Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794615 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #75 dnia: 17 Października 2020, 10:26:54 »
Czy wiecie może w jakim celu na obrazie przedniej kamery jest naniesione to zacienienie w środkowej części na górze?
Trochę dziwnie to wygląda

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
A to nie jest spryskiwacz  kamery?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline kalwin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #76 dnia: 17 Października 2020, 10:28:09 »
Hmmm, chyba nie mam takowego, poza tym to zacienienie jest prześwitujące

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #77 dnia: 17 Października 2020, 16:44:52 »
Niestety nie jest to spryskiwacz, a by się przydał.
Ale nie zwróciłem na to nigdy uwagi... Może przyciemnienie od promieni słonecznych, żeby przesłona kamery zbyt się nie zamykała w słoneczne dni, wtedy nie byłoby widać drogi przed autem?

Offline kalwin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: 17 Października 2020, 17:45:40 »
Pewnie to od słońca.
A swoją drogą jak już tyle kamer tu powkładali to chyba bliska droga do rejestracji obrazu, bez potrzeby dokładania videorejestratora na szybie. Choć u Toyoty taki "ficzer" może zająć kilka lat programistom

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #79 dnia: 17 Października 2020, 20:11:05 »
Na wielu rynkach rejestrator jazdy nie jest legalny, prościej homologować na całą EU.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline nessip

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #80 dnia: 17 Października 2020, 20:37:33 »

...bez potrzeby dokładania videorejestratora na szybie. Choć u Toyoty taki "ficzer" może zająć kilka lat programistom

Chyba dziesiąt

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Offline Czeresnia

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #81 dnia: 18 Października 2020, 02:30:11 »
Uczucie do tego auta dorasta powoli. Na początku drażniło mnie kilka rzeczy, że tu i tam widać oszczędności. Ale z czasem plusy przeważają minusy i zaczyna się doceniać coraz bardziej:
- komfort jazdy
- spalanie
- moc
- miejsce w bagażniku
- w ogóle miejsce w aucie
- sztuczną skórę (Selection)
- wygląd zewnętrzny (to akurat od początku się mi podobało)
- full LED

Po dopieszczeniu autka, większość ułomności udało się zlikwidować. Jak:
- podświetlone sterowanie szybami od strony kierowcy
- LEDY w środku (w trakcie)
- podświetlone klamki
- wyciszenie konsoli środkowej, tacki do ładowania indukcyjnego
- kierunkowskazy i światła cofania w LED (się zobaczy)

I ostatnia rzecz... środkowy wyświetlacz. Tutaj czaję się na zmianę mimo że mam wersję 2020 a więc z androidem to jednak dość słaba rozdzielczość. I jednak bez AA, a nie zawsze podłączę telefon to żal jest. A jedyne słuszne radio które wygląda nowocześnie to:

https://pl.aliexpress.com/item/4001248809081.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.65fc770a0BmuYp&algo_pvid=82b36aef-fe59-433a-bacd-37ccf69bafc9&algo_expid=82b36aef-fe59-433a-bacd-37ccf69bafc9-0&btsid=0b0a050116022294568368569ea42d&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

Mam niby zdjęcia od chińczyków jak wygląda po montażu, ale póki co cena 2200zł to trochę za dużo. Za niepewną jakość, tak tysiaczka bym zaryzykował ale 2...

Ten Nowy system Audio wyglada super, ja jeszcze nie mam swojej ale juz wiem ze ten system jest problemem, mowisz ze do androida trzeba sie non stop podlaczac kablem ? Jest to upierdliwe? w ogole malo filmikow na you tubie na temat android system w standadzie. Jest w stanie obsluzyc wszyzstkie glosniki JBL na full moc? bo tam widze chyba tylko opcje na 4 ?

Tez raczej bede zamawial podswietlany kontroler szyb no i ledowe wnetrze ale chce z umiarem raczej zarowki zeby nie byko zbyt jasno.
Boje sie robic klamki bo kolory/moc swiatla widze ze sie troche roznia a tego nie bardzo chce, w ogole tez ciezko mi znalesc filmiki jak ambient light wyglada w selection
- wyciszenie konsoli środkowej, tacki do ładowania indukcyjnego - o tym musze doczytac albo przetestowac co jest problemem
- kierunkowskazy i światła cofania w LED (się zobaczy) + chyba LED jako przeciwmgielne

W ogole mysle o LED barze ale nie wiem jeszcze czy z ingerencja czy na dodatkowym relingu z bagaznika na dach troche fanaberia jak bede jechal w gory

Podoba mi sie rowniez off roadowe alusy na zime ale widac w PL malo popularne no i opony ale sa kiepskie w osiagach ale cos karbowanego imitujacego by sie przydalo na kolach na zimowki...ale widze ze w PL nikogo to nie interesuje

Co myslicie o przerobce ravki z tego filmiku

https://www.youtube.com/watch?v=qcChc0cr6Zc

Oswietlenie z przodu to KC markowa firma droga fajnie wyglada ale mozna znalesc cos fajnego i tanszego...

Sorka za bledy/ brak pl znakow lenistwo bierze gore  :czerwona: <kawusia>
« Ostatnia zmiana: 18 Października 2020, 02:40:21 wysłana przez Czeresnia »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #82 dnia: 18 Października 2020, 08:51:51 »
 Ja to chyba mam zepsuty samochód, jak tak czytam o Waszych problemach. Tacka nie trzeszczy, wycieraczki zbierają świetnie, nie ma żadnej smugi auto jest bardzo ciche jedynie słychać szum opon, oczywiście na autostradzie robi się głośniej, ale to to norma przy szafie na czterech kołach.
Auto ma braki i to sporo, brak podświetlenia i klimatyzowania schowka, przycisków, brak regulacji ilości mignięć kierunków (jest tylko 3 przy lekkim muśnięciu dźwigni, chyba że się mylę. W poprzednim miałem 3,5 lub7) brak uchwytu rolety, w mojej wersji brak: regulacji lędźwiowej, grzanej kierownicy, foteli, lampek w lusterkach (w poprzednim aucie było to wszystko już od 2 z dołu wersji)
Brak wskazań ciśnienia opon (wiem że do ogarnięcia, ale tak być nie powinno), brak doświetlania zakrętów, nędzna jakość obrazu kamery i do tego zniekształca boki, brak płynnej regulacji oparcia, tylko skokowo, brak haczyków w bagażniku...pewnie jeszcze by się znalazło ale plusów jest znacznie więcej i powiem wam, że to auto zaczyna "smakować" jak dobre wino z każdym przejechanym kilometrem i jestem mega zadowolony z ravki. Spalanie, rewelacyjnie działający napęd, automat CVT który wreszcie dobrze udaje zmiany biegów i do tego power na starcie dzięki nowej konstrukcji skrzyni (z fizycznym pierwszym biegiem) wysoki jak na suva komfort i niezłe prowadzenie, świetnie działające układy, wydajna klima... Jest tego sporo na +
Braki wynikające z ułomności tańszej wersji się nie liczą, wszak taką świadomie wybrałem, ale te śmieszne oszczędności już trochę tak, choć to domena wyprodukowanych w Japonii aut.
Fajne auto za rozsądne pieniądze.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #83 dnia: 18 Października 2020, 09:02:51 »
Masz rację, do tego auta się dojrzewa. Jedna rzecz mnie wkurza, hałas z tylnej części z tym będę walczył.

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #84 dnia: 18 Października 2020, 09:15:14 »
No tak, pudło rezonansowe w postaci ogromnego bagażnika + plastikowe nadkola i słusznej wielkości koła, musi szumieć
Żeby to wszystko dokładnie wygłuszyć jest sporo zabawy, sporo zdejmowania plastików no i wtedy warto oprócz podłogi (całej) i nadkoli, zrobić też od razu drzwi (przy okazji wymienić głośniki)

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #85 dnia: 18 Października 2020, 09:21:39 »
Zrobię tylko bagażnik, szukam instrukcji jak zdjąć boczki. W XC60 też było głośno z tyłu, najlepiej było w wakacje jak bagażnik był full, wtedy tylko pomruk rzędowej szóstki.

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #86 dnia: 18 Października 2020, 09:42:57 »
Ja to chyba mam zepsuty samochód, jak tak czytam o Waszych problemach. Tacka nie trzeszczy, wycieraczki zbierają świetnie, nie ma żadnej smugi auto jest bardzo ciche jedynie słychać szum opon, oczywiście na autostradzie robi się głośniej, ale to to norma przy szafie na czterech kołach.
Auto ma braki i to sporo, brak podświetlenia i klimatyzowania schowka, przycisków, brak regulacji ilości mignięć kierunków (jest tylko 3 przy lekkim muśnięciu dźwigni, chyba że się mylę. W poprzednim miałem 3,5 lub7) brak uchwytu rolety, w mojej wersji brak: regulacji lędźwiowej, grzanej kierownicy, foteli, lampek w lusterkach (w poprzednim aucie było to wszystko już od 2 z dołu wersji)
Brak wskazań ciśnienia opon (wiem że do ogarnięcia, ale tak być nie powinno), brak doświetlania zakrętów, nędzna jakość obrazu kamery i do tego zniekształca boki, brak płynnej regulacji oparcia, tylko skokowo, brak haczyków w bagażniku...pewnie jeszcze by się znalazło ale plusów jest znacznie więcej i powiem wam, że to auto zaczyna "smakować" jak dobre wino z każdym przejechanym kilometrem i jestem mega zadowolony z ravki. Spalanie, rewelacyjnie działający napęd, automat CVT który wreszcie dobrze udaje zmiany biegów i do tego power na starcie dzięki nowej konstrukcji skrzyni (z fizycznym pierwszym biegiem) wysoki jak na suva komfort i niezłe prowadzenie, świetnie działające układy, wydajna klima... Jest tego sporo na +
Braki wynikające z ułomności tańszej wersji się nie liczą, wszak taką świadomie wybrałem, ale te śmieszne oszczędności już trochę tak, choć to domena wyprodukowanych w Japonii aut.
Fajne auto za rozsądne pieniądze.
Masz sporo racji w tym o czym piszesz i dużo szczęścia, że Twoja Ravka nie posiada tych drobnych ułomności co inne egzemplarze na tym forum,(a może przykładasz mniej uwagi do niektórych spraw) w każdym razie takie sprawy jak minimalistyczne podświetlenie wnętrza,źle zbierające wycieraczki(wręcz masakra),brak podparcia lędzwiowego fotela kierowcy czy słabe nagłośnienie powinno być dopracowane od najtańszych wersji.Wybrałem Toyotę ,ponieważ za te pieniądze ma najmniej niedopracowanych detali,a sylwetka w szczególności przód wkurzonego samuraja mnie urzekła od pierwszego spojrzenia :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #87 dnia: 18 Października 2020, 10:10:00 »
Jeśli brak dźwięków z tacki można by teoretycznie przypisać memu już   "zmęczonemu życiem" słuchowi lub temu, że pojawi się z czasem, to mazy na szybie jednak bym zauważył
Naprawdę zbiera u mnie GENIALNIE 
Co do audio, w Tucsonie było jeszcze gorzej (później to poprawili programem, jak i to, że radio się ściszało po wbiciu R) , także tu mam  progress
« Ostatnia zmiana: 18 Października 2020, 10:13:29 wysłana przez Krisman »

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #88 dnia: 18 Października 2020, 10:36:14 »
Co by nie piać Ravką jeździ się super,jest komfortowo i wygląda fajnie.Trzeba się przyzwyczaić do tych drobnych niedopracowań lub usuwać je samemu.

Offline nessip

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #89 dnia: 18 Października 2020, 10:52:24 »
Co by nie piać Ravką jeździ się super,jest komfortowo i wygląda fajnie.Trzeba się przyzwyczaić do tych drobnych niedopracowań lub usuwać je samemu.
Racja :) Zresztą tak naprawdę, nie ma produktów idealnych. Należy też pamiętać, że to jednak nie jest auto klasy premium...koszt 130-200k w zależności od wersji oczywiście jest po prostu kosmiczny...ale są marki tfu tfu głównie niemieckie gdzie ceny są 2,3  razy wyższe.

Pozdr,
n.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl