Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794909 razy)

Offline Czyżby nowy fan rav4

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #660 dnia: 05 Stycznia 2021, 14:14:21 »
Ja nawet nie zauważam tych przewodów, wiem, że są, ale zupełnie mi to nie przeszkadza(co prawda od wielu lat jeżdżę autami z grzaniem przedniej szyby, focus, s-max...) Zimą i przy parowaniu szyb zawsze dziękuję sobie, że wybrałem wersję z grzaniem szyby :)

Co do parowania to u mnie para znika przy grzaniu i/lub przy ustawieniu Klimy na fast. Klima ustawiona na 21 stopni i zawsze na auto.
Zrobiłem dopiero 1000 km (odebrana 30.12). Więc dopiero uczę się tej zabawki.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #661 dnia: 11 Stycznia 2021, 21:20:14 »
Kolejne kilometry za mną (aktualny przebieg 2600+) to i kolejne obserwacje:
- środek ciężkości - to ogólnie dotyczy "SUVów", a nie tylko RAV4 - nie sprawdziłem tego na jazdach próbnych, a przekonałem się dopiero "w praniu" - trzeba się do tego przyzwyczaić, a miejscami trochę zwolnić - na zakrętach "Zakopianki" lub na ślimakach autostradowych czasami mam wrażenie, że samochód za chwilę się przewróci, choć prowadzi się bardzo stabilnie.
- Parowanie szyb - nie stwierdziłem nadmiernego parowania - jak tylko wsiadam do auta z automatyczną klimą, to włączam auto+a/c i zapominam o temacie. Może faktycznie trochę bardziej parują szyby boczne z tyłu, ale nie jest to dla mnie jakaś znacząca niedogodność.
- Brak podświetlenia przycisków/klamek - zupełnie mi nie przeszkadza, z wyjątkiem niepodświetlonych przycisków ryglowania, ale zamiast go szukać po prostu wbijam P i zamki się odryglowują. Ze znalezieniem klamki nigdy problemu nie miałem (ani pasażerowie).
- Oświetlenie kabiny- nie mam w zwyczaju przesiadywać w aucie przy włączonym świetle, zupełnie mi ono nie przeszkadza - bardziej uciążliwy jest brak lampek do czytania z tyłu i to że nie mogę wyłączyć tylnej lampki przyciskiem z przodu jeśli pasażerowie z tyłu zostawią ją w pozycji 'ON'.
- Słabe oświetlenie bagażnika - będzie upgrade - seryjna żaróweczka nadaje się do... nie wiem właściwie do czego ona się nadaje, może do jakiejś zabawki - na pewno nie do oświetlenia bagażnika.
- Bagażnik - haczyki ze skody zamontowane (oraz siatka pionowa, którą zamiast zamontować w salonie przed wydaniem to rzucili do bagażnika, a ja nie wiedząc, że trzeba do niej przykręcić dodatkowe uchwyty nie drążyłem tematu). Przeszkadza mi brak rozsuwanej siatki, którą możnaby oddzielić przestrzeń bagażową od pasażerskiej w razie gdybym załadował ponad poziom rolety (może ktoś z Was ma jakiś patent i chce się podzielić?).
- Wycieraczki - działają jak należy (odpukać w niemalowane). Jedyne zastrzeżenie mam do spryskiwacza tylnej szyby - nawet po wielokrotnym użyciu wycieraczki (również w odstępach czasowych) z górnego "śladu" wycieraczki spływa płyn. Może mam źle ustawiony spryskiwacz...
- Stuki, trzaski, puki - czytałem tu kiedyś na forum o stuku chyba przy wjeżdżaniu na próg lub czymś podobnym - słyszałem ze dwa razy coś takiego, ale nie umiem tego sprowokować ani powiedzieć kiedy dokładnie to się dzieje.
- Tryby jazdy - ECO używam w mieście - z mojej obserwacji wynika, że "przeciąga" na prądzie ile się da i z racji "zduszenia" motoru spalinowego powoduje, że subiektywne wrażenie jest takie, że ciszej pracuje. Poza miastem tryb Normal. Sport używałem ze 2-3 razy, ale motor spalinowy jest włączany nawet kiedy nie trzeba i jest to trochę denerwujące, aczkolwiek odpycha się nieźle. Trybu Trail jeszcze nie miałem okazji używać.
- Reflektory przednie - dobrze oświetlają drogę i zupełnie nie brakuje mi doświetlania zakrętów, które miałem w poprzednim aucie.
- Otwieranie klapy bagażnika nogą - gdyby nie było w pakiecie to nie zamówiłbym - użyłem tego raz po to żeby sprawdzić czy działa i to byłoby na tyle.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #662 dnia: 11 Stycznia 2021, 21:50:47 »
Z tą tylną wycieraczką mam tak samo, strasznie mnie to wqrwia, pomaga dopiero machnięcie ze trzy razy bez spryskiwacza po jakimś czasie.
Otwieranie przydaje się przy zajętych rękach (u mnie często) ale działa średnio ten czujnik.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #663 dnia: 11 Stycznia 2021, 22:00:54 »
środek ciężkości

Czym jeździłeś wcześniej? Na jeździe próbnej jeździłem dosyć szybko po zakręcie i nic takiego nie czułem. Ale może jestem przyzwyczajony do miękkiego zawieszenia.

wbijam P

Można to zamykanie wyłączyć całkowicie?

Offline Czeresnia

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #664 dnia: 12 Stycznia 2021, 00:05:58 »
Kolejne kilometry za mną (aktualny przebieg 2600+) to i kolejne obserwacje:
- środek ciężkości - to ogólnie dotyczy "SUVów", a nie tylko RAV4 - nie sprawdziłem tego na jazdach próbnych, a przekonałem się dopiero "w praniu" - trzeba się do tego przyzwyczaić, a miejscami trochę zwolnić - na zakrętach "Zakopianki" lub na ślimakach autostradowych czasami mam wrażenie, że samochód za chwilę się przewróci, choć prowadzi się bardzo stabilnie.
- Parowanie szyb - nie stwierdziłem nadmiernego parowania - jak tylko wsiadam do auta z automatyczną klimą, to włączam auto+a/c i zapominam o temacie. Może faktycznie trochę bardziej parują szyby boczne z tyłu, ale nie jest to dla mnie jakaś znacząca niedogodność.
- Brak podświetlenia przycisków/klamek - zupełnie mi nie przeszkadza, z wyjątkiem niepodświetlonych przycisków ryglowania, ale zamiast go szukać po prostu wbijam P i zamki się odryglowują. Ze znalezieniem klamki nigdy problemu nie miałem (ani pasażerowie).
- Oświetlenie kabiny- nie mam w zwyczaju przesiadywać w aucie przy włączonym świetle, zupełnie mi ono nie przeszkadza - bardziej uciążliwy jest brak lampek do czytania z tyłu i to że nie mogę wyłączyć tylnej lampki przyciskiem z przodu jeśli pasażerowie z tyłu zostawią ją w pozycji 'ON'.
- Słabe oświetlenie bagażnika - będzie upgrade - seryjna żaróweczka nadaje się do... nie wiem właściwie do czego ona się nadaje, może do jakiejś zabawki - na pewno nie do oświetlenia bagażnika.
- Bagażnik - haczyki ze skody zamontowane (oraz siatka pionowa, którą zamiast zamontować w salonie przed wydaniem to rzucili do bagażnika, a ja nie wiedząc, że trzeba do niej przykręcić dodatkowe uchwyty nie drążyłem tematu). Przeszkadza mi brak rozsuwanej siatki, którą możnaby oddzielić przestrzeń bagażową od pasażerskiej w razie gdybym załadował ponad poziom rolety (może ktoś z Was ma jakiś patent i chce się podzielić?).
- Wycieraczki - działają jak należy (odpukać w niemalowane). Jedyne zastrzeżenie mam do spryskiwacza tylnej szyby - nawet po wielokrotnym użyciu wycieraczki (również w odstępach czasowych) z górnego "śladu" wycieraczki spływa płyn. Może mam źle ustawiony spryskiwacz...
- Stuki, trzaski, puki - czytałem tu kiedyś na forum o stuku chyba przy wjeżdżaniu na próg lub czymś podobnym - słyszałem ze dwa razy coś takiego, ale nie umiem tego sprowokować ani powiedzieć kiedy dokładnie to się dzieje.
- Tryby jazdy - ECO używam w mieście - z mojej obserwacji wynika, że "przeciąga" na prądzie ile się da i z racji "zduszenia" motoru spalinowego powoduje, że subiektywne wrażenie jest takie, że ciszej pracuje. Poza miastem tryb Normal. Sport używałem ze 2-3 razy, ale motor spalinowy jest włączany nawet kiedy nie trzeba i jest to trochę denerwujące, aczkolwiek odpycha się nieźle. Trybu Trail jeszcze nie miałem okazji używać.
- Reflektory przednie - dobrze oświetlają drogę i zupełnie nie brakuje mi doświetlania zakrętów, które miałem w poprzednim aucie.
- Otwieranie klapy bagażnika nogą - gdyby nie było w pakiecie to nie zamówiłbym - użyłem tego raz po to żeby sprawdzić czy działa i to byłoby na tyle.

Mam bardzo podobne odczucia, jedyna lampkę jaka wymieniłem na LED jest właśnie w bagażniku i daje rade, odpuszczam modyfikacje. Może bym go wyciszył...ale jakbym wiedział i znalazł bardzo dobry serwis który zrobiłby mi to na miejscu od ręki i pod moim okiem co pewnie się nie wydarzy :D

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #665 dnia: 12 Stycznia 2021, 00:15:47 »
Można to zamykanie wyłączyć całkowicie?
Oczywiście, ja mam wyłączone.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #666 dnia: 12 Stycznia 2021, 09:23:35 »
Z tą tylną wycieraczką mam tak samo, strasznie mnie to wqrwia, pomaga dopiero machnięcie ze trzy razy bez spryskiwacza po jakimś czasie.

Ja zostawiłem włączanie wycieraczki tylnej szyby tylko ze spryskiwaczem. Jednak przy w miarę pionowej szybie szybko się ona kurzy, a przejazd wycieraczki bez wystarczającej ilości wody może porysować szybę i zniszczyć gumę wycieraczki.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #667 dnia: 12 Stycznia 2021, 09:39:44 »
Czym jeździłeś wcześniej?
Przed ravką miałem Skodę Superb, choć ona nie była już wzorem prowadzenia. Przed Skodą miałem Alfę 159 i to auto zmieniło moje poglądy na temat tego, że tylko RWD może się fantastycznie prowadzić w zakrętach ;)

Otwieranie przydaje się przy zajętych rękach
Koło domu jakoś ten problem nie występuje, na zakupach zawsze mam wózek, ale może kiedyś nadejdzie ten dzień ;-)

Mam bardzo podobne odczucia, jedyna lampkę jaka wymieniłem na LED jest właśnie w bagażniku i daje rade, odpuszczam modyfikacje. Może bym go wyciszył...ale jakbym wiedział i znalazł bardzo dobry serwis który zrobiłby mi to na miejscu od ręki i pod moim okiem co pewnie się nie wydarzy :D
Zamontuj jeszcze haczyki w bagażniku - to jest najważniejszy mod, serio ;-) Jeśli chodzi o wyciszenie, to sądziłem, że problemem są prędkości autostradowe, ale po tym czasie mam inne zdanie: na autostradzie jest OK, silnika tak bardzo nie słychać jak szum powietrza, które opływa samochód z jego sporymi "uszami" i na to raczej wygłuszenie nie pomoże tak bardzo (pewnie grubsze szyby, inna konstrukcja uszczelek w drzwiach, ale to już musiałby producent poprawić). Gorzej jest podczas jeżdżenia po mieście jak się trzeba dynamicznie rozpędzać spod świateł, włączać do ruchu - ogólnie te sytuacje kiedy spalinówka wchodzi w zakres PWR - wtedy wyciszenie pewnie robi robotę. Ja się jednak nie skuszę - mam inny samochód do dłubania w domu, ten jest dupowozem ;-)

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #668 dnia: 12 Stycznia 2021, 10:09:08 »
Oprócz haczyków dodałbym jeszcze spryskiwacz tylmej kamery.
W tym okresie najczęściej wykorzystywana przeze mnie rzecz. Oprócz haczyków

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline many

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #669 dnia: 12 Stycznia 2021, 10:19:20 »
diesel, podlinkujesz model haczyka jaki zastosowałeś?

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #670 dnia: 12 Stycznia 2021, 10:23:52 »
diesel, podlinkujesz model haczyka jaki zastosowałeś?
Kilka osób już kupowało.
Ja kupiłem z tego linka.

https://allegro.pl/oferta/haczyk-wieszak-na-zakupy-w-bagazniku-skoda-octavia-8273474187?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Przejrzyj wątek Moje modyfikacje, znajdziesz nawet opis montażu by Kiełek.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #671 dnia: 12 Stycznia 2021, 10:36:02 »
W realu to nie haczyki, to prawdziwe haki

Wysłane z mojego J23  przy użyciu Tapatalka

Offline many

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #672 dnia: 12 Stycznia 2021, 10:51:29 »
W realu to nie haczyki, to prawdziwe haki

Wysłane z mojego J23  przy użyciu Tapatalka
i takie są potrzebne...na prawdziwe torby mojej pani ;)

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #673 dnia: 12 Stycznia 2021, 10:56:27 »

i takie są potrzebne...na prawdziwe torby mojej pani ;)
[/quote]

Siatę z piwami też zahaczysz :D:D

Ja kupowałem na tej aukcji: https://allegro.pl/oferta/haczyk-do-komory-bagaznika-octavia-iii-limuzyna-9998550383, ale to te same haki co zalinkował tomeksp.

Offline many

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #674 dnia: 12 Stycznia 2021, 10:57:19 »
my mamy te gniazda, żeby coś takiego zamontować? kto przy samochodzie niech zaglądnie :)
https://allegro.pl/oferta/haczyk-uchwyt-toptether-w-bagaznika-skoda-8900736453
estetyczne i bez wiercenia ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl