Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794920 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #225 dnia: 04 Listopada 2020, 20:25:12 »
ja mam proxy ustawione 15 sek. Oczywiście jak pisałem wcześniej, dla zawodowca...
kupiłem dla ubezpieczyciela i... bo było w miarę tanio :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #226 dnia: 04 Listopada 2020, 21:13:59 »
Info w papierach nic Ci nie da - dużo zależy w jakim stanie była bateria w momencie zakupu. W salonie podszedł do mnie serwisant i spytał, czy aby na pewno chcę mieć ten moduł u siebie, bo dotychczasowi klienci mieli z nimi same kłopoty. Dodatkowo, według niego niestety rozwiązanie to nie chroni przed kradzieżą na walizkę. Dlatego zrezygnowałem i kupiłem inne urządzenie wpięte bezpośrednio w układ silnika. Nawet po oszukaniu komputera nie można uruchomić silnika bez obecności w kabinie.

a o jakim zabezpieczeniu tu mówimy? ten meta system z BLE (obecnie za 200zł) czy cobra (obecnie 995zł)?
mi sprzedawca powiedział, że przy cobrze wymieniają teraz profilaktycznie baterie co roku przy okazji przeglądu i ludzie nie mają problemu; o tym drugim nic nie wspominał; inna sprawa, że ściemnił Ci ze stawaniem samochodu na środku skrzyżowania - takie coś nie zostałoby dopuszczone w UE (dlatego też można bez problemu odjechać samochodem po kradzieży na walizkę mimo braku kluczyka i sygnału - kwestie bezpieczeństwa nie pozwalają odciąć zapłonu w czasie jazdy, więc alarm też tego nie może zrobić, chyba, że chce stracić miliony na pozwach...)

jedyne czego sprzedawca nie potrafił mi powiedzieć czy karta proxy działa na tych samych częstotliwościach co pilot - jeśli tak to walizką tego nie przedłużą, bo mając 2 walizki skąd jedna ma wiedzieć, żeby przedłużyć sygnał A a druga sygnał B? a raczej z oscyloskopem nie będą biegać po centrum handlowym...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #227 dnia: 04 Listopada 2020, 21:42:27 »
Nie działa raczej na tych samych czestotliwościach, bo jak sieć odczytu danych zakłóciła mi pracę cobry, kluczyk działał doskonale, niestety odpalić nie szło i musiałem zdezaktywowac PINem alarm.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #228 dnia: 04 Listopada 2020, 21:51:52 »
to trochę lipa - odpada randomowa kradzież na walizkę, ale jak ktoś będzie miał 2 walizki pod rav4 z cobrą to nie ma żadnego problemu...

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #229 dnia: 04 Listopada 2020, 22:02:08 »
Wyłączyłem system keyless i mam spokój. Oczywiście muszę kilka rzeczy zrobić, których Wy nie musicie, ale się przyzwyczaiłem. (Prius 3)

Offline gbbsoft

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #230 dnia: 04 Listopada 2020, 22:31:24 »
Ja też. Oto procedura :

ELECTRICAL KEY CANCEL (SMART KEY SYSTEM (for Entry Function))Precondition:Power switch off, driver door closed and unlocked.

(1) Push the unlock switch of the key once.

(2) Open the driver door within 5 seconds.

(3) Push the unlock switch of the key twice within 5 seconds.

(4) Close and open the driver door twice within 30 seconds.(Driver door: Close ->Open -> Close -> Open)?

(5) Push the unlock switch of the key twice within 5 seconds.

(6) Close and open the driver door within 30 seconds.(Driver door: Close -> Open)?

(7) Close the driver door within 5 seconds.

When electrical key cancel is activated, the wireless door lock buzzer sounds twice.To return to the original condition, perform the procedure again. When the original condition is returned, the wireless door lock buzzer sounds once.

Potem otwieramy z przycisku z pilota a by odpalic to noga na hamulec i przytrzymac kluczyk przy przycisku POWER.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #231 dnia: 04 Listopada 2020, 23:21:32 »
Nie dajmy się zwariować,  z tego systemu korzystam od 2005 roku i żebym kupił dane auto,  system musi być. To co? Teraz mam sam się go pozbywać?  W RAV 4 wystarczy jedno kliknięcie by go wyłączyć/włączyć tylko po co?
Złodzieja tym nie zatrzymasz, co najwyżej amatora.

Offline lwh

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #232 dnia: 05 Listopada 2020, 08:39:04 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #233 dnia: 05 Listopada 2020, 09:19:55 »

W mojej ravce nie zmieniła się automatyczne godzina (mimo że mam wersję z navi +internet włączony) czy to możliwe, że w XXI wieku auto tej klasy wymaga  ręcznej zmiany? Czy to gdzieś się włącza
...
Odszczekuję wystarczy wyłączyć czas letni i wtedy automatycznie ustawia według regulacji GPS

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #234 dnia: 05 Listopada 2020, 10:00:07 »
Z tego co czytam to rozwiązanie z mechaniczną blokadą skrzyni biegów wydaje się być najbardziej skuteczne. Takie też od razu założyłem, okazało się jednak że ubezpieczyciel takie rozwiązania nie uważa za dodatkowe zabezpieczenie i musiałem założyć BLE. Jak któryś z kolegów napisał dla złodzieja liczy się czas, więc jak ma do wyboru 20 sek z walizką lub walkę z blokadą mechaniczną to wybierze to pierwsze.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #235 dnia: 05 Listopada 2020, 10:35:26 »
Z tego co czytam to rozwiązanie z mechaniczną blokadą skrzyni biegów wydaje się być najbardziej skuteczne. Takie też od razu założyłem, okazało się jednak że ubezpieczyciel takie rozwiązania nie uważa za dodatkowe zabezpieczenie i musiałem założyć BLE. Jak któryś z kolegów napisał dla złodzieja liczy się czas, więc jak ma do wyboru 20 sek z walizką lub walkę z blokadą mechaniczną to wybierze to pierwsze.
ja też założylem ten BLE - wymagania ubezpieczyciela jak 2 zabezp.
Tak że już nie wchodze głębiej w temat - czy złodziej bedzie mial łatwo czy trudno../ najlepiej jakby już nic nie kradli

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #236 dnia: 05 Listopada 2020, 18:06:43 »
Koledze "walneli"  Tucsona, miał  blokadę i standardowy alarm, nie miał systemu bez kluczykowego i...dopa. Całe szczęście ubezpieczyciel stanął na wysokości zadania, choć to trwało.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #237 dnia: 05 Listopada 2020, 18:14:13 »
odebralem dzis Selection ... wszystko superr i wogóle
ale ale mam takie głuuupie pytanie .... jak sie odpala Czujniki Parkowania ?? bo np cofałem i juz blisko bylo i ... nic nie pykało ale na szczescie stanąlem blisko...

EDIT: Czujniki są włączone, bo sprawdzalem w kompie teraz,ale...strasznie blisko już pykają../no nic..przyzwyczaje sie...

ps 'oświetlenie wewnętrzne' jest:
- na kubki z przodu
- lewy schowek kolo kierownicy
- przy ładowarce ind. (to co widzialem,ze robili koledzy tu sami)
- ta wnęka przed pasażerem

Do zrobienia ?> podświetlenie przycisków szyby

« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2020, 19:05:54 wysłana przez crystian09 »

Offline Czyżby nowy fan rav4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #238 dnia: 05 Listopada 2020, 19:54:56 »
ale ale mam takie głuuupie pytanie .... jak sie odpala Czujniki Parkowania ?? bo np cofałem i juz blisko bylo i ... nic nie pykało ale na szczescie stanąlem blisko...

EDIT: Czujniki są włączone, bo sprawdzalem w kompie teraz,ale...strasznie blisko już pykają../no nic..przyzwyczaje sie...

ps 'oświetlenie wewnętrzne' jest:
- na kubki z przodu
- lewy schowek kolo kierownicy
- przy ładowarce ind. (to co widzialem,ze robili koledzy tu sami)
- ta wnęka przed pasażerem

Do zrobienia ?> podświetlenie przycisków szyby

Super gratuluje i życzę wielkich przyjemności z użytkowania - ja na swoją jeszcze muszę poczekać
Jak wrażenia z pierwszej jazdy ?

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #239 dnia: 05 Listopada 2020, 20:46:34 »
Pytanko - czy w Selection ta część gdzie opierasz prawe kolano jest twarda czy miękka? W comfort jest z twardego plastiku i wnerwia mnie niepomiernie :) Już myślę nad wymianą tego panela a auto mam tydzień :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl