Po dwóch dniach jeżdżenia po mieście, o czym pisałem wyżej, wrażenia z trasy. Przejechałem 300 km drogami krajowymi, wojewódzkimi i powiatowymi:
1/ Po 50 km wyłączyłem LDA, bo walka z kierownicą mnie umęczyła, (nie mam BSM) wydaje się, że ciągle ściąga do środkowej linii, a na krajowej 92 za Poznaniem, gdzie TIR za TIRem z przeciwka odruchowo uciekałem do prawej.
2/ Hałas od strony bagażnika jest uciążliwy, o czym wszyscy piszą. Miałem XC60, które też było głośne z tyłu, ale tu jest gorzej.
Jeszcze hałas powietrza powyżej 100 km/h jest spory, ale to norma w SUV-ach
3/ Jak inni pisali zawieszenie jest dosyć miękkie, więc na pofalowanych naszych drogach nieźle buja, ale za to dobrze się jedzie na dziurawych drogach gminnych
4/ Znakomicie się prowadzi na krętej drodze. Jechałem znanym mi odcinkiem gdzie XC60 AWD bez hamowania przejeżdżałem z prędkością 85 km/h, w RAV4 ustawiłem 90 km/h i auto dużo płynniej pokonywało zakręty
5/ Mały przyczynek od AWD dyskutowany w innym wątku, z moich obserwacji wynika, że tylny napęd włącza się na każdym zakręcie, więc naprawdę warto
6/ I w końcu spalanie: Po 150km jazdy miejskiej było 5,5 l/100km, po 300 km ze średnią prędkością 55 km/h (wg MyT) spalanie spadło do 5,2 l/100km
Kolega wyżej pisał XC60 z napędem Toyoty to marzenie, chyba jednak nie