Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 795005 razy)

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #750 dnia: 18 Stycznia 2021, 19:56:03 »
Też stawiam na słaby akumulator.

Co do klimy, to rozumiem, że system nie włącza sprężarki, ale co z osuszaniem powietrza tak potrzebnym do odparowania szyb, szczególnie na zamkniętym obiegu powietrza?

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

Offline marb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #751 dnia: 18 Stycznia 2021, 21:44:44 »
Cześć, dzisiaj spore mrozy ok. -15 C, RAV?ka elegancko odpalała i jeździła w ciągu dnia, bez żadnych sygnałów by miał z czymś problem. Jednak do czasu :( bo przy kolejnej uruchamianiu powiedział dość. Nie jest to wina akumulatora bo elektryka odpala się bez zarzutu, jednak pojawiają się komunikaty po kolei: niska siła hamowania, błąd LTA, błąd PCS, wystąpiła usterka automatycznego hamowania, wystąpiła usterka kontroli układu ruszania, błąd silnika itd. Powyższe usterki nie pozwoliły odpalić silnika. Po 15 min. ponowna próba i poprzednie komunikaty nie pojawiły się za to komunikat usterka układu hybrydowego, ale spalinówka zaskoczyła, wiec wytoczyłem samochód do garażu by odmarzł. Zobaczymy co dalej.... tak czy siak szczęście ze akcja pod domem, a nie w trasie, w górach czy gdzieś jeszcze indziej gdzie trudno o pomoc. Zakładam ze temperatura namieszała w czujnikach, ale zobaczymy jak odmarźnie. Czy wy też mieliście podobne akcje? Jak spisują się Wasze RAVki przy takich mrozach.

Przebieg 24 tys, hybryda

U mnie dokładnie to samo. Przyjechał serwisant z Toyota Eurocare, skasował błędy i powiedział, że warto podjechać z tym do serwisu. jak zadzwoniłem do serwisu żeby się umówić to mi powiedzieli, że jak błędy są skasowane to nie mam po co do nich jechać.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #752 dnia: 19 Stycznia 2021, 12:02:43 »
U mnie dokładnie to samo. Przyjechał serwisant z Toyota Eurocare, skasował błędy i powiedział, że warto podjechać z tym do serwisu. jak zadzwoniłem do serwisu żeby się umówić to mi powiedzieli, że jak błędy są skasowane to nie mam po co do nich jechać.

Ale dno! Czyli proszę pana przypudrowaliśmy gó*** - może nie pachnie zbyt dobrze, ale za to ładnie wygląda. Jeśli w tak młodym aucie zapaliła się "choinka", to nawet jak są skasowane błędy to się powinien serwis zainteresować jeśli im się coś takiego zgłasza. Może to "tylko" słaby akumulator, ale to świeże auta, jeszcze na gwarancji.

Offline jurorog

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #753 dnia: 19 Stycznia 2021, 13:13:16 »
Auto postało w garażu, rozmarzło i się rozgrzało, a dziś grzecznie ruszyło na śnieżne ulice.
Zero komunikatów o błędach z poziomu tablicy, brak jakichkolwiek negatywnych zachowań w czasie jazdy.

Do ASO pewnie się udam by sprawdzili co tam dokładnie się zadziało.

Jednak taka lista błędów i wstępny całkowity brak reakcji silnika jest dla mnie niestety lipą.

Znam się na samochodach tyle co przeciętny użytkownik, miałem okazje nieraz  jeździć starymi dieslami w mroźniejszych warunkach i albo nic się nie działo albo jak już z czymś był problem to było wiadomo z czym i co robić by móc jechać dalej.

A tu przyznam się ze zgłupiałem, bo ilość komunikatów mnie rozwaliła totalnie,
tyle dobrze, że akcja pod domem:)

Uważajcie zatem na mrozy i zawsze miejcie z sobą ciepłe koce i gorąca herbatę w termosie  :grin
Nawet jak auto prawie nówka sztuka i tak bezawaryjne jak Toyota  :song:

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #754 dnia: 19 Stycznia 2021, 13:20:27 »
Współczuję kolegom i odpukać w niemalowane.
Powiem: trochę chłodem zawiało - od strony serwisu.

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #755 dnia: 19 Stycznia 2021, 13:57:32 »
lista błędów
Czasami spotkałem się z choinką kontrolek gdy auto miało słaby akumulator na mrozach. Może było po prostu zbyt niskie napięcie. Ciekawe czy system uruchomiłby się poprawnie gdybyś na czas rozruchu podpiął nawet niewielki powerbank rozruchowy jako wsparcie

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #756 dnia: 19 Stycznia 2021, 14:18:39 »
W Nissanie Qasqhai choinka zawsze oznaczała słaby akumulator, zresztą wymieniali je seryjnie (wadliwe fiamy)

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline rydz124

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #757 dnia: 19 Stycznia 2021, 17:15:16 »
No to mam debiut serwisowy.
Po 2000 km przestał działać panel sterowania szybami na drzwiach pasażera.
W dziwny sposób - działa tylko szyba kierowcy - i to w wersji bez podtrzymania. Tzn trzeba trzyma c przycisk żeby szyba jechała.
Pozostałe przyciski martwe. Blokowanie szyb, otwierania/zamykania auta także.
Nawet się ucieszyłem - bo chciałem skorumpować mechanika w serwisie i wymienić na taki z podświetleniem, ale....
Po diagnozie stwierdzili, że to panel.
Zamówiony, auto umówione. Godzina roboty podobno. Po 2 h przyszedł smutny pan i stwierdził że musimy się umówić raz jeszcze.
Bo to jednak nie panel tylko coś dalej w instalacji.
No to siup - drugi termin. Dzisiaj.
Przy okazji sprawdziłem i to faktycznie coś więcej bo programowanie fotela kierowcy i jego pamięć także nie działa.
Auto odstawione. "Będziemy dzwonić"
Właśnie zadzwonili, że nie zrobione. Szukają dalej i może jutro ogarną o co chodzi.  :song:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #758 dnia: 20 Stycznia 2021, 11:36:05 »
Panowie czy jest ok ja by auto nie piszczało przy zmianie kół na neutralnym?

Wysłane z mojego j23  przy użyciu Tapatalka

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #759 dnia: 20 Stycznia 2021, 14:31:31 »
Panowie czy jest ok ja by auto nie piszczało przy zmianie kół na neutralnym?

Niestety jakbym tego nie czytał to nie rozumiem. Jeszcze raz i powoli proszę ;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #760 dnia: 20 Stycznia 2021, 14:39:48 »
Niestety jakbym tego nie czytał to nie rozumiem.
Ja to rozumiem tak: podczas zmiany opon gdy manetka jest na N oraz auto nie piszczy - czy to jest OK ?
Chyba OK. Choć u mnie to chyba piszczało.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #761 dnia: 20 Stycznia 2021, 15:33:23 »
Sorry za wpis na szybkiego z telefonu, chodziło mi o to, że przy wymianie kół na zimowe gdy lewarek automatu jest na "N", to auto cały czas piszczało i na szybkiego szukałem porady co zrobić by przestało.
Doszedłem sam, pomogło otworzenie drzwi pasażera od strony kierowcy (kierowcy nie pomagało ) Auto przestało się "drzeć" ;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #762 dnia: 20 Stycznia 2021, 15:51:42 »
pomogło otworzenie drzwi pasażera od strony kierowcy (kierowcy nie pomagało ) Auto przestało się "drzeć"
Na to niestety nie wpadłem, u mnie przy zmianie opon cały czas piszczało, po 5 min przestało mi przeszkadzać, na szczęście akumulator nie padł od tego ;)

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #763 dnia: 20 Stycznia 2021, 16:03:38 »
Czemu na P nie zmienialiście?

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #764 dnia: 20 Stycznia 2021, 17:34:29 »
pomogło otworzenie drzwi pasażera od strony kierowcy (kierowcy nie pomagało ) Auto przestało się "drzeć"
Na to niestety nie wpadłem, u mnie przy zmianie opon cały czas piszczało, po 5 min przestało mi przeszkadzać, na szczęście akumulator nie padł od tego ;)
A to nie wystarczy kluczyków do środka wrzucić?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl