Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794728 razy)

Offline le_burbon

• Prawie Toyot
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #645 dnia: 04 Stycznia 2021, 16:31:39 »
Dorzucę swoje 3 grosze do tematu parujących szyb.
Ogólnie to słabo działa nawiew w ravce. Wcześniej jeździłem Civiciem IX i tam ustawiałem sobie zawsze tryb AUTO i nigdy nie parowały mi szyby.
W ravce przy opadach deszczu w trasie zdarza mi się to nagminnie. Musze co jakiś czas włączać nawiew na szybę na chwile aby ja odparować.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

To może czas wymienić filtr kabinowy. Chyba masz zatkany.
Auto ma 1.5 miesiąca i 3 tys km przejechane.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Offline Boldwyn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: exRav4 V Hybrid
« Odpowiedź #646 dnia: 04 Stycznia 2021, 21:15:18 »
U mnie parowanie szyb nastepuje tylko jak zamykam obieg by chronic sie przed smogiem i wtedy ratuje sie wlaczajac A/C, jeszcze az tak nie testowalem przy padajacym deszczu...ale z tego co widze to A/C nie pobiera az tak duzo paliwa jak w innych wczesniejszych samochodach.
A/C mam włączone cały czas. Ale w przyszłym miesiącu będę robił przegląd po drugim roku, więc zapytam o to (plus o filtr kabinowy) i zobaczymy czy coś pomoże. Rok temu w mokrych warunkach i temperaturze lekko powyżej zera było podobnie. W trakcie podróży specjalnie sprawdzałem i na auto działały tylko nawiewy na pasażera/kierowcę i tył, nie na szybę.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #647 dnia: 04 Stycznia 2021, 21:43:40 »
W trakcie podróży specjalnie sprawdzałem i na auto działały tylko nawiewy na pasażera/kierowcę i tył, nie na szybę.
Ja rzadko używam klimy na auto, ponieważ nie można zmienić kierunek nawiewu. Szkoda, bo bym częściej korzystał z auto, gdyby można było wybrać kierunek nawiewu na przednią szybę. 

Offline piotrek404

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #648 dnia: 05 Stycznia 2021, 10:41:06 »
Dla mnie jedną z bardziej irytujących rzeczy jest podgrzewana przednia szyba (Selection). W dzień jeszcze pół biedy, ale przy gorszym świetle i w nocy bardzo męczy oczy. Światła samochodów jadących z z przeciwnej strony, czy też latarni są mocne rozproszone. Też macie takie wrażenie?
Ponadto, mam problem z jakością video w zamontowanej kamerce samochodowej, na szybko grzebałem w ustawieniach i nie widzę, żeby coś było nie tak. Również upatruję winę w grzanej szybie. Zrobię później jeszcze test w innym aucie, chyba że też tak macie i nie ma to sensu.
« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2021, 10:45:21 wysłana przez piotrek404 »

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #649 dnia: 05 Stycznia 2021, 11:10:25 »
Ja rzadko używam klimy na auto, ponieważ nie można zmienić kierunek nawiewu
Wydaje mi się, że tryb auto nie tylko ustawia kierunek nawiewu, ale również siłę, prędkość wentylatora. Też zauważyłem parowanie przedniej szyby i znalazłem w ustawieniach szyba + nogi i to wystarczyło.

Tak przy okazji to wszystko wskazuje na to, że sprężarka jest stale napędzana, w naszych autach nie ma elektrosprzęgła załączanego przyciskiem AC, to działa jakoś inaczej.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #650 dnia: 05 Stycznia 2021, 12:08:43 »
W moim przypadku zawsze pomaga wciśnięcie "Fast" gdy jest w "Auto" a pojawia się para. W tej pozycji nie parują nigdy, w pośredniej - czasem, w "Eco"- często.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #651 dnia: 05 Stycznia 2021, 12:19:14 »
Dla mnie jedną z bardziej irytujących rzeczy jest podgrzewana przednia szyba (Selection). W dzień jeszcze pół biedy, ale przy gorszym świetle i w nocy bardzo męczy oczy. Światła samochodów jadących z z przeciwnej strony, czy też latarni są mocne rozproszone. Też macie takie wrażenie?

jeszcze raz i powoli

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline piotrek404

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #652 dnia: 05 Stycznia 2021, 12:26:51 »

jeszcze raz i powoli

?

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #653 dnia: 05 Stycznia 2021, 12:32:21 »

jeszcze raz i powoli

?
podgrzewana przednia szyba - męczy oczy .... ?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #654 dnia: 05 Stycznia 2021, 12:37:17 »
Zapewne chodzi o zatopione przewody grzewcze.
Niektórzy yo widzą inni nie.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline piotrek404

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #655 dnia: 05 Stycznia 2021, 12:44:55 »
Zgadza się, szyba nie jest przezroczysta tylko jest pokryta siatką cienkich przewodów grzewczych. Jak wspomniałem, w dzień tego nie widzę, ale po zmroku bardzo mnie to drażni. Osoby, które woziłem do tej pory również to widziały, więc myślałem, że wszyscy tak mają - zastanawiałem się tylko czy da się przyzwyczaić :)

Offline hawrok

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #656 dnia: 05 Stycznia 2021, 13:00:43 »
Zgadza się, szyba nie jest przezroczysta tylko jest pokryta siatką cienkich przewodów grzewczych. Jak wspomniałem, w dzień tego nie widzę, ale po zmroku bardzo mnie to drażni. Osoby, które woziłem do tej pory również to widziały, więc myślałem, że wszyscy tak mają - zastanawiałem się tylko czy da się przyzwyczaić :)

Miałem taką szybę przy poprzednim aucie (Mondeo). Na początku miałem podobne odczucia ale się przyzwyczaiłem i mi nie przeszkadzało. Kamerka działała bez problemów.

Offline bilans

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #657 dnia: 05 Stycznia 2021, 13:03:49 »

hm to tam są jakieś przewody ??? a tak na serio zapomnisz o ich istnieniu
a kiedy szyby będą skute lodem będziesz szczęśliwy po włączeniu grzania szyby ..

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #658 dnia: 05 Stycznia 2021, 13:25:39 »
..ja myślałem,ze sie na postoju odmraża szybe i sie patrzy na 'jak?ś siatke' ..

tylnia szyba - ok .. moze jechać i zapuścić nagrzewanie ..

bo to takie dziwne narzekanie teraz - ze oczy męczy ..to zamknij oczy

« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2021, 13:31:09 wysłana przez crystian09 »

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #659 dnia: 05 Stycznia 2021, 14:03:02 »

Pierwszy dzień zakupu miałem wahania czy coś będę widział i już zaraz następnego dnia zapomniałem do dziś i to nie drażni (3lata). Przyzwyczaisz się spoko jak nie będziesz myślał "ech ta szyba"

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl