Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794864 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #285 dnia: 14 Listopada 2020, 16:42:28 »
Te kropki to nic innego jak pozycje menu dla tej opcji wyświetlania
Użyj strzałki w dół lub górę na sterowaniu w kierownicy by przełączyć ekran wyświetlania. Na pozycji eco są dwie możliwości i analogicznie na innych ekranach.
Ok,dzięki za info,myślałem że to jakieś ssanie czy cóś :-),jeszcze chciałbym wrócić do tych komend głosowych.Nie mam navi lecz czy mogę wydawać komendy głosowe przy wyborze stacji radiowej.Jedną udało mi się zakodować "Z "innych nie,czasami po uruchomieniu komend gł.na kierownicy radio Z się włączy czasami auto tej komendy nie rozumie.Może ktoś ma jakąś podpowiedź,czy można to jakoś wykonać?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #286 dnia: 14 Listopada 2020, 17:28:23 »
Np. Zamiast komendy  "stacja >Antyradio" mówię "stacja > anty" i znajduje bez problemu, ale co się na próbowałem na początku, to moje
Po naciśnięciu krótkim przycisku, mówisz stacja i nazwę.
Po dłuższym naciśnięciu u mnie włącza się asystent google, mam navi więc i internet.
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2020, 17:30:33 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #287 dnia: 14 Listopada 2020, 17:53:57 »
ok,dzięki za pomoc,będę próbował to rozgryźć

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #288 dnia: 15 Listopada 2020, 08:26:42 »
#migajaca kontrolka na desce "czerwona kłódka"

Panowie,
Mam auto od 10 dni (Instrukcja sie podobno jeszcze drukuje, a ta online nie wyszukuje sie u mnie na koncie) , dlatego pisze.

Wlasnie zauwazylem,wchodzac do garażu,że miga w środku ta 'czerwona kłôdka' gdy potrzedlem z kluczykiem - to na nim zacz?ła migać ta dioda.

Na szybko zgooglowalem i ponoć 'kluczyk rozkodowany' czy hm?

Trzymalem go w takim etui Faraday'a.

Olać to?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #289 dnia: 15 Listopada 2020, 11:40:22 »

Panowie,
Mam auto od 10 dni (Instrukcja sie podobno jeszcze drukuje, a ta online nie wyszukuje sie u mnie na koncie) , dlatego pisze.

Wlasnie zauwazylem,wchodzac do garażu,że miga w środku ta 'czerwona kłôdka' gdy potrzedlem z kluczykiem - to na nim zacz?ła migać ta dioda.

Olać to?

Tak, olej. W skrócie dokładnie tak ma być.
I etui tu nie ma nic do rzeczy.
« Ostatnia zmiana: 15 Listopada 2020, 11:45:18 wysłana przez Krisman »

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #290 dnia: 15 Listopada 2020, 13:20:56 »

Panowie,

Olać to?

Tak, olej. W skrócie dokładnie tak ma być.
I etui tu nie ma nic do rzeczy.
sprawdzalem teraz na otwartym aucie i to samo - tez miga ta kłôdka - no nic ... olewam to na razie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #291 dnia: 15 Listopada 2020, 15:18:33 »
To wskazanie immobilisera jak włączysz przestanie migać, bo zadziała kod. Jest tak w każdym aucie.

Offline batalista

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #292 dnia: 15 Listopada 2020, 21:30:56 »
Witam

Dołączam do grona szanownych forumowiczów. Jestem 9 dni po odbiorze RAV4 Selection AWD. Na razie za mną 1000 km. z Czego większa część to powrót autostradą  z Warszawy do Szczecina. Spalanie z trasy 8,1. Teraz po Szczecinie mam 6,8. Spalanie to na pewno duży plus tego auta. Przeczytałem wasze posty i z większością się zgadzam.
Co do wad to mogę potwierdzić:
1. Słabe oświetlenie wnętrza. Brak podświetlanych przycisków do sterowania szybami, oraz zamkami. Co "najśmieszniejsze" brak podświetlenia przycisków do włączania lampek. Słabo oświetlony bagażnik. Brak podświetlenia w schowku pasażera. Brak podświetlenie boczków drzwi. W Corroli jest dużo lepiej zarówno w kabinie jak i bagażniku
2. nie można otworzyć elektrycznie z kluczyka samego bagażnika. Trzeba otworzyć całe auto i następnie bagażnik. Przy pakowaniu rzeczy jest to może nie wielka ale jednak niedogodność bo trzeba pamiętać o zamykaniu auta po zamknięciu bagażnika
3. po otwarciu auta w nocy nie zapalają się światła. Po zgaszeniu auta należy pociągnąć dźwignię świateł aby światła pozostały zapalone przez 30 sec. Nie ma możliwości zmiany tego ustawienia na inny przedział czasowy. Dla mnie z 2 dzieci te 30 sec to najczęściej za mało
4. Dla mnie jednak za krótkie siedzisko fotela.
5. Brak regulacji góra dół fotela pasażera
6. Brak haczyków w bagażniku ? drobiazg ale przydatny

Natomiast plusów jest dużo więcej:

1.   Wyciszenie ? wiem kontrowersyjne ale po tych wszystkich wpisach i filmikach spodziewałem się najgorszego. A tu miłe zaskoczenie szczególnie jak jechałem autostradą. Naprawdę w mojej ocenie jest lepiej niż by to wynikało z opinii. Po zakupie miałem w planach wyciszenie dodatkowe nadkoli oraz bagażnika. Ale raczej odpuszczę.
2.   Nagłośnienie ? znowu wiele osób narzeka. Ja jadąc z Warszawy podczas pierwszej rozmowy powiedziałem, że brak JBL to dobrze zaoszczędzone pieniądze. Nie jest mi to do niczego potrzebne.
3.   Regulacja głośności ? super, że jest tak mocno zestopniowana. Można bardzo dokładnie wyregulować
4.   Oczywiście napęd ale o tym nie muszę się rozpisywać, przyspieszenia, spalanie ? wszystko na bardzo zadowalającym poziomie
5.   Przestrzeń, przestrzeń i jeszcze raz przestrzeń, również w bagażniku
6.   Wreszcie mam podłokietnik na idealnej wysokości pod siebie ? mam 1,82m
7.   Idealna pozycja za kierownicą co w autach japońskich jest rzadkością ? miałem Accorda VII, jeździłem CHR i yarisem
8.   Nawiewy dla na tył
9.   Bardzo miłe materiały jak na tą klasę auta, szczególnie to co się często dotyka: kierownica, drążek zmiany biegów, regulacja temperatury.
10.   Dla mnie doskonale działający tempomat adaptacyjny. Sprawdził się nawet przy bardzo złej pogodzie
11.   Utrzymywanie pasa ruchu też na autostradzie uważam, że trzyma auto zbyt blisko prawej strony przy wyprzedzaniu ale pomijając to działa rewelacyjnie.
12.   Wygląd wersji Selection w moim przypadku w srebrnym kolorze wygląda MEGA. Do tego długo nie widać zabrudzeń
13.   Jest Apple Car Play więc niczego więcej nie potrzebuję
14.   Podoba mi się centralny wyświetlacz w wariancie z analogowym wyświetlaczem. Duży, czytelny, ładny.
15.   Cena ? wiem, że tanio nie jest ale ostatecznie zapłaciłem 154 000 zł za wersję Selection z napędem 4x4 a za ubezpieczenie w PZU 3700 zł, leasing 104% ze stałem oprocentowanie na 4 lata z 45% wpłatą własną. Ok może nie dostałem gratisów w postaci opon czy dywaników ale i tak uważam, że finalnie cena bardzo konkurencyjna.
Oczywiście jestem dopiero na początku użytkowania więc pewnie sporo jeszcze wyjdzie przy najbliższych kilometrach. Nie planuję modyfikacji. Dla mnie zmiany wymaga tylko oświetlenie wewnątrz plus opcja otwierania samego bagażnika bez otwierania całego auta. Reszta zostaje i mam nadzieję, że posłuży przez wiele lat.

Pozdrawiam i bezawaryjności życzę

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #293 dnia: 15 Listopada 2020, 21:50:02 »
leasing 104%

Myślę, że dobra cena i oferta. Kupowałeś bezpośrednio w salonie, czy przez jakiegoś pośrednika?

Offline batalista

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #294 dnia: 15 Listopada 2020, 22:00:46 »
leasing 104%

Myślę, że dobra cena i oferta. Kupowałeś bezpośrednio w salonie, czy przez jakiegoś pośrednika?

Bezpośrednio w salonie. Leasing załatwiałem sobie indywidualnie. Ubezpieczenie też. Dywaniki gumowe też kupiłem sobie sam  :-)

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #295 dnia: 15 Listopada 2020, 22:08:24 »
Szukam szukam i nie mogę znaleźć :

Szybkie pytanie dla szczęśliwych posiadaczy tego autka - ile wynosi szerokość RAV4 5 generacji z rozłożonymi lusterkami ???

Może może ze  świadectwa homologacji czyli " Świadectwo Zgodności WE " idzie takie dane odczytać ?

Offline many

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #296 dnia: 15 Listopada 2020, 23:02:34 »
1855 szerokość całkowita, to rozumiem że z lusterkami...

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #297 dnia: 15 Listopada 2020, 23:24:04 »

Szybkie pytanie dla szczęśliwych posiadaczy tego autka - ile wynosi szerokość RAV4 5 generacji z rozłożonymi lusterkami ???

Może może ze  świadectwa homologacji czyli " Świadectwo Zgodności WE " idzie takie dane odczytać ?
1855 mm -> to szerokosc bez lusterek .. jest to nawet pokazane na rysunku na stronie T..

1 lusterko ma 280mm (mierzylem teraz w garażu)

suma : 2415mm

« Ostatnia zmiana: 15 Listopada 2020, 23:35:09 wysłana przez crystian09 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #298 dnia: 15 Listopada 2020, 23:25:58 »
154 000

Lusterka chyba nie wychodzą poza obrys karoserii w najszerszym miejscu, więc 1855mm. Taki wymiar jest też w homologacji. Na środkowym zdjęciu  to widać, ale głowy nie dam za to.
« Ostatnia zmiana: 15 Listopada 2020, 23:55:24 wysłana przez Krisman »

Offline gabel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #299 dnia: 16 Listopada 2020, 03:40:10 »

15.   Cena ? wiem, że tanio nie jest ale ostatecznie zapłaciłem 154 000 zł za wersję Selection z napędem 4x4

Hi,

Moglbys napisać ktory to dealer...ew namiar na handlowca?

Pozdr

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl