Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 795462 razy)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #705 dnia: 13 Stycznia 2021, 10:28:06 »
Ja mam subiektywną pewność, że inaczej zagospodarowałbym w tym samochodzie 3,5k. Bo strzałki gdzie skręcić od wątpliwej jakości płatnej navi Toyoty wyświetlane pomiędzy zegarami vs kompletna mapa na centralnym wyświetlaczu od wszelakich innych (teraz tylko Google Maps, później NaviExperty, etc.) to nie jest to samo, co kompletna mapa wyświetlana w miejscu zegarów (jak mam w Audi). Poza tym jedno i drugie "mówi" gdzie i kiedy skręcić. Ja SUBIEKTYWNIE nie widzę sensu, chyba że dostałbym to za "darmo".

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #706 dnia: 13 Stycznia 2021, 10:30:49 »
Nawigacja dodatkowo między zegarami ze strzałkami i wskazówkami, kompas,  wi fi = navi w czasie rzeczywistym, zdalne zmiany w aucie ze strony www.moja Toyota (ustawienia blokad drzwi na kilka sposobów , czasu  oświetlenia wnętrza itp) zdalne przesyłanie trasy z kompa, kilka aplikacji powiązanych z navi, generalnie takie tam, ale jednak. Na pewno też bym nie kupił tej navi za ponad 3k, mi dali ją gratis (była taka promocja) .
Jedyna sensowna rzecz z tej listy to zdalne zmiany ze strony moja toyota, ale nie ma tam tak dużo opcji żeby warto było płacić tyle kasy. Lepiej zainwestować w kabelek od Chińczyka za ułamek tej kwoty i mieć dostęp do wszystkich opcji - wprawdzie trzeba iść do auta, ale spacer jeszcze nikomu nie zaszkodził (o ile nie wpadł pod autobus).

Navi w czasie rzeczywistym - mając telefon z transmisją danych masz to w dowolnej aplikacji na telefonie. Kompas też mi się wyświetla jak podłączę telefon o ile dobrze pamiętam, ale kiedy miałbym go używać... nie wiem.

Fabryczna nawigacja może miała kiedyś sens... nie wiem, osobiście nigdy go nie poznałem ;-)

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #707 dnia: 13 Stycznia 2021, 10:43:01 »
co wy macie z tymi haczykami
Mi ich po prostu brakowało, bo w każdym innym aucie do tej pory były i korzystam z nich bardzo często.
a używasz tego?
Używam, nie mam problemów żeby tam sięgnąć.

Plastikowej skrzynki nie lubię - leży gdzieś w garażu i tam jest jej miejsce. Szybkie zakupy wrzucam za siedzenia, ale często jeździmy w komplecie + torba dzieciaków + inne graty + wózek - funkcjonalny bagażnik po prostu jest mi potrzebny.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #708 dnia: 13 Stycznia 2021, 12:35:13 »
Zgoda, tylko trzeba mieć też świadomość,  że system bez NAVI fabrycznej jest okrojony z kilku funkcji i wi-fi.

ale tak jak było w jakimś innym wątku - wystarczy moduł i mamy te wszystkie opcje...
ludzie chwalą się, że za jakieś 1200 udaje im się taki moduł kupić i właśnie myślę, że gdyby nawigacja w toyocie kosztowała 1k to miałoby to sens - nie jest to jakiś top nawigacji, ale za niedużą kwotę navi + bajery... pewnie więcej osób by się skusiło
część producentów sprzedaje właśnie navi za 500-1000 zł część daje za darmo - w czasach gdzie jakaś chińska komórka za mniej niż 1k ma navi i działa szybciej niż cały system multimedialny w samochodzie za prawie 200K to dopłata 3,5K to jawne krojenie klienta; pewnie jakieś 3,3K marży tu jest... (może mniej bo pewnie tom tomowi odpalają też kasę za licencję)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #709 dnia: 13 Stycznia 2021, 12:55:23 »
Tu się muszę zgodzić, tak samo myślę, że tysiąc, góra tysiąc dwieście to uczciwa cena. Też drożej bym jej nie kupił, choć grafika teraz po aktualizacji i te wszystkie "googlowskie" efekty na skrzyżowaniach czy ważniejszych ulicach, do tego świetnie działające znaki i tablice informacyjne wyświetlane na monitorze - pierwsza klasa (czytałem tu na forum, że bez navi już tak różowo z tym nie jest)

To nie jest moja pierwsza navi OEM, miałem już wcześniej i ta jest najlepsza. Poprzednia w Hyundaiu  też była niezła,  do tego  była całkowicie w cenie włącznie z 10 letnim planem aktualizacji gratis (niestety tylko na wiosnę raz w roku.) ta z Mazdy i nissana, ten tego panie
« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2021, 13:02:30 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Krzys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #710 dnia: 13 Stycznia 2021, 16:44:26 »
Zgadzam się, za 3 tys też bym nie kupil, ale była za darmo. Nie zrobiłem na razie aktualizacji, bo w moim aucie mikrofon jest do zmiany. a to nacrazie 800 złotych - trochę za duzo. Pliki aktualizacyjne mam ściągnięte, ale jakoś nie mam odwagi. Krisman, Ty miałeś mikrofon do wymiany?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #711 dnia: 13 Stycznia 2021, 18:06:07 »
Co ma aktualizacja map do mikrofonu?
Chodzi Ci o AA I CP? Tak, auto z grudnia  2019, też do wymiany i  jeszcze tego nie zrobiłem.
Może w przyszłym tygodniu to ogarnę, przy okazji zmiany kół (Chyba wreszcie to zrobię )

Wysłane z mojego j23 przy użyciu Tapatalka

Offline Kopru

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #712 dnia: 13 Stycznia 2021, 18:09:45 »
Dzisiaj zamontowali mi w ASO zabezpieczenie BLE. Wszystko niby fajnie ale nie działa mi apka od wyjazdu z serwisu. Ktoś miał może coś podobnego?

Offline piotr67

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus NX 350h
« Odpowiedź #713 dnia: 13 Stycznia 2021, 18:18:37 »
Nie zrobiłem na razie aktualizacji, bo w moim aucie mikrofon jest do zmiany. a to nacrazie 800 złotych - trochę za duzo. Pliki aktualizacyjne mam ściągnięte, ale jakoś nie mam odwagi.

mam rav4 z połowy 2019 i zrobiłem aktualizację już wtedy gdy pojawiła się ta mozliwośc (sierpien lub wrzesien 2020, dokładnie nie pamietam). dzialała dobrze, bez problemu. potem sie dowiedziałem, że wymiana mikrofonu poprawia połaczenie z telefonem, więc zrobiłem to, ale jakiś różnic specjalnie nie słyszę a poczułem, że mam mniej na koncie o te ponad 800 zł.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #714 dnia: 13 Stycznia 2021, 19:50:46 »
Dzisiaj zamontowali mi w ASO zabezpieczenie BLE. Wszystko niby fajnie ale nie działa mi apka od wyjazdu z serwisu. Ktoś miał może coś podobnego?

co to za apka do wyjazdu z serwisu?

Offline Kopru

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #715 dnia: 13 Stycznia 2021, 20:08:00 »
co to za apka do wyjazdu z serwisu?

Aplikacje MyT nie działa od momentu wyjazdu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #716 dnia: 13 Stycznia 2021, 20:16:37 »
Miałem takie zawieszenia apki kilka razy, zawsze wraca do "życia".

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #717 dnia: 13 Stycznia 2021, 20:23:31 »
mi MyT nie dziala od ok 2 tyg tzn wariuje!
pokazuje tylko zakładke 'samochód' a wogole nie pokazuje zakladki 'Powiadomienia' ..

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Kopru

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #718 dnia: 13 Stycznia 2021, 23:16:02 »
Dla mnie dziwne,że pojawiło się dokładnie w momencie wizyty w serwisie na montażu BLE. Wg aplikacji nadal tam stoi.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #719 dnia: 14 Stycznia 2021, 06:18:31 »
E-call masz aktywny? Może wyłączyli na czas montażu i zapomnieli włączyć?

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl