Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794852 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline piotr67

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus NX 350h
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #60 dnia: 08 Października 2020, 18:16:41 »
A mnie, po w miarę kompleksowym wyciszeniu auta, dźwięk skrzyni rv4 hybrid zaczął przeszkadzać! Teraz wyraźniej go słychać.

By wyciszyć ten dźwięk to zapewne trzeba by było zdemontować deskę rozdzielczą by wyciszyć pod nią te dźwięki, co jest raczej nie do zrobienia ...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #61 dnia: 08 Października 2020, 22:34:47 »
U mnie biegi się zmieniają, sztucznie ale jednak wyraźnie (7 albo 8, nie liczyłem) czy w hybrydzie tego nie ma? (mam benzynę)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #62 dnia: 08 Października 2020, 23:18:35 »
U mnie biegi się zmieniają, sztucznie ale jednak wyraźnie (7 albo 8, nie liczyłem) czy w hybrydzie tego nie ma? (mam benzynę)
Absolutnie nie. Pezyspieszanie płynne. Jak Melex

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #63 dnia: 08 Października 2020, 23:39:07 »
Hymm, ciekawe dlaczego można było w cvt benzyna, a nie można w hybrydzie :/

Offline CezJJ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: 09 Października 2020, 07:24:38 »

W hybrydzie jest inne rozwiązanie (eCVT) niż w benzynie (CVT).
Różnica wyjaśniona jest np. na YouTubie na kanale Pertyn Ględzi: https://www.youtube.com/watch?v=FrPTMwqZfwE

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #65 dnia: 09 Października 2020, 08:44:26 »
Przed zakupem RAV4 mialem na 24h Tiguana Allspaca 2.0TSI aby sobie go wypróbować. Przy gwałtownym wciśnięciu gazu tez wył bo silnik wchodził na maksymalne obroty. Przy 140km/h może było troszkę ciszej, ale szum z lusterek podobny. Rozwiązanie problemu to podwójne klejone szyby boczne i przednia, takie coś oferuje KODIAQ. Natomiast to co mnie odstraszyło to po jeździe miejskiej gdzie pedał gazu był raczej baaardzo lekko traktowany zasięg na pełnym baku 60l komputer pokazywał 490km......wiec trzeba chyba mieć własna rafinerie aby czym takim jeździć. Komfort jazdy był podobny. Osobiście uwarzam ze RAV4 broni sie na tle konkurencji, jest wystarczająca komfortowa, ma nowoczesny napęd (zobaczcie co sie dziej teraz na rynku samochodów.....hybryda staje sie wszeobecna), ekonomia codziennej eksploatacji rewelacyjna, wyniki sprzedaży bardzo dobre. Można jeszcze sie zastanawiać nad  XC60 (przepiękne auto) jako alternatywa dla RAV4 ale w benzynie i miękkiej hybrydzie (bo już innych nie ma) to wydatek 200k......a to już sporo........takie moje zdanie.
Reasumując RAV4 to dobry samochód broni sie na tle konkurencji.
P.S w ubiegłym roku u mnie w garażu nie było żadnej RAV4, a teraz jest ich aż 5......ludzie umieją liczyć ;-)

Różnica wyjaśniona jest np. na YouTubie na kanale Pertyn Ględzi: https://www.youtube.com/watch?v=FrPTMwqZfwE
« Ostatnia zmiana: 09 Października 2020, 09:14:08 wysłana przez Skonek1976 »

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #66 dnia: 09 Października 2020, 08:49:10 »
Miałem XC60 z tym porządnym 3,0 silnikiem więc mam porównanie. Po 2 dniach RAV 4 wymiata, zobaczymy jak na trasie.

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #67 dnia: 09 Października 2020, 09:39:28 »

Dobra, doczytałem że u mnie jest Direct Shift CVT 4 generacji, biegi  u mnie "zmienia" i powiem że dobrze to udawanie jej wychodzi, do tego jeszcze wprowadzili "fizyczny" pierwszy bieg.

https://motofocus.pl/informacje/nowosci/60922/toyota-opracowuje-silnik-z-nowa-skrzynia-direct-shift-cvt

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 09 Października 2020, 09:49:12 »
Uczucie do tego auta dorasta powoli. Na początku drażniło mnie kilka rzeczy, że tu i tam widać oszczędności. Ale z czasem plusy przeważają minusy i zaczyna się doceniać coraz bardziej:
- komfort jazdy
- spalanie
- moc
- miejsce w bagażniku
- w ogóle miejsce w aucie
- sztuczną skórę (Selection)
- wygląd zewnętrzny (to akurat od początku się mi podobało)
- full LED

Po dopieszczeniu autka, większość ułomności udało się zlikwidować. Jak:
- podświetlone sterowanie szybami od strony kierowcy
- LEDY w środku (w trakcie)
- podświetlone klamki
- wyciszenie konsoli środkowej, tacki do ładowania indukcyjnego
- kierunkowskazy i światła cofania w LED (się zobaczy)

I ostatnia rzecz... środkowy wyświetlacz. Tutaj czaję się na zmianę mimo że mam wersję 2020 a więc z androidem to jednak dość słaba rozdzielczość. I jednak bez AA, a nie zawsze podłączę telefon to żal jest. A jedyne słuszne radio które wygląda nowocześnie to:

https://pl.aliexpress.com/item/4001248809081.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.65fc770a0BmuYp&algo_pvid=82b36aef-fe59-433a-bacd-37ccf69bafc9&algo_expid=82b36aef-fe59-433a-bacd-37ccf69bafc9-0&btsid=0b0a050116022294568368569ea42d&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

Mam niby zdjęcia od chińczyków jak wygląda po montażu, ale póki co cena 2200zł to trochę za dużo. Za niepewną jakość, tak tysiaczka bym zaryzykował ale 2...
« Ostatnia zmiana: 09 Października 2020, 09:51:51 wysłana przez Skylog »

Offline flymore

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #69 dnia: 09 Października 2020, 10:16:22 »

W jaki sposób to zrobiłeś? Gdzie konkretnie i co zamontowałeś?
Byłem z tym problemem w ASO i poza rysami jaki zostawili to stukanie bez zmian.

Offline kenzo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: 09 Października 2020, 10:42:11 »
Dotarła i do nas (co prawda firmowa ale kilka razy już "testowałem").
Miejsca w środku bardzo dużo, mocno wygodna, spalanie wydaje się wręcz nierealne (ale faktury i przejechane kilometry nie kłamią) :good: Skrzynia jest dużo cichsza niż jeszcze 2 lata temu, naprawdę słychać różnicę. Silnik i napęd rewelacyjne.
Niestety są także minusy. Głośno w środku, skrzypi/puka gdzieś z okolic tylnej kanapy, podsufitki od strony pasażera no i standardowo tacka od ładowania. Systemy autonomiczne/wspomagające jazdę kilka lat za konkurencją (tak samo jak śiatła LED). System infotainment, oświetlenie wnętrza (czy też jego brak) przemilczę przez grzeczność.
Marzenie to xc60 z silnikiem Toyoty. Brałbym 2 na zapas  :cool: A tak, człowiek ciągle (prywatnie) niezdecydowany. Oczy i serce mówią Volvo, rozum podpowiada Toyota.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 09 Października 2020, 10:49:56 »

W jaki sposób to zrobiłeś? Gdzie konkretnie i co zamontowałeś?
Byłem z tym problemem w ASO i poza rysami jaki zostawili to stukanie bez zmian.

Trochę wzorowałem się filmikiem poniżej przy wyciąganiu:
https://www.youtube.com/watch?v=_Ura7eB0VTc&t=291s&ab_channel=MorozovAutomotive

W zasadzie wszystkie kroki jak wyjąć są na filmie więc to pominę, jedyne co to nie odpinałem kabli od tacki, są na tyle długie że wygodnie się oklejało. Co do wyciszenia, używam "Taśma tkaninowa PET do kabli TESA" szerokość 15mm, całą tackę okleiłem dookoła przy górnej krawędzi (miejsce styku tacki z konsolą środkową), to moim zdaniem załatwiło sprawę, ale dodatkowo jeszcze dokleiłem kilka pasków taśmy w miejscach w których stykają się plastiki. Po wyjęciu tacki widać je dość dobrze, mocowania. I się udało, od kilku dni cisza. Sama robota zajęła mi może z 20 minut ale chciałem okleić dość dobrze. Na pewno się Tobie uda, grunt to zastosować dobrą taśmę np tą co napisałem. Nie jest gruba co jest zaletą, za to z tkaniny i dobrze oddziela plastiki, nie wywierając naprężeń.
« Ostatnia zmiana: 09 Października 2020, 10:53:54 wysłana przez Skylog »

Offline lwh

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: 09 Października 2020, 13:05:29 »
I ostatnia rzecz... środkowy wyświetlacz. Tutaj czaję się na zmianę mimo że mam wersję 2020 a więc z androidem to jednak dość słaba rozdzielczość. I jednak bez AA, a nie zawsze podłączę telefon to żal jest. A jedyne słuszne radio które wygląda nowocześnie to:

https://pl.aliexpress.com/item/4001248809081.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.65fc770a0BmuYp&algo_pvid=82b36aef-fe59-433a-bacd-37ccf69bafc9&algo_expid=82b36aef-fe59-433a-bacd-37ccf69bafc9-0&btsid=0b0a050116022294568368569ea42d&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

Mam niby zdjęcia od chińczyków jak wygląda po montażu, ale póki co cena 2200zł to trochę za dużo. Za niepewną jakość, tak tysiaczka bym zaryzykował ale 2...
? Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 09:51:51 wysłana przez Skylog ?

Zastanawiałem się z 2 miesiące nad tym radiem:

https://pl.aliexpress.com/item/4000786987690.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.136e5c0fwlCki6

Poczytałem na forach rosyjskich bardzo sobie chwalą i w końcu się przełamałem i zamówiłem wersje CC2 + kamerę przednią .
Super wygląda na ekranie radar i możliwości dzielenia ekranu .

Teraz czekam na przesyłkę .   

« Ostatnia zmiana: 09 Października 2020, 14:01:53 wysłana przez lwh »

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #73 dnia: 11 Października 2020, 09:42:25 »
Po dwóch dniach jeżdżenia po mieście, o czym pisałem wyżej, wrażenia z trasy. Przejechałem 300 km drogami krajowymi, wojewódzkimi i powiatowymi:
1/ Po 50 km wyłączyłem LDA, bo walka z kierownicą mnie umęczyła, (nie mam BSM) wydaje się, że ciągle ściąga do środkowej linii, a na krajowej 92 za Poznaniem, gdzie TIR za TIRem z przeciwka odruchowo uciekałem do prawej.
2/ Hałas od strony bagażnika jest uciążliwy, o czym wszyscy piszą. Miałem XC60, które też było głośne z tyłu, ale tu jest gorzej.
Jeszcze hałas powietrza powyżej 100 km/h jest spory, ale to norma w SUV-ach
3/ Jak inni pisali zawieszenie jest dosyć miękkie, więc na pofalowanych naszych drogach nieźle buja, ale za to dobrze się jedzie na dziurawych drogach gminnych
4/ Znakomicie się prowadzi na krętej drodze. Jechałem znanym mi odcinkiem gdzie XC60 AWD bez hamowania przejeżdżałem z prędkością 85 km/h, w RAV4 ustawiłem 90 km/h i auto dużo płynniej pokonywało zakręty
5/ Mały przyczynek od AWD dyskutowany w innym wątku, z moich obserwacji wynika, że tylny napęd włącza się na każdym zakręcie, więc naprawdę warto
6/ I w końcu spalanie: Po 150km jazdy miejskiej było 5,5 l/100km, po 300 km ze średnią prędkością 55 km/h (wg MyT) spalanie spadło do 5,2 l/100km

Kolega wyżej pisał XC60 z napędem Toyoty to marzenie, chyba jednak nie  :grin:

Offline kalwin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #74 dnia: 17 Października 2020, 10:07:53 »
Czy wiecie może w jakim celu na obrazie przedniej kamery jest naniesione to zacienienie w środkowej części na górze?
Trochę dziwnie to wygląda

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl