Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794529 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #30 dnia: 06 Października 2020, 06:23:00 »
Moim zdaniem zgłaszać, zgłaszać i jeszcze raz zgłaszać.
Podobne historie były w mojej przedostatniej marce i tam przy przebiegach rzędu 80 - 100kkm zaczęło być "grubo" (nawet zatarcia)
Zaczęto z tym walczyć poprzez zmiany w oprogemramowaniu, zmiana lepkości oleju na wyższą itp.
W końcu coś tam przekonstruowano I niby było ok, ale że smród wokół silnika został, to w końcu silnik wycofano i wprowadzono inny k nieco większej pojemności.

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 06 Października 2020, 08:31:35 »
Dzieki za info i czekam na odp. jak u ciebie wyglada bagnet. U mnie swoja droga jest gpf moze co ma wspolnego z tym.

Byłem, sprawdziłem, obwachalem bagnet i wlew oleju. Kolor oleju jaśniutki żółty, czuć lekko zapach benzyny. Poziom oleju na MAX, nie pamietam jaki był wcześniej. Mój styl jazdy raczej spokojny, dzienne przebiegi ~ 30km miasto + kawałek obwodnicy a tam nie szybciej niż 120-130km/h. Czy mam GPF, nie mam pojęcia, auto odebrane w czerwcu 2020. Nie pozostaje mi teraz nic innego jak częściej zaglądać i sprawdzać poziom oleju. Zima zapasem, wiec silnik będzie mniej odgrzany i jeśli dolewa benzyny do oleju, to będzie to widać na bagnecie. 

Jeśli Cię to bardzo niepokoi to zgłaszaj do serwisu jak najbardziej, auto jest na gwarancji wiec powinni sie tym zajął, a w razie co będą zapisy w historii serwisowej ze takie coś miało miejsce.
Pozdrawiam

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 06 Października 2020, 09:46:55 »
Ja odebralem w sierpniu auto i po vinie mi sprawdzili ze juz ma gpf. bede udezal do drugiego serwisu z tym tu mi nawet kompa nie podpieli  bo niby zadnego bledu na desce nie ma. sprawdzili tylko bagnet .

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 06 Października 2020, 17:49:43 »
taki benzynowy silnik potrzebuje wzbogaconej mieszanki przy rozruchu; poza tym zanim sonda ruszy tez mija około minuty. nie ma siły żeby troszkę benzyny nie splynelo do skrzyni korbowej. na szczęście benzyna  błyskawicznie odparowuje, wiec po prostu nagrzejecie ten silnik od czasu do czasu. szczególne w przypadku gpf jest to wskazane..

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 06 Października 2020, 17:52:45 »
w przeciwnym wypadku tylko elektryk, jednak tu ograniczenia sa juz znacznie większe..

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #35 dnia: 06 Października 2020, 19:55:03 »
POMOCY!!!! Dzisiaj odebrałem auto i od godziny próbuję zmienić prędkościomierz analogowy na cyfrowy. Instrukcja przekopana, menu i ustawienia również. Wirtualny doradca polecił strony z instrukcji, sęk w tym, że w indywidualnych ustawieniach pojazdu nie ma nic o prędkościomierzu. Ktoś pomoże ?

Offline felemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 06 Października 2020, 20:16:53 »
Witam! Ustawienia dot.zmiany wyglądu licznika masz w ustawieniach pomiędzy zegarami sterujesz kółkiem z przyciskami po lewej str. na kierownicy...powoli przesuwaj lewo prawo i w góra dół...znajdziesz  czasem trzega dłużej trzymac OK. Ja swoja ravką 4x4 hybrid rozkoszuję sie od piątku, dopiero mam 230km odebrałem jak miała 7 km....Pozdrawiam.

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 06 Października 2020, 20:27:14 »
Panowie, a jak ten "duch" w czasie jazdy elektrykiem? Nie wkurza?

Offline felemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 06 Października 2020, 21:22:13 »
chodzi Ci o dźwięk jaki wydobywa się z hybrydy jak jedzie na prądzie....dla mnie fajny....ale słychac tylko do 25 km/h i zmienia ze wzrostem lub spadkiem prędkości. Ważne ,że zwraca uwagę...jest bezpieczniej i futurystycznie nieco...

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 06 Października 2020, 21:25:51 »
Tak, o to chodzi.
Trochę się obawiam tego dźwięku. Teraz mam CHR hybrydę i cisza

Offline felemek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 06 Października 2020, 21:31:11 »
Spoko ...wg. mnie jest intrygujący , nie męczący ...takie UFO...w sumie fajne.

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 06 Października 2020, 21:39:16 »
Ok, się zobaczy  :good:
Dzięki

Offline Maniek49

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 06 Października 2020, 21:54:54 »
taki benzynowy silnik potrzebuje wzbogaconej mieszanki przy rozruchu; poza tym zanim sonda ruszy tez mija około minuty. nie ma siły żeby troszkę benzyny nie splynelo do skrzyni korbowej. na szczęście benzyna  błyskawicznie odparowuje, wiec po prostu nagrzejecie ten silnik od czasu do czasu. szczególne w przypadku gpf jest to wskazane..
ok tylko powiedz czy taka jazda ze wskazaniem prawie 1cm wiecej ponad max a bylo rowno z maxem nie zaszkodzi silnikowi w dluzszym okresie czasu. Wydawalo mi sie ze hybryda i niedogrzany silnik to nic wielkiego wrecz normalne.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 06 Października 2020, 22:10:52 »
Panowie, a jak ten "duch" w czasie jazdy elektrykiem? Nie wkurza?
Można sobie to na stale wyłączyć. Ten dzięki wydobywa sie z głośnika umieszczonego za przednia atrapa chłodnicy. Gdzieś pomiędzy 2-oma klaksonem jest ten głośnik. Jak sie komuś nie podoba to można wypiąć kabelek. Mnie sie podoba i przynajmniej przechodnie słyszą ze coś sie toczy po ulicy ;-)

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 07 Października 2020, 00:14:28 »
Powiedzcie Mi, czy w naszych kochanych RAV4 da się tak doprogramować domykanie szyb aby po dotknięciu klamki zaryglował się samochód i domknęły się szyby ? Mam doprogramowane domykanie z kluczyka.....ale to już było u konkurencji z 15lat temu.
Czy myślicie ze to aż takie (rocks science) ze RAV4 2020 tego nie ogarnia ?

Nie żebym się czepiał ale już mi 2 razy dzieciaki z tylu szyby zostawiły uchylone i nie zauważyłem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl