożysz butelkę jak na zdjęciu, włączysz utrzymanie pasa ruchu i aktywny tempomat, to jedzie sama.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2486 dnia: 13 Kwietnia 2023, 10:00:47 »
... jak i wcześniejsze od lat. Tu raczej nie o to chodziło, a o nową generację.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #2487 dnia: 13 Kwietnia 2023, 10:52:56 »
NX juz utrzumuje calkowicie auto w srodku oraz przygotowuje auto do zmiany pasa. Wystaczy na tempomacie wlaczyc kierunek a on sam zmieni pas jak bedzie mozliwosc. Dodatkowo rozpoznaje ze inne auto zmienia pas ruchu na Twoj i wczesniej zwalnia zeby nie bylo szarpania jak w RAV4 jakby ktos nacisnal mocno hamulec.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #2488 dnia: 13 Kwietnia 2023, 11:05:51 »
Tempomat adaptacyjny w mieście to tylko przy dużym korku,
Przecież po więcej niż 30 sekundach i tak musisz nacisnąć pedał gazu. W mieście i przy dużym korku, szczerze mówiąc, niewiele pomaga. O rondach nawet nie wspomnę.
Nie trzeba dotykać pedałów, wystarczy nacisnąć przycisk na kierownicy. I o jakich 30s piszesz, w rav jest to 3s.

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #2489 dnia: 14 Kwietnia 2023, 15:48:53 »
Nie mylisz odbijania pomiędzy pasami z trzymaniem centralnej lini pasa? U mnie tylko odbija od krawędzi bez tempomatu.
Tak, faktyczne, to odbijanie miałem na myśli.
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl