Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794497 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« dnia: 15 Sierpnia 2020, 23:36:40 »
Witam wszystkich,
Przebrnąłem przez megathread o czekaniu i wrażeniach ale ciężko tam odnaleźć informacje o użytkowaniu itp.
Fajnie jakby był wątek dla osób, które (jak ja) przymierzają się do kupna, czyli tylko obserwacje, wrażenia itp.

Ja na przykład, jak sporo osób przede mną, zastanawiam się pomiędzy comfort+style AWD, selection AWD lub ew. Executive FWD.
Po przeczytaniu setek postów (nie wszystkie na temat :)) skłaniam się do Comfort, jako że Selection poza wyglądem nie wnosi tak dużo a różnica w cenie całkiem spora. Do tego, trochę się boję tej ekoskóry, chociaż większość uspakaja że jest ok. 

Jeśli macie czas podzielcie się proszę wrażeniami tutaj, czego żałujecie, dlaczego taka a nie inna wersja itp.
Ja już właściwie jestem zdecydowany, ale na pewno przyjdą kolejni, bo auto jest naprawdę super, ma to "coś" :).

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Sierpnia 2020, 23:33:12 »
Cześć,
Ja mam właśnie comfort + style + pakiet protection. Chyba najlepszy stosunek jakości do ceny. Mam w kolorze srebrnym, brudu nie widać, nie nagrzewa się na słońcu. Tapicerka materiałowa jest w porządku. Obecnie wte upały lepie się tylko do podlotokietnika. Tez mialem taki sam dylemat ja Ty w lutym. Ostatecznie jestem bardzo zadowolony, uwarzam ze to był dobry wybór.

Pozdro i słusznego wyboru życzę.

PS.
Będziesz bardzo zadowolony ze spalania w Hybrydzie, u mnie prawie po 4tys jest 5.0l/100km z dystrybutora :-)

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Sierpnia 2020, 09:54:15 »
Dzięki za odpowiedź, a jak chlapacze? Ktoś gdzieś tutaj pisał że za nimi może się zbierać błoto i spowodować korozję? Miałem zamiar negocjować tylko matę bagażnika. Acha, z tyłu są 2 USB?

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Sierpnia 2020, 10:09:28 »
Dzięki za odpowiedź, a jak chlapacze? Ktoś gdzieś tutaj pisał że za nimi może się zbierać błoto i spowodować korozję? Miałem zamiar negocjować tylko matę bagażnika. Acha, z tyłu są 2 USB?
Są 2 USB w Comfort.
Myślę, że za wcześnie na korozję przy chlapaczach.
Akurat w moim Aurisie v2007 odkręcałem wczoraj chlapacz. W jedym miejscu styku na długości ok 2 cm mam takie przetarte i lekko pokryte rdzą, ale raczej powierzchniowo. Nie dotykałem tego nawet.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Sierpnia 2020, 11:08:49 »
Skąd korozja przy chlapaczach ?
Tylne są mocowane do plastikowego zderzaka, przednie zaś do aluminiowych błotników ....
W sumie Al też koroduje, ale chyba nie to miałeś na myśli.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Sierpnia 2020, 11:21:11 »
Chodziło mi o to, że trudno, żeby po roku coś korodowało. Nawet, gdyby miało tendencję.

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Sierpnia 2020, 11:35:22 »
Jasne, myślałem o tym czy zbiera się tam brud/piasek bardzo.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Sierpnia 2020, 12:16:46 »
Jasne, myślałem o tym czy zbiera się tam brud/piasek bardzo.
Nie, nic się nie zbiera, ale i za często nie wchodzę pod auto

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Sierpnia 2020, 14:49:43 »
Ja, po doświadczeniach z poprzednich aut gdzie montowałem chlapacze, zrezygnowałem. Dokładnie na przednich nadkolach chlapacz w miejscu styku wyciera lakier do gołej blachy. Aluminium też się utleni i to jeszcze trudniej ogarnąć niż zwykłą blachę.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Sierpnia 2020, 23:00:35 »
Mam chlapacze i są ok. Chronią trochę drzwi przed błotem i dolna cześć progów przed kamieniami. Tak naprawdę jak ktoś nie wie ze były dokładane to wyglada to jakby tak wyjechał z fabryki. Z tylu są 2 x USB w Comfort. Dokładałem jeszcze nakładki aluminiowe na progi + nakrętki złodziejki + blokadę skrzyni biegów Bear lock i przednie czujniki parkowania. Wszystko wliczyli w fakturę przy odbiorze samochodu wiec wyszło taniej niż gdybym to później dokładał. Pamiętaj o wykupie GAP na 3 lub 5 lat. Wiesz będziesz miał Japońskie auto a te podobno lubią być jumane.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Października 2020, 17:07:31 »
Mam chlapacze i są ok. Chronią trochę drzwi przed błotem i dolna cześć progów przed kamieniami. Tak naprawdę jak ktoś nie wie ze były dokładane to wyglada to jakby tak wyjechał z fabryki. Z tylu są 2 x USB w Comfort. Dokładałem jeszcze nakładki aluminiowe na progi + nakrętki złodziejki + blokadę skrzyni biegów Bear lock i przednie czujniki parkowania. Wszystko wliczyli w fakturę przy odbiorze samochodu wiec wyszło taniej niż gdybym to później dokładał. Pamiętaj o wykupie GAP na 3 lub 5 lat. Wiesz będziesz miał Japońskie auto a te podobno lubią być jumane.

Możesz zdradzić ile policzyli za przednie czujniki? To jest oryginał Toyota czy jakies akcesoryjne - są z nich wskazania na ekranie czy tylko sygnał akustyczny?

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Października 2020, 11:30:22 »
Możesz zdradzić ile policzyli za przednie czujniki? To jest oryginał Toyota czy jakies akcesoryjne - są z nich wskazania na ekranie czy tylko sygnał akustyczny?
U mnie 1100. Nie wiem czy oryginał. Pytałem, mówili że nie ma możliwości zainstalowania niczego lepszego niż czujnik akustyczny.

Offline slawus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Października 2020, 13:27:43 »
Jeśli macie czas podzielcie się proszę wrażeniami tutaj,
Ja posiadam Rav4 Selection AWD od listopada zeszłego roku(RM2019), a więc prawie rok. Zrobiłem ponad 20000km i uważam że auto jest bardzo fajne. Spalanie u mnie w okolicach 7l/100km z czego najmniejsze osiągnięte to 5.5l/100km, a najwyższe to w granicach 10 l/100km więc rozrzut jest całkiem spory.

Eko skóry również się obawiałem, ale tak na prawdę jestem zdumiony jak fajnie ten materiał się zachowuje, łatwo utrzymać czystość.

Bardzo fajnie zachowuje się na autostradzie/drodze ekspresowej aktywny tempomat oraz utrzymywanie auta na środku pasa.

Trochę irytuje automatyczne przełączanie świateł drogowych, działa z dość dużym opóźnieniem.

eCVT uważam że jest super, szczególnie pynność jazdy, nic nie szarpie po auto po prostu przyspiesza. Wycie jest tylko w momencie gdy wchodzi się w POWER na znaczniku mocy więc wykorzystując potencjał ponad 200km.

Zawieszenie wymaga przyzwyczajenia, jest dość komfortowe i nie nadaje się do szybkiego pokonywania zakrętów, ale zachowuje się przewidywalnie.

u mnie prawie po 4tys jest 5.0l/100km

Wow, nigdy nie udało mi się uzyskać takiego spalania w dłuższym okresie. nie przekraczasz 90 km/h?

Offline shalalos

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Października 2020, 14:56:57 »
Jeśli macie czas podzielcie się proszę wrażeniami tutaj,
Ja posiadam Rav4 Selection AWD od listopada zeszłego roku(RM2019), a więc prawie rok. Zrobiłem ponad 20000km i uważam że auto jest bardzo fajne. Spalanie u mnie w okolicach 7l/100km z czego najmniejsze osiągnięte to 5.5l/100km, a najwyższe to w granicach 10 l/100km więc rozrzut jest całkiem spory.

Eko skóry również się obawiałem, ale tak na prawdę jestem zdumiony jak fajnie ten materiał się zachowuje, łatwo utrzymać czystość.

Bardzo fajnie zachowuje się na autostradzie/drodze ekspresowej aktywny tempomat oraz utrzymywanie auta na środku pasa.

Trochę irytuje automatyczne przełączanie świateł drogowych, działa z dość dużym opóźnieniem.

eCVT uważam że jest super, szczególnie pynność jazdy, nic nie szarpie po auto po prostu przyspiesza. Wycie jest tylko w momencie gdy wchodzi się w POWER na znaczniku mocy więc wykorzystując potencjał ponad 200km.

Zawieszenie wymaga przyzwyczajenia, jest dość komfortowe i nie nadaje się do szybkiego pokonywania zakrętów, ale zachowuje się przewidywalnie.

u mnie prawie po 4tys jest 5.0l/100km

Wow, nigdy nie udało mi się uzyskać takiego spalania w dłuższym okresie. nie przekraczasz 90 km/h?

Masz AWD-i a nie AWD a to kosmiczna różnica... - tylko tylna oś o napędzie elektrycznym :)

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Października 2020, 18:53:02 »
To zapraszam do przejażdżki Passatem, tam poznasz co to jest dość duże opóźnienie  :-P od razu przejdzie Ci irytacja  :grin:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl