Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794660 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #240 dnia: 05 Listopada 2020, 20:56:36 »
Gdzie Wy tam trzymacie nogi? Półtora roku  nie zauważyłem żadnego dyskomfortu.
Aż się przejadę.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline lechu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #241 dnia: 05 Listopada 2020, 21:20:07 »
 No jest twardo. Ja jechałem tylko testowo i rzeczywiście daje się odczuć, że powien tam być jakaś miękki element.

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #242 dnia: 05 Listopada 2020, 21:33:24 »
No jest twardo. Ja jechałem tylko testowo i rzeczywiście daje się odczuć, że powien tam być jakaś miękki element.
Akurat mam tam szew w dżinsach, dość niekomfortowo. Nakleję sobie coś ;)

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #243 dnia: 05 Listopada 2020, 22:13:39 »
Przy moim wzroście i wadze  (184cm/92kg) i odsunięciu fotela nie mam żadnych szans naturalnie oprzeć kolano o ten tunel. Dziś zrobiłem następną trasę (ponad 200km) i próbowałem na różne sposoby i wszystkie były mega nienaturalne. Myślę jednak, że  ktoś kto musi przysunąć fotel bliżej, pewnie ma z tym problem. Proponuję spróbować maksymalnie wysunąć i zdecydowanie obniżyć kierownicę, do tego odsunąć fotel i powinno pomóc :)
Na marginesie, ergonomiczne rozmieszczenie obydwu podłokietników i wysokość fotela w najniższej pozycji było robione chyba pode mnie :) Brakuje mi zaś regulacji lędźwi w comfort+style.
« Ostatnia zmiana: 05 Listopada 2020, 22:53:59 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #244 dnia: 05 Listopada 2020, 22:28:49 »
Wzrost ten sam :) może ręce mam krótsze.   Z wysuniętą na max kierownicą mam za daleko do tabletu/pokręteł klimy. Ale coś pomiędzy może będzie dla mnie lepsze.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #245 dnia: 05 Listopada 2020, 22:58:21 »
W sumie tak szczerze mówiąc to nie wiem, czy mam wysuniętą kierę do końca, bo fotel to na 100%  nie :)

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #246 dnia: 06 Listopada 2020, 06:46:19 »
odebralem dzis Selection ... wszystko superr i wogóle
Pytanko - czy w Selection ta część gdzie opierasz prawe kolano jest twarda czy miękka? W comfort jest z twardego plastiku i wnerwia mnie niepomiernie :) Już myślę nad wymianą tego panela a auto mam tydzień :)
Panowie koledzy nie wiem jakiej postury jestescie ale ja mam 172 i 72kg ... prawa noga mi nawet nie  dotyka tego boku a jak dotknie .. to nawet nic nie czuje, tak że dla mnie jest git (u mnie tez z twardej powłoki to jest).

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #247 dnia: 06 Listopada 2020, 06:55:29 »

Super gratuluje i życzę wielkich przyjemności z użytkowania - ja na swoją jeszcze muszę poczekać
Jak wrażenia z pierwszej jazdy ?
[/quote]

Powiem tak ... jest bajka
Jezdzilem do tej pory Vectrą C '06 przez 6lat ... jestem rocznik '83 ... tak ze no ... co tu mówić wiecej
Do automata juz na jazdach próbnych sie przyzwyczailem ; Skyview superr ; siedzenia git ; nie cisne go na obroty .. bo tak jak wspominali by tak do 2k - 3k km jezdzic spokojnie dzis z żoną do rodziny w góry jedziemy .. wiec mam 150km trasy.
Noi wiadomo ... na spokojnie pozna sie całe auto..na dniach..

Jutro go woskuje sam (Coolnite 476s) i sie zastanawiam czy może by na lampy folie dać

Offline hawrok

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #248 dnia: 06 Listopada 2020, 07:59:02 »
Ja mam 193cm wzrostu. Fotel obniżony na max i odsunięty prawie na max do tylu i po przejechaniu już 13k km nigdy nie odczuwałem żadnego dyskomfortu z kolanem.

Offline Czyżby nowy fan rav4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #249 dnia: 06 Listopada 2020, 18:26:04 »

Super gratuluje i życzę wielkich przyjemności z użytkowania - ja na swoją jeszcze muszę poczekać
Jak wrażenia z pierwszej jazdy ?

Powiem tak ... jest bajka
Jezdzilem do tej pory Vectrą C '06 przez 6lat ... jestem rocznik '83 ... tak ze no ... co tu mówić wiecej
Do automata juz na jazdach próbnych sie przyzwyczailem ; Skyview superr ; siedzenia git ; nie cisne go na obroty .. bo tak jak wspominali by tak do 2k - 3k km jezdzic spokojnie dzis z żoną do rodziny w góry jedziemy .. wiec mam 150km trasy.
Noi wiadomo ... na spokojnie pozna sie całe auto..na dniach..

Jutro go woskuje sam (Coolnite 476s) i sie zastanawiam czy może by na lampy folie dać

[/quote]

Spoko ja rocznik 90 :)
Dobrej drogi i przyjemności

Offline Old_Marynarz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #250 dnia: 06 Listopada 2020, 21:07:24 »
Jestem tydzień po odbiorze swojej najpiękniejszej.... Okazuje sie że kilka dni temu zaświeciła sie kontrolka TPMS (czujnik ciśnienia w ogumieniu).
Sprawdzilem ciśnienie w kołach - jest ok, więc zadzwoniłem do ASO. Pani powiedziała, że to że sie świeci to wina zmiany temperatury (że jest coraz chłodniej).... W sumie zatkało mnie i nic nie odpowiedziałem... Dodam, że kupiłem nowe koła z zimówkami i w ASO mieli za zadanie zaprogramować nowe czujniki...

Offline krzych

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #251 dnia: 06 Listopada 2020, 21:22:38 »
Jestem tydzień po odbiorze swojej najpiękniejszej.... Okazuje sie że kilka dni temu zaświeciła sie kontrolka TPMS (czujnik ciśnienia w ogumieniu).
Sprawdzilem ciśnienie w kołach - jest ok, więc zadzwoniłem do ASO. Pani powiedziała, że to że sie świeci to wina zmiany temperatury (że jest coraz chłodniej).... W sumie zatkało mnie i nic nie odpowiedziałem... Dodam, że kupiłem nowe koła z zimówkami i w ASO mieli za zadanie zaprogramować nowe czujniki...
Tak się zdarza. Ja przy pierwszym ochłodzeniu też się wystraszyłem ale po sprawdzeniu ciśnienia skalibrowalem i było ok. / zdarzyło mi się w poprzednim modelu/ Pozdrawiam

Offline Old_Marynarz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #252 dnia: 06 Listopada 2020, 21:25:43 »
skalibrowalem i było ok
Jak ?
Niby wszedłem w ustawienia na pulpicie i przytrzymalem "OK" żeby zaakceptować obecne ciśnienie....kontrolka chwile pomrugała, ale nadal świeci...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #253 dnia: 06 Listopada 2020, 22:01:45 »
Jedź do serwisu, to nie jest normalne. Różnymi autami jeździłem i tak debilny układ miała tylko mazda (no przepraszam, jeszcze gorszy był w vw), mimo to nie wywala błędu bez przyczyny. A Pani z "okienka" dałbym "podwawelską" cytując klasyka.
albo masz jakąś usterkę czujnika, albo nie wgrali Ci zimowych.
« Ostatnia zmiana: 06 Listopada 2020, 22:03:55 wysłana przez Krisman »

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #254 dnia: 07 Listopada 2020, 16:24:27 »
Okazuje sie że kilka dni temu zaświeciła sie kontrolka TPMS
Zapaliła się czy najpierw mruga, a potem stale świeci. Też to miałem, u mnie po włączeniu mruga i potem pali się na stałe - wg instrukcji to nie oznacza spadku ciśnienia, ale niesprawność układu TPMS. Pojechałem do ASO, gdzie poprzedniego dnia wymieniałem koła na zimowe, po 10 min oddali auto z komentarzem, że jeden czujnik się źle zakodował, więc zakodowali wszystkie od nowa.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl