Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794527 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #630 dnia: 02 Stycznia 2021, 01:45:42 »
W każdym aucie nawet w mrozy zacznie po jakimś czasie  działać klima, gdy auto się rozgrzeje i czujniki złapią temperaturę
Ja też mam włączone AC przez 99% w roku, ale w ravce dziwnie to wszysko działa, mam najczęsciej na 20°C i najpierw działa tak, ze muszę Fast włączyć, potem wali ciepłem jak szalona by za chwilę zimnem.
Generalnie tragedii nie ma, ale do tej z tucsona to jej bardzo daleko.
Tam mogła być wyłączona ale jak wykryła parę na szybie natychmiast sie załączała, jak bylo trzeba nawet z calą mocą i para znikała.To trwało naprawdę moment i było po sprawie.
Tu jazda w trybie NORMAL, A/C wlaczone na AUTO, trasa 190km a mgiełka non stop na górze szyby
Dopiero FAST rozwiązuje problem,  niekiedy pośredni tryb. ECO prawie nigdy.
Aż boję się pomyśleć co by było, gdybym nie mógł używać klimy że względów zdrowotnych.
Wysłane z mojego j23 przy użyciu Tapatalka
Dokładnie i uważam że trzeba mieć klimę non stop ze względu na sprężarkę, bo jest wrażliwa na każdą usterkę "kto nie załącza ten rdzewieje" niestety to są koszty eksploatacji to słono kosztuje poza  w ASO na gwarancji. To fakt że na początku śmierdzi, bo długo nie był użytkowany klima. Nie dziwcie że spotykam ze specami od klimy mówią mają normalnie pracować klimy i niezależnie od nabijania. Niektórzy mówią że działa na zabijanie Covida.
« Ostatnia zmiana: 02 Stycznia 2021, 02:20:17 wysłana przez mleni »

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #631 dnia: 03 Stycznia 2021, 18:29:38 »
a jak wygląda Wasza klima w trybie automatycznym? ja w poprzednich samochodach zawsze miałem albo napis albo diodę informującą o trybie auto i reszta normalnie działała, tzn np w gorący dzień po odpaleniu samochodu widziałem, że klima daje nawiew na maksa a potem go zmniejsza, że np dmucha najpierw na szybę a potem na nogi a tu po wciśnięciu auto zostaje temperatura tylko, rozumiem, że w auto i tak sobie nie pozmieniamy, bo auto się wyłącza, ale dziwne, że nie widać jak klima pracuje w danej chwili...
na filmiku w US znalazłem, że klima w auto pracuje tak jak we wszystkich moich poprzednich samochodach:
https://youtu.be/8rIWlqbjDTM?t=1412
jednak ich klima jest inna (np sync zamiast dual, który działa zupełnie odwrotnie niż dual), a nie znalazłem takiego filmiku z wersji EU

Offline rydz124

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #632 dnia: 03 Stycznia 2021, 20:23:33 »
Dzień dobry wszystkim.
Jestem nowym użytkownikiem - więc chciałbym podzielić się wrażeniami "na świeżo".
Sam jestem ciekawe jak wrócę do tego postu za rok jakie będę miał zdanie.

No to od początku:
Auto odebrane 15 grudnia
Rav4 modelowo 2021 Executive 2WD + hak.
Aktualnie przejechane 1200 km.
Wrażenia w skrócie: wygodny "dupowóz" do codziennej jazdy :)
Jakość wykończenia - bardzo ok. Nic nie trzeszczy. Jedyny hałas jest z tylnej tablicy rejestracyjnej - muszę to poprawić bo serwis się nie spisał.
Wyciszenie - tutaj trochę rozczarowanie. Przy 140 w aucie jest już głośno. Normalna rozmowa z pasażerami z tyłu praktycznie niemożliwa.
Na wiosnę jak się zrobi ciepło spróbuję to ogarnąć  w jakiejś firmie od audio - maty wyciszające z tyłu powinny trochę pomóc.
Prowadzenie - stabilnie, ale przy nagłym wyprzedzaniu w mieście trzeba uważać (2WD). Testowane w salonie 4WD było zdecydowanie stabilniejsze.
Osiągi - dla mnie wystarczające. Przyspieszenie + moment z silnika elektrycznego pozwalają na komfortowe wyprzedzanie.
Spalanie - też raczej bez zaskoczenia.
Miasto - na zimnym silniku ok 8l / 100 km
Miasto na ciepłym silniku - 5,5- 5,8l / 100 km
Trasa:
- do 100 km/h - poniżej 6l / 100 km
- ok 120 km/h - około 7,2l / 100 km
- autostrada - 140 km/h - około 9 l / 100 km
Systemy wspomagające - działają bez uwag. Chwilę musiałem poświęcić na ich "ogarnięcie", ale w sumie są intuicyjne.
Wyświetlacz na zegarach - w czasie jazdy testowej byłem przytłoczony ilością informacji na nim, ale po kilkuset kilometrach już nie mam tego wrażenia.
Wyświetlacz centralny czyli system 'multimedialny" - chyba największe rozczarowanie.
Android Auto - działa tylko po kablu  :wallbash:,
Sama jakość audio - mnie nie drażni, ale w 21 wieku można oczekiwać po systemie 'multimedialnym" nieco więcej.
Z drugiej strony - -to jednak tylko klasa średnia i nie ma co oczekiwać "premium" ;)

Na chwilę obecną uważam że to była dobra decyzja - 80% przebiegów robię po mieście "wokół komina".
Trasy to w sumie wypady relaksacyjno - wakacyjne, więc jakoś da się przemęczyć nawet bez wyciszania dodatkowego.

Tak na szybko chyba wszystko zebrałem

Offline Gelu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #633 dnia: 03 Stycznia 2021, 20:27:27 »
a jak poziom oleju na bagnecie?

Offline rydz124

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #634 dnia: 03 Stycznia 2021, 21:36:52 »
To od tego nie ma kontrolki jakiejś?
Sprawdzę. Ale pod maskę nie zaglądam chętnie. Tyle ile muszę - czyli płyn do spryskiwacza.
Jakoś tak wyszło że przez całe swoje życie nie sprawdzałem poziomu oleju w żadnym z aut od przeglądu do przeglądu.
Trochę aut w życiu przerzuciłem.

a jak poziom oleju na bagnecie?

Offline Kopru

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #635 dnia: 04 Stycznia 2021, 00:06:54 »
Panowie i Panie co oznacza kontrolka "ready" przy zegarach?????

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #636 dnia: 04 Stycznia 2021, 00:10:31 »
Że można wrzucić bieg, nacisnąć pedała i ruszać na spotkanie przygody

Offline le_burbon

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #637 dnia: 04 Stycznia 2021, 06:31:31 »
Dorzucę swoje 3 grosze do tematu parujących szyb.
Ogólnie to słabo działa nawiew w ravce. Wcześniej jeździłem Civiciem IX i tam ustawiałem sobie zawsze tryb AUTO i nigdy nie parowały mi szyby.
W ravce przy opadach deszczu w trasie zdarza mi się to nagminnie. Musze co jakiś czas włączać nawiew na szybę na chwile aby ja odparować.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Offline Boldwyn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: exRav4 V Hybrid
« Odpowiedź #638 dnia: 04 Stycznia 2021, 10:50:48 »
Jechałęm ostatnio z małopolski do Świnoujścia. Sucho, bez opadów, temperatura ~5-10 stopni. 4 osoby w samochodzie. Klimatyzacja cały czas na auto 20 stopni obied otwarty, po ~500km szyby parowały już tak, że co 15 minut musiałem przełączać na osuszanie.

Offline Czeresnia

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #639 dnia: 04 Stycznia 2021, 13:46:11 »
U mnie parowanie szyb nastepuje tylko jak zamykam obieg by chronic sie przed smogiem i wtedy ratuje sie wlaczajac A/C, jeszcze az tak nie testowalem przy padajacym deszczu...ale z tego co widze to A/C nie pobiera az tak duzo paliwa jak w innych wczesniejszych samochodach.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #640 dnia: 04 Stycznia 2021, 16:01:20 »
ale z tego co widze to A/C nie pobiera az tak duzo paliwa[/quot]

Może się mylę, ale w hybrydzie sprężarka AC jest elektryczna.
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2021, 16:15:06 wysłana przez gad0804 »

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #641 dnia: 04 Stycznia 2021, 16:08:56 »
Tak czy inaczej, sprężarka perpetuum mobile nie jest. Więc powoduje większe zużycie paliwa.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #642 dnia: 04 Stycznia 2021, 16:18:41 »
Więc powoduje większe zużycie paliwa.

Tak, ale w większych silnikach to jest mało zauważalne.
Kiedyś było takie auto DAEWO TICO z silnikiem chyba 900 cm3, tam po włączeniu klimy (była taka wersja) spalanie wzrastało o 1 litr :)

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #643 dnia: 04 Stycznia 2021, 16:19:59 »
Panowie i Panie co oznacza kontrolka "ready" przy zegarach?????

Nie powiedzieli? To bardzo ważna rzecz "Ready" jako gotowa do jazdy, bo bez ani rusz.  :o

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #644 dnia: 04 Stycznia 2021, 16:22:43 »
Dorzucę swoje 3 grosze do tematu parujących szyb.
Ogólnie to słabo działa nawiew w ravce. Wcześniej jeździłem Civiciem IX i tam ustawiałem sobie zawsze tryb AUTO i nigdy nie parowały mi szyby.
W ravce przy opadach deszczu w trasie zdarza mi się to nagminnie. Musze co jakiś czas włączać nawiew na szybę na chwile aby ja odparować.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

To może czas wymienić filtr kabinowy. Chyba masz zatkany.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl