Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794711 razy)

Offline tomix74

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #375 dnia: 28 Listopada 2020, 23:46:01 »
Każdy inna opinia .. jak w życiu :-) Dzięki Chłopaki..
To jeszcze jedno pytanie: ogólnie po jednej rzeczy: co dla Was jest najlepsze a co najgorsze w aucie? Pytam, bo sam jestem ciekaw jakie  za miesiąc będzie moje zdanie.
Dzięki
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2020, 23:47:45 wysłana przez tomix74 »

Offline nessip

• Toyot Pełzający
  • **
RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #376 dnia: 29 Listopada 2020, 00:11:03 »
Najlepsze...spalanie i osiągi i czujniki
Najgorsze? ... wąsko otwierające się drzwi i słaba wydajność klimy ustawionej na auto

Pozdr,
n.

Spritmonitor.de" border="0

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #377 dnia: 29 Listopada 2020, 00:53:28 »
Osiągi, spalanie, komfort jazdy, spory bagażnik (na tle konkurencji), nowoczesny, ponadczasowy napęd, kształt nadwozie, błyskawiczna reakcja na gaz (szczególnie w trybie sport), miękkie materiały wykończeniowe na podszybiach z przodu i z tylu, Apple Car Play, fajne hamulce, dużo miejsca za tylnej kanapie, aktywny tempomat......
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2020, 00:59:24 wysłana przez Skonek1976 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #378 dnia: 29 Listopada 2020, 08:19:21 »
Słabe rozwiązania typu doświetlanie drogi, podświetlanie przycisków, wskazanie ciśnienia w oponach  (brak) brak doświetlania zakrętów, co do klimy to brakuje mi automatycznego odraszania po wykryciu pary, ale tu nie sprawdzałem jeszcze ustawień. Co do wydajności... miałem ten sam problem ale po przełączeniu z "eco" na "środek" ew. jak trzeba   na  "fast" jest ok.
Ludzie piszą że auto jest głośne, moim zdaniem jest bardzo ok, szum kół jest odczuwalny ale to norma przy takich laczkach do tego nie cichych.  Chyba że jest różnica w hałasie między 2.0 moim a 2.5 w hybrydzie, ale wątpię. Po przejściu na Michelin czy good year powinno być o niebo lepiej, choć letnie dunlopy jakościowo są super.
Generalnie pierdoły drażnią reszta jest super, nawet w benzynie (jak jest u mnie) spalanie to rewelacja, napęd 4x4 wart każdej wydanej złotówki (u mnie on ma gdzie się wykazać)  Automat też super, mój do tego udaje zmiany biegów i ma fizycznie pierwszy bieg na zębatkach +  8 wirtualnych.
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2020, 08:24:55 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #379 dnia: 29 Listopada 2020, 08:26:45 »

fajne hamulce

Jak to z tymi hamulcami? Ostatnio czytałem, że droga hamowania ze 100 km/h to 43 m...

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

Offline tomix74

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #380 dnia: 29 Listopada 2020, 09:34:24 »
Dzięki za odpowiedzi. Z tego co piszecie ma więcej zalet niż wad. Wady to naprawdę pierdoły. Chyba zrobiłem dobry krok :-) Rzeczywiście po przejściu z lexusa ct na jazdę próbną ravką, te pierdoły od razu mnie drażniły. Ale lexus 4 lata temu kosztował mnie tyle,  co teraz skromniejsza RAV, więc też trzeba być realistą. Co do hałasu to rzeczywiście pamiętam, jak kupowałem dawno temu Corolle i wszyscy mi mówili, że toyoty są głośne.. powiem szczerze - nie zauważyłem tego przez 10lat. Wprawdzie to będzie mój pierwszy SUV, ale mam nadzieję, że ten hałas też nie będzie drażniący.
Pytanie: jakie auto nie ma wad? chyba żadne a RAVKI są mega :-)

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #381 dnia: 29 Listopada 2020, 12:00:19 »
Przepraszam za offtop ale wszystko czego brakuje w RAV4 ma Venza... której nie chcą oferować na naszym europejskim rynku, ale to dowód na to że Toyota jak chce dopieścić kierowcę to potrafi:

https://www.youtube.com/watch?v=vY5Z_fR5ugU&ab_channel=EUROCARGUY

Dodam dla niewtajemniczonych że to auto to tak naprawdę RAV4 w nieco innej budzie, cały napęd podwozie i wiele innych elementów to 1:1

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #382 dnia: 29 Listopada 2020, 13:01:58 »
Producent dopieści klienta zapewne i w EU pierwszym liftingiem, który pewnie będzie gdzieś za rok (mam wrażenie, że celowo zostawiono coś do poprawy, by potem powiedzieć "wsłuchujemy się w opinie naszych klientów".

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline tomix74

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #383 dnia: 29 Listopada 2020, 13:04:59 »
Venza piękna ale zdajesz sobie sprawę, że w Polsce kosztowałaby 200+ a tutaj już konkurencja jest ogromna...

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #384 dnia: 29 Listopada 2020, 15:47:10 »
Przepraszam za offtop ale wszystko czego brakuje w RAV4 ma Venza... której nie chcą oferować na naszym europejskim rynku, ale to dowód na to że Toyota jak chce dopieścić kierowcę to potrafi:

Dodam dla niewtajemniczonych że to auto to tak naprawdę RAV4 w nieco innej budzie, cały napęd podwozie i wiele innych elementów to 1:1

przesada z tą Venzą - tak jak ktoś napisał, wszystkie samochody mają wady; patrząc na venzę - umieszczenie podgrzewania/wentylowania foteli to jakaś porażka (mam w trakcie jazdy otwierać sobie podłokietnik?), brak fizycznych przycisków do sterowania systemem multimedialnym (zwłaszcza głośności, bo resztę można przeżyć), brak pokręteł do klimy i w ogóle dotykowe sterowanie (ja np czekałem z zamówieniem rav4 do prezentacji tusona i ze względu na dotykowe sterowanie odrzuciłem ten samochód...), co by nie mówić - ludzie są różni, więc nie da się zrobić samochodu, który pasowałby każdemu ergo nie ma idealnego samochodu (chyba, że ktoś ma tyle pieniędzy, żeby zamówić sobie auto od podstaw dla siebie, które zostanie zrobione w 1 egzemplarzu...)

Offline Sander_G

• Początkujący
« Odpowiedź #385 dnia: 29 Listopada 2020, 22:57:33 »

przesada z tą Venzą - tak jak ktoś napisał, wszystkie samochody mają wady; patrząc na venzę - umieszczenie podgrzewania/wentylowania foteli to jakaś porażka (mam w trakcie jazdy otwierać sobie podłokietnik?), brak fizycznych przycisków do sterowania systemem multimedialnym (zwłaszcza głośności, bo resztę można przeżyć), brak pokręteł do klimy i w ogóle dotykowe sterowanie (ja np czekałem z zamówieniem rav4 do prezentacji tusona i ze względu na dotykowe sterowanie odrzuciłem ten samochód...), co by nie mówić - ludzie są różni, więc nie da się zrobić samochodu, który pasowałby każdemu ergo nie ma idealnego samochodu (chyba, że ktoś ma tyle pieniędzy, żeby zamówić sobie auto od podstaw dla siebie, które zostanie zrobione w 1 egzemplarzu...)

Bentlej, Rols Rojs?  :cool:

Offline lwh

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #386 dnia: 30 Listopada 2020, 08:54:39 »
Ale w schowku nadal brak oświetlenia. <taniec>

Offline Tepus

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #387 dnia: 30 Listopada 2020, 13:00:31 »
Z innej beczki.... czy ktos moze polecić mi jakąś sensowną matę ochronną na szybę Rav 4 2020r?

Offline le_burbon

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #388 dnia: 30 Listopada 2020, 14:57:19 »
Ja od kilku dni wożę się Black Edition by JBL.

Na plus:
- dobre materiały i wykończenie wnętrza,
- Świetny napęd hybrydowy (reakcja na wciśnięcie pedału i małe spalanie)
- Całkiem dobre wyciszenie do ok 100 km/h.  (ale z tylnych nadkoli szum jest według mnie trochę zbyt mocny)
- super pozycja za kierownicą, widoczność i łatwość manewrowania)
- fajnie działający aktywny tempomat w połączeniu z rozpoznawaniem znaków drogowych,
- duże lusterka boczne
- Black edition prezentuje się rewelacyjnie,

Na minus:
- brak podświetlenia przycisków (przełączniki lusterek, centralnego zamka i szyb)
- Grafika na wyświetlaczu środkowym (słaba rozdzielczość szeczególnie widoczna po podpięciu Android Auto), pewnie powiązana z tym jest słba rozdzielczość kamery cofania.
- Mocno odpustowy znaczek Black Edition by JBL słupku C, myślałem że będzie to wyglądać bardziej elegancko. (problemy pierwszego świata :D )
- brak podświetlenia schowka!!! - to jest dramat :D
- asystent pasa ruchu uparcie trzymający się prawej strony pasa (przeraża żonę siedzącą na fotelu pasażera)

Tyle na razie mi przychodzi do głowy. Póki co nic nie trzeszczy i nie stuka. Audio JBL gra fajnie. Wyswietlacz w lusterku wstecznym wydaje się być mało przydatny. Nie wyobrażam sobie jazdy mając go włączony.

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #389 dnia: 30 Listopada 2020, 15:54:00 »
Z zaletami się zgadzam. Auto prowadzi się świetnie, generalnie jestem bardzo zadowolony.

z wad jeszcze
- nieszczęsna rozmazująca wycieraczka kierowcy (czy w executive też jest ten problem?)
- po zatrzymaniu przycisk otwierania bagażnika jest niewidoczny, niepodświetlony.
- rozpoznawanie znaków działa tak sobie
- oświetlenie bagażnika (przynajmniej w wersji comfort)
- roleta bez uchwytu
- twarde plastiki na wysokości kolan, częściowo problem można rozwiązać przez odpowiednie ustawienie fotela i kierownicy ale wraca przy jeździe na tempomacie.
- kamera cofania bardzo łatwo się brudzi, dużo łatwiej niż w poprzednim aucie
- parujące szyby boczne (czasami) - trzeba ręcznie przejść w tryb osuszania
- ergonomia przycisków pod klimą (tam gdzie jest ogrzewanie szyby tylnej) słaba.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl