Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794533 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #780 dnia: 21 Stycznia 2021, 15:28:57 »
Sorento

Sorento trochę inna liga i półka cenowa ;)

Offline kenzo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #781 dnia: 21 Stycznia 2021, 16:09:23 »
200k (+\- 10k) więc w sumie dość podobnie do wersji Exec. Ogólnie sam jestem zainteresowany Sorento więc poczekam chwilkę na "raporty" od siostry. Narazie odbiór bardzo pozytywny.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #782 dnia: 21 Stycznia 2021, 16:56:36 »
200k (+\- 10k) więc w sumie dość podobnie do wersji Exec. Ogólnie sam jestem zainteresowany Sorento więc poczekam chwilkę na "raporty" od siostry. Narazie odbiór bardzo pozytywny.

cenowo podobnie (bo kia/hyundai dalej mają dość dumpingowe ceny porównując np do japońskich marek), sam się zastanawiałem, ale w hierarchii marki to jednak inna liga - raczej trzeba do highlandera porównywać czy coś

zapytaj siostrę o przyśpieszenia 110-150 - podobno właśnie wtedy wychodzi, że jednak sorento jest znacznie większe i cięższe niż np rav4 i zaczyna zamulać (w końcu raptem 8 koni więcej niż w rav4), ale dziwnym trafem w testach sorento prawie wszyscy pomijają zachowanie samochodu przy prędkościach autostradowych, aby nie pisać negatywnie o samochodzie :D

Offline kenzo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #783 dnia: 21 Stycznia 2021, 20:14:32 »
Kilku recenzentów zauważyło, że fajny byłby większy/mocniejszy silnik (najlepiej ten ze Stingera) ;)
Prawda, nie wciska w fotel, no ale coś za coś. Przy jeździe autostrada - ekspresówka - miasto starczy. Do nabijnia kilometrów po "normalnych", polskich drogach, mało. Tam często liczy się każdy koń pod maską bo czasami to jak walka o przetrwanie ;)

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #784 dnia: 21 Stycznia 2021, 20:39:48 »
Kilku recenzentów zauważyło, że fajny byłby większy/mocniejszy silnik (najlepiej ten ze Stingera) ;)
Prawda, nie wciska w fotel, no ale coś za coś. Przy jeździe autostrada - ekspresówka - miasto starczy. Do nabijnia kilometrów po "normalnych", polskich drogach, mało. Tam często liczy się każdy koń pod maską bo czasami to jak walka o przetrwanie ;)
ale mocniejszy silnik w czym (?) Sorento ?
no to 1.6 .. to jakies nieporozumienie do takiego auta ..

poza tym - nie porównuj Rav4 do Sorento ..
ten drugi : dłuzszy o ok 20 cm, cieższy o ponad 200kg , pali ile ...?
noi na minus : nie ma opcji wybrać tryb EV wiec no..taka to hybryda,bo ci komp sam decyduje,aa ze silnik maly to na benzynie tylko jedzie../taka to hybryda..

wg mnie to Sorento to juz do mega duzej rodziny, albo dla kogos kto jezdzi w miescie i lubi przeciskac sie na lusterka na parkingu/osiedlu etc. noi dla wysokich ludzi ..bo parodią jest ta kobitka
na YT z 'jest pieknie' co robila recenzje o Sorento

btw rozumiem , ze porównywales Executive z XL  ..
btw2 jak juz szalec, to trzeba bylo
namowic siostre na Prestige Line

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2021, 20:59:15 wysłana przez crystian09 »

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #785 dnia: 21 Stycznia 2021, 20:43:14 »

powiedziałbym, że na autostradach i drogach ekspresowych to samo - trzeba się spinać z wyprzedzaniem, bo inaczej ktoś uzna Cię za ciężarówkę i filmik wyląduje na jedź bezpiecznie albo na jakiejś youtubowej kompilacji :)

generalnie samochód ok, ale zdecydowanie silnik powinien mieć ze 300KM, zwłaszcza, że przez masę sorento zawsze spali więcej niż rav4 - czy to miasto, czy to autostrada, więc chociaż, żeby szybciej jeździł...
ale co tam komu pasuje - ja stwierdziłem, że nie chce mi się przeciskać na ciasnych parkingach, wydawać więcej na paliwo, aby mieć kupę miejsca (czy to bagażnik czy to 2 dodatkowe miejsca), którego nie wykorzystam... i nowocześniejsze, bardziej premium wykończenie (bo ficzery raczej bardzo podobne)

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #786 dnia: 21 Stycznia 2021, 20:57:33 »
Moim zdaniem problem z hałasem jest w rav podczas gdy wskaźnik wchodzi na pole PWR. Na autostradzie przy 140 silnika tak bardzo nie słychać (na równej drodze jest wtedy pod koniec zakresu ECO). Główny hałas pochodzi z powietrza opływającego samochód i stwierdzam, że mimo to podróżuje się całkiem przyjemnie. Wcześniej jeździłem superb benzynowym i było ciszej, ale nie powiem, że jest tragedia w rav.

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #787 dnia: 21 Stycznia 2021, 20:59:31 »
Tu jest zestawienie danych itd. Moim zdaniem fajne auto, lecz ogromne (jak dla mnie) Rav jest już górną granicą "kompaktu" i to jest dość optymalna wielkość.
https://kiawiarnia.pl/hybrydowe-sorento-czy-rav4-co-bardziej-sie-oplaca/
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline kenzo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #788 dnia: 21 Stycznia 2021, 21:29:24 »
Nie wiem jaka to wersja (auto jeździ na codzień w UK) ale bajerów mnóstwo... aż za dużo  :grin:
Zakładam, że Prestige Line właśnie.
Absolutnie nie neguję faktu, że Ravka to świetne auto... osobiście jednak nie wydałbym chyba na nie 190-200k. (A takie ceny są przy zakupie za gotówkę. Negocjacje praktycznie nie istnieją... zupełnie jak w salonie Mazdy) :D

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #789 dnia: 21 Stycznia 2021, 21:35:25 »
... osobiście jednak nie wydałbym chyba na nie 190-200k. (A takie ceny są przy zakupie za gotówkę. Negocjacje praktycznie nie istnieją... zupełnie jak w salonie Mazdy) :D
Ciekawe, czy tu jest choć jedna osoba która tyle wydała na ravkę :)
Kupiłem za gotówkę skromną comfort+ style w benzynie awd + at z navi i metalic za...123800  :-) oczywiście wyprzedaż.
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2021, 21:38:21 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #790 dnia: 21 Stycznia 2021, 21:38:19 »
Nie wiem jaka to wersja (auto jeździ na codzień w UK) ale bajerów mnóstwo... aż za dużo  :grin:
Zakładam, że Prestige Line właśnie.
Absolutnie nie neguję faktu, że Ravka to świetne auto... osobiście jednak nie wydałbym chyba na nie 190-200k. (A takie ceny są przy zakupie za gotówkę. Negocjacje praktycznie nie istnieją... zupełnie jak w salonie Mazdy) :D

jest ekobonus, więc exe to 180k, a prestige line to jednak 213k - spora różnica; XL chyba najlepiej porównywać (fakt, że ma kilka braków przy exe, ale prestige już go przebija, bo tam nawet premium audio jest)

Moim zdaniem problem z hałasem jest w rav podczas gdy wskaźnik wchodzi na pole PWR. Na autostradzie przy 140 silnika tak bardzo nie słychać (na równej drodze jest wtedy pod koniec zakresu ECO). Główny hałas pochodzi z powietrza opływającego samochód i stwierdzam, że mimo to podróżuje się całkiem przyjemnie. Wcześniej jeździłem superb benzynowym i było ciszej, ale nie powiem, że jest tragedia w rav.

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

też mi się tak wydaje - jadąc przepisowe 120 na drodze ekspresowej jest ciszej niż w cr-v 4 gen; a przy 140 to właśnie okolice PWR

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #791 dnia: 21 Stycznia 2021, 21:56:59 »
Executive za 180k ale to juz ze Skyview (patrze wlasnie na cennik,to 179 .. no i moze by coś jeszcze zeszli z ceny albo dodatek jakiś)

ok,Sorento moze ma tam inne bajery (Prestige Line - to wyświetlanie na ekranie przy wrzuceniu 'kierunku' i np hamowanie z automatu jak cos ci wyjedzie przy cofaniu)
ale przy takiej 'normalnej jezdzie' (selection za 168k) to mi wystarczy,ze sie skupie na drodze,puszcze apple car(google maps by cos sie 'działo' na ekranie) i coś z youtube noi przełącze w korku na EV - jesli sam sie nie przełączy (bo np pomyśli,ze malo rozgrzany) noi dzieki temu 6.0L spali

btw
myśmy z żoną przy Sorento wyglądali jak krasnale (160/172)

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #792 dnia: 22 Stycznia 2021, 01:12:51 »
Executive za 180k ale to juz ze Skyview (patrze wlasnie na cennik,to 179 .. no i moze by coś jeszcze zeszli z ceny albo dodatek jakiś)

ok,Sorento moze ma tam inne bajery (Prestige Line - to wyświetlanie na ekranie przy wrzuceniu 'kierunku' i np hamowanie z automatu jak cos ci wyjedzie przy cofaniu)

goły exe 21 4x4 to 181 600 z eko bonusem, nie wiem gdzie widziałeś taki za 180k ze skyview

hamowanie ma tez rav4

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #793 dnia: 22 Stycznia 2021, 05:57:39 »

goły exe 21 4x4 to 181 600 z eko bonusem, nie wiem gdzie widziałeś taki za 180k ze skyview

hamowanie ma tez rav4
prawy dolny róg

Offline MariuszP.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #794 dnia: 22 Stycznia 2021, 07:29:32 »
Czy ktoś z Was spotkał się z podobnymi obserwacjami:
1. Podczas mycia myjką ciśnieniową "wariuje" centralny zamek. Otwiera się i zamyka?
2. Dziwne zachowanie hybrydy: podczas przejścia z trybu EV na spalinowy chwilowe spalanie wędruje na 30l/100km i później spada do około 15 mimo, że jadę z prędkością około 40 km/h.
To drugie zachowanie zaobserwowałem podczas mroźnych dni. Wcześniej wydawało mi się, że pracował normalnie.
Pozdrawiam.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl