Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794533 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #615 dnia: 31 Grudnia 2020, 19:45:50 »
tak, wszystkiego najlepszego! ...ale przy okazji chciałem zapytać o jedną rzecz :)

co z tą wentylacją? na forum nie znalazłem za dużo pod tym hasłem, ale u mnie obecnie z tyłu ciągle szyby parują (jak są dzieci, bez pasażerów chyba nie, ale wtedy nie za często tam zaglądam) - musze jeździć z włączoną klimą, żeby tak nie było, w cr-v zimą miałem minimalny nawiew na szybę i nogi i zero zaparowanych szyb... wszyscy (a przynajmniej Ci co z tyłu kogoś wożą) jeździcie z włączoną klimą cały rok czy u mnie jest coś nie tak?

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #616 dnia: 31 Grudnia 2020, 19:55:18 »
tak, wszystkiego najlepszego! ...ale przy okazji chciałem zapytać o jedną rzecz :)

co z tą wentylacją? na forum nie znalazłem za dużo pod tym hasłem, ale u mnie obecnie z tyłu ciągle szyby parują (jak są dzieci, bez pasażerów chyba nie, ale wtedy nie za często tam zaglądam) - musze jeździć z włączoną klimą, żeby tak nie było, w cr-v zimą miałem minimalny nawiew na szybę i nogi i zero zaparowanych szyb... wszyscy (a przynajmniej Ci co z tyłu kogoś wożą) jeździcie z włączoną klimą cały rok czy u mnie jest coś nie tak?
ja jezdze bez klimy (auto dopiero od listopada) z żonä i mam nawiew na 1 kreske, czasami dam 2. czasami mamy 2 os. z tyłu .. no ale nie daje wiecej niz 2-3 kreski. Parujä mi szyby jak tylko zamkne obieg by ten pozamiejski smog 'omijać' ale to bez sensu wiec wracam do 1-2 kresek bez klimy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #617 dnia: 31 Grudnia 2020, 20:40:11 »

ja jezdze bez klimy (auto dopiero od listopada) z żonä i mam nawiew na 1 kreske, czasami dam 2. czasami mamy 2 os. z tyłu .. no ale nie daje wiecej niz 2-3 kreski. Parujä mi szyby jak tylko zamkne obieg by ten pozamiejski smog 'omijać' ale to bez sensu wiec wracam do 1-2 kresek bez klimy.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
To fakt że CRV miała dobrą wentylację. Ja w ten sposób włączam Auto z włączoną klimą zamiast bawić z kreskami nawiewu (nieodczuwalne zużycie paliwa mimo hybrydy), bo to nie da się genialnie skalibrować.

Offline Gelu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #618 dnia: 31 Grudnia 2020, 21:49:00 »
Moja hybryda wersja active 2021, przejechane 350 km, praktycznie cały czas w mieście:
I wrażenia:
1) auto prowadzi się genialnie,
2) spalił średnio 8,3 litra,
3) bardzo szybko dostępne Android Auto

II obserwacje:
1) nieprzyjemny zapach wydobywa się z klimy po włączeniu auta, jakby podgrzewany smar
2) oświetlenie wewnątrz - dramatyczne,
3) brak haczyków w bagażniku
4) marne wygłuszenie auta - przy 130 km/h głośny hałas od lusterek zewn., przy niższych prędkościach, tak od 30 km/h do słychać głośny szum opon (nowe goodyear UG SUV gen 1 17") - w peugeot 508 sedan było o niebo ciszej.

Ogólnie super auto :)

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #619 dnia: 31 Grudnia 2020, 22:26:41 »
W nowej Corolce też na początku miałem taki nieprzyjemny zapach z klimy - ale przestałem ją  w ogóle wyłaczać z pozycji AUTO i zapach ustał.  Kiedyś  zrobiłem eksperyment i na parę dni wyłączyłem  w klimie AUTO i zapach jak zły szeląg powrócił - teraz staram siem klimy nie wyłączać i jest spokój z zapachem.

Offline lechu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #620 dnia: 31 Grudnia 2020, 22:28:18 »
Piszcie może jakimi autami wcześniej jeździliście jeśli mówicie o wyciszeniu. Ja jeździłem wcześniej Laguną 3 dci i dla mnie jest naprawdę mega cicho. Trzeba mieć chyba na uwadze, że to jest SUV, który ma dużo wyższy współczynnik CV.

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #621 dnia: 31 Grudnia 2020, 23:05:49 »
Laguną 3

Jeździłem wcześniej Laguna 3 2.0 Turbo i jak dla mnie tam wyciszenie to było mistrzostwo. Było na pewno ciszej niż w BMW X3 obecnej generacji. Laguna była bardzo dobrze wyciszona.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #622 dnia: 31 Grudnia 2020, 23:32:45 »
W nowej Corolce też na początku miałem taki nieprzyjemny zapach z klimy - ale przestałem ją  w ogóle wyłaczać z pozycji AUTO i zapach ustał.  Kiedyś  zrobiłem eksperyment i na parę dni wyłączyłem  w klimie AUTO i zapach jak zły szeląg powrócił - teraz staram siem klimy nie wyłączać i jest spokój z zapachem.
No to dziwne bo u mnie nic takiego nie występowało.Czy wlączona klima czy wyłączona.

Offline nessip

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #623 dnia: 01 Stycznia 2021, 09:58:17 »

Ja przesiadłem się z Accorda a na codzień jeszcze jeżdżę CR-V III gen. I mogę powiedzieć tak, w Accordzie temp ustawiona na 19-20 stopni, tryb auto, szyby nigdy nie parowały a myłem je od czasu do czasu, w CR-V trybu auto nie mam więc nawiewy ustawiam różnie i klimy mniej używam ale generalnie nic nie paruje. W RAVce auto jakby w ogóle nic nie wiało, szyby myję raz na tydzień i z trybu auto zrezygnowałem. Nawiew ustawiony na 3 kreski, nogi/szyba z włączoną klimą i temp 20 bo inaczej bym zwariował. Chu..owy ten nawiew jest...bez 2 zdań. Kiedyś Cify tak miały(5,6,7 gen), nie wiem jak te nowe... :)

Pozdr,
n.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #624 dnia: 01 Stycznia 2021, 10:24:18 »
Też się zgadzam że ujowo to działa w AT, ewidentnie brak czujnika zaparowanej szyby (W poprzednim aucie to działało perfect)
Para z szyb w AUTO w miarę  szybko znika tylko przy pozycji przycisku "FAST" w "ECO" nigdy do końca nie odparowuje, a auto jest garażowane! W środkowej pozycji działa po japońsku "jakotako"
Jeżdżę od lat w Auto i czegoś takiego nie miałem. .
Ponoć w mazda cx30 też z tym problem.
Ciekawe czy choć latem dobrze chłodzi,  możecie coś napisać o tym?

Wysłane z mojego J23 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 01 Stycznia 2021, 10:29:58 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline pirad

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #625 dnia: 01 Stycznia 2021, 17:06:08 »
Panowie może jeździcie w trybie eko i klima działa słabiej.
Ja cały czas w normal i żadnego parowania szyb.
Nie piszę tu o klimie w eco tylko napędzie.

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #626 dnia: 01 Stycznia 2021, 17:25:36 »
Co do zapachu miałem na samym początku, teraz przy 4k przebiegu to się nie zdarza. Ale jeżdżę na AC auto od początku.
Parowanie szyb niestety występuje. Oświetlenie / podświetlenia przycisków to dramat jak już chyba wszyscy tu pisali łącznie ze mną...
A już brak podświetlenia przycisku bagażnika po zatrzymaniu auta to jakieś kuriozum, podświetlam sobie telefonem :/

Ale prowadzenie auta awd bajka, wynagradza irytujące sprawy :)

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #627 dnia: 01 Stycznia 2021, 18:30:28 »
Klimatyzacja AC na auto od samego początku i tak już zostanie. Jak nie chcecie mieć nieprzyjemnego zapachu w aucie, czy też parowania szyb zostawcie klimę na auto. Pomaga to również sprężarce klimatyzacji, ale mniejsza o to. Klima zawsze na auto, ja jeszcze sobie ECO włączam gdy jeżdżę sam i nigdy ani brzydkiego zapachu, czy też parowania szyb nie było.

Co do głośności mam wersję JBL i jest ok ale powyżej 100km/h robi się głośno. RAV4 to moje 3 auto w rodzinie w pozostałych jest ciszej (Passat B8 służbowy, VW Jetta) szczególnie dokucza szum powietrza od lusterek, szum opon z nadkoli i zupełny brak wytłumienia tył. Podobno wersja JBl jest lepiej wyciszona, nie wiem. W styczniu będę wyciszał drzwi i słupki B, jak mi rozbiorą drzwi to zobaczę czy tylko goła blacha.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #628 dnia: 01 Stycznia 2021, 19:15:40 »
Panowie może jeździcie w trybie eko i klima działa słabiej.
Ja cały czas w normal i żadnego parowania szyb.
Nie piszę tu o klimie w eco tylko napędzie.

ja jeżdze w normal, ale jak klima działa jest ok, wiadomo, że klima osusza powietrze, problem u mnie jest przy zwykłej wentylacji - chyba słabo wieje, może tak jak tu pisało parę osób trzeba korzystać na większej prędkości

Klimatyzacja AC na auto od samego początku i tak już zostanie. Jak nie chcecie mieć nieprzyjemnego zapachu w aucie, czy też parowania szyb zostawcie klimę na auto. Pomaga to również sprężarce klimatyzacji, ale mniejsza o to. Klima zawsze na auto, ja jeszcze sobie ECO włączam gdy jeżdżę sam i nigdy ani brzydkiego zapachu, czy też parowania szyb nie było.

a w rav4 działa klima zimą? w poprzednim samochodzie klima przy ujemnych temperaturach nie działała - w sumie chyba dość często jest to zabezpieczanie stosowane (żeby parownik nie zamarzał)

ok, znalazłem w instrukcji:
Gdy temperatura zewnętrzna jest bliska 0°C
Funkcja osuszania powietrza może nie
działać mimo naciśnięcia przycisku ?A/C?.

napisano "może", więc zakładam, że jak samochód i wnętrze się nagrzeją to może jednak działać, jednak jeśli klima włączona cały czas to jedyny sposób na zaparowane szyby jesienią/zimą to lipa
« Ostatnia zmiana: 01 Stycznia 2021, 19:21:21 wysłana przez anyone »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #629 dnia: 01 Stycznia 2021, 21:40:22 »
W każdym aucie nawet w mrozy zacznie po jakimś czasie  działać klima, gdy auto się rozgrzeje i czujniki złapią temperaturę
Ja też mam włączone AC przez 99% w roku, ale w ravce dziwnie to wszysko działa, mam najczęsciej na 20°C i najpierw działa tak, ze muszę Fast włączyć, potem wali ciepłem jak szalona by za chwilę zimnem.
Generalnie tragedii nie ma, ale do tej z tucsona to jej bardzo daleko.
Tam mogła być wyłączona ale jak wykryła parę na szybie natychmiast sie załączała, jak bylo trzeba nawet z calą mocą i para znikała.To trwało naprawdę moment i było po sprawie.
Tu jazda w trybie NORMAL, A/C wlaczone na AUTO, trasa 190km a mgiełka non stop na górze szyby
Dopiero FAST rozwiązuje problem,  niekiedy pośredni tryb. ECO prawie nigdy.
Aż boję się pomyśleć co by było, gdybym nie mógł używać klimy że względów zdrowotnych.
Wysłane z mojego j23 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 01 Stycznia 2021, 21:54:02 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl