Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794786 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #255 dnia: 07 Listopada 2020, 19:05:49 »
Selection ?> zrobiłem od wczoraj z żon? 500km ... mnie plecy napie******ą aa żony fotel OK chyba zamienie tego elektryka na jej manuala

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #256 dnia: 07 Listopada 2020, 19:18:04 »
To przyznam szczerze że musiałeś mieć źle ustawiony fotel. Mam również Selection. Trasa ponad 1000km w jeden dzień i 0 bólu pleców czy opisywanych tutaj kolan/nóg. Mam 187cm wzrostu, waga nie mała koło 105kg i dla mnie komfort idealnie.

Jedynie co nieco drażni to szczególnie teraz przy niższej temperaturze, tu i tam wnętrze sobie lubi stuknąć/puknąć. Poległem na wyciszeniu tacki od ładowarki, mimo podklejeń taśmą, nie jest idealnie. Dużo lepiej ale nadal przy zimnym wnętrzu potrafi skrzypnąć. W tygodniu zauważyłem również że doszło brzęczenie z drzwi kierowcy, gdzieś na wysokości lusterka, ale tylko przy zamykaniu drzwi. Jakby w środku się coś poluzowało, pewnie zgłoszę na przeglądzie, bo nie chce mi się wyciągać boczku drzwi. A i w wersji Selection JBL są dość luźne słupki A. Będę próbował to docisnąć gąbkami, jak polegnę to zgłoszę w serwisie.

Offline niebiesko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #257 dnia: 09 Listopada 2020, 14:38:22 »
Niewygodę na poziomie prawego kolana czułem już nawet na jeździe próbnej, zdecydowanie musiałbym coś tam nakleić w swoim egzemplarzu. Próbowałem różnych opcji (dalej fotel, mocniej wysunięta kierownica i na odwrót), ale wciąż upierdliwie uwierało.

Pytanie do dwóch poprzednich postów (@crystian09, @Skylog) - jak spalanie przy trasie 500-1000km i przy jakich (średnio) prędkościach?
« Ostatnia zmiana: 09 Listopada 2020, 14:40:43 wysłana przez niebiesko »

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #258 dnia: 09 Listopada 2020, 17:37:30 »
Niewygodę na poziomie prawego kolana czułem już nawet na jeździe próbnej, zdecydowanie musiałbym coś tam nakleić w swoim egzemplarzu. Próbowałem różnych opcji (dalej fotel, mocniej wysunięta kierownica i na odwrót), ale wciąż upierdliwie uwierało.

Pytanie do dwóch poprzednich postów (@crystian09, @Skylog) - jak spalanie przy trasie 500-1000km i przy jakich (średnio) prędkościach?

..Mi apka pokazuje z ostatniej trasy: 148km (a4 + NS) spalanie 4,9L/100km. Ogólnie jak go zalałem na max po wyjezdzie z salonu, to mam teraz 500km (-9km salonowe) i apka pokazuje 49% paliwa. Na kompie nie pamietam ile,ale pewnie gdzieś bedzie ponad 400km.

Nie jezdzilem wczesniej suvem ..i teraz np jak na trasie jechałem np 100-120 to myslalem,ze to nawet szybciej  :-P
Noi wiadomo - nie dociskam go teraz na maxa, tylko spokojna jazda ..

Średnia prędkość to miedzy 70-120 jak na razie.

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #259 dnia: 09 Listopada 2020, 17:41:43 »
Ja trochę wczoraj mocniej na a4 przycisnąłem, spalanie średnie poszło powyżej 7, ale jednak to auto wręcz zachęca żeby sobie nim spokojnie sunąć... Nie to że nie ma czym przycisnąć, po prostu przyjemnie się nim spokojnie jedzie.

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #260 dnia: 09 Listopada 2020, 17:43:02 »

U mnie regulacja fotela pomogła na tyle że o tym zapomniałem. Tak czy owak tam powinno być miękkie wykończenie.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #261 dnia: 10 Listopada 2020, 09:30:49 »
Co do miejsca na prawe kolano zgadzam się. Powinien być tam miękki materiał, ale po wyregulowaniu siedziska, nie odczuwam dyskomfortu. Jest ok.

Spalanie na trasie 1000km, głównie była to autostrada A2 wyszło 6,4-6,7. Latem jeżdżąc 60% miasto, 40% trasa miałem średnie koło 5,0 a teraz jak temp spadła to w tych samych warunkach mam 6 litrów średnio.

Niestety jak już wspomniałem, wraz z niskimi temp mój komfort akustyczny w aucie spadł. Uparłem się na środkową konsolę i w końcu ją wygłuszyłem że już praktycznie nic nie słychać. Ale doszło coś luźnego w przednich drzwiach od strony kierowcy, do tego chyba słupki A powodują jakieś stuknięcia na nierównościach. I jeszcze w kilku miejscach coś stuknie, puknie. Co jest żalem.

A mam poligon doświadczalny bo zawożąc rano córkę do żłobka jadę zimnym autem po bardzo słabych bocznych drogach i ilość stuknięć plastiku czy innych rzeczy w tym aucie zaczyna drażnić. Dodam że obecnie mam trochę ponad 10k nakulane, i te odgłosy są na jeszcze akceptowalnym poziomie, ale zepsuły mi obraz pancernego auta. Zacząłem się zastanawiać jak to wszystko będzie latało przy 100 000km. Nie bez kozery na innym forum mówią o RAV4 Rattle Box, bo przy tym całym naprawdę fajnym napędzie, wykończenie wnętrza to trochę śmiech.

Podsumowując niepokojące dwźięki:
- środkowa tacka (wyciszyłem jest ok)
- drzwi od kierowcy coś stuka w okolicy lusterka, przy zamykaniu drzwi brzęczy, coś musiało się poluzować
- słupki A chyba pukają, będę wyciszał gąbką
- słupek B na nierównościach potrafi kliknąć
- coś od strony pasażera, jeszcze nie wiem czy też drzwi czy schowek
- odgłosy z bagażnika nawet nie komentuje, bo tam zawsze coś pukało
- stuki z przedniego zawieszenia (temat już omawiany)

I fakt mam wyczulony słuch na takie niedociągnięcia, bo w moim starym golfie 5 z roku 2007, nie było takich dźwięków. A i jeszcze miałem Toyotę Auris pierwsze wydanie, którą sprzedałem pod 2 mc od zakupu bo ilość skrzypnięć, we wnętrzu doprowadzała mnie do gorączki. Chyba Toyota nic się nie zmieniła od tego czasu. A szkoda.
« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2020, 09:34:57 wysłana przez Skylog »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #262 dnia: 10 Listopada 2020, 10:37:01 »
Jestem chyba jedną z niewielu osób której ta tacka nie skrzypi. Może dlatego, że jeszcze jej nie zdążyłem zdemontować  do założenia diody? Generalnie mój jakiś chyba zepsuty, bo nie stuka, nie skrzypi... Albo już całkiem  głuchy jestem

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #263 dnia: 10 Listopada 2020, 11:20:59 »
To ja jestem drugi ;-) u mnie tez nic nie stuka, puka. Tacka do ładowania była już 2-a razy demontowana i jest ok. Generalnie zadowolony jestem.

Offline Czeresnia

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #264 dnia: 10 Listopada 2020, 11:39:20 »
Skylog uzyj tych glosnikow JBL bo z tego co pamietam je masz czy dzwiek jest tak upierdliwy ze przedostaje sie przez ambientowa muzyke ? ja za niedlugo obiore swoja to zaraportuje czy mam ten sam problem, juz tak sie naczytalem o slabym wygluszeniu i stukach ze tez chyba powylanczam radio i bede nasluchiwal, tyle ze ja przesiadam sie z 13 letniej A4 w dieslu wiec moge byc wyrozumialy :D

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #265 dnia: 10 Listopada 2020, 13:22:49 »
No niestety należę do tych co wszystko słyszą... jak żyć. Z samego JBL jestem zadowolony, ale jak jadę z córą rano to w ciszy.

Nie wieszam się z powodu różnych dźwięków w aucie, ale informuję że to auto takie przypadłości ma. Jeśli zostaną na takim poziomie to spoko, jak już wspomniałem tragedii nie ma. Ale jeśli się będą nasilać to słabo się zrobi.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #266 dnia: 10 Listopada 2020, 14:17:32 »

No niestety należę do tych co wszystko słyszą... jak żyć.
Do tej pory też tak myślałem o sobie, a tu pojawiłeś się Ty
U mnie przy wyjeżdżaniu z garażu (pochyłość), hamulce  pierdzą jak w "starym polonezie" jeśli to Cię może pocieszyć

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #267 dnia: 10 Listopada 2020, 17:20:36 »
dla tych co wszystko słyszą, przewidziane sa wersję poliftowe; maja materiałowe koszulki nałożone na kluczowe mocowania elementów wnętrza. w mojej 2016 kompletnie nic nie skrzypi. co więcej, tak samo było w tej z 2009..

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #268 dnia: 13 Listopada 2020, 11:08:22 »
Pytanko o tryb parkingowy. Z tego co zauważyłem ręczny nie zaciąga się sam w tym trybie, dopiero jak sam "zaciągnę" słyszę że się zaciska i zapala się czerwona dioda.
Tak ma być, czy można to jakoś ustawić?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #269 dnia: 13 Listopada 2020, 11:21:04 »
Mi ręczny na P zawsze zaciąga się sam, więc można.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl