Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794732 razy)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #885 dnia: 03 Lutego 2021, 00:28:13 »
U mnie przednie nie piszczą - bo ich nie ma w C+S ;)
ale za to jestem zadowolony z działania tylnych czujników - piszczą gdy jest już dość blisko po ok 15 cm,
bo na ten przykład w Oplu Mokka żony drą się przez cały przejazd pod budynkiem gdy po bokach jest po 40..50 cm odstępu.

Offline toso

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #886 dnia: 03 Lutego 2021, 00:39:02 »
Mam dziwne zachowanie wskaźnika paliwa. Kiedy tankuję do pełna pokazuje mi 100% przez około 150 km. Aplikacja MyT to samo. Jedynie kilometry zasięgu maleją od razu. Ten typ tak ma, czy u mnie jest coś nie tak?
Zbiornik paliwa jest szerszy u góry. Poziom paliwa spada wolniej , czujnik się nie rusza. Jak już trochę paliwa "wypije" to wskazówka zaczyna się ruszać. A zasięg pewnie oblicza nie z ilości paliwa w zbiorniku tylko z przejechanych km.

Offline tilf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #887 dnia: 03 Lutego 2021, 08:04:03 »
i wczoraj na suficie przy oświetleniu przednim zauważyłem ciemną smugę... Masakra jak to woda podcieka (nie wiem jak mógłbym pobrudzić w tym miejscu sufit).

Kiedyś ktoś wspominał na forum że cytuję: "u kitajców są sygnały o cieknącym dachu" i żeby u nas zwracać na to uwagę.
Ja na którymś z filmów na YT widziałem wymianę relingów z wersji Adrenture na metalowe akcesoryjne i tam tez była o tym mowa, nawet był pokazany plastikowy klips z taką symulacją uszczelki przez który cieknie. Jak jedziesz z tym do ASO to proponuję załóż taki temat. Zobaczymy jaka jest skala problemu i czy nie potrzeba tu jakiejś akcji naprawczej, bo jeśli faktycznie cieknie to chyba jakiś mało śmieszny żart.
"Nie dyskutuj z debilem! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem."

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #888 dnia: 03 Lutego 2021, 08:11:14 »
poczekam co powiedzą i wtedy poleci temat, bo na razie to może być fałszywy alarm, przybrudzenie (wątpię, za duże).

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #889 dnia: 03 Lutego 2021, 08:17:17 »
poczekam co powiedzą i wtedy poleci temat, bo na razie to może być fałszywy alarm, przybrudzenie (wątpię, za duże).
Byłeś już w tym serwisie?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline tilf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #890 dnia: 03 Lutego 2021, 09:22:38 »
OK. jak się czegoś dowiesz to daj znać/startuj z tematem.
"Nie dyskutuj z debilem! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem."

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #891 dnia: 03 Lutego 2021, 09:46:00 »
Cytat: kapelusz w Wczoraj o 22:39:53

Mam to samo przy włączeniu, faktycznie irytujące, jednak wydaje mi się że po tym jak komputer "zastartuje" wyłączają się, ale pewności nie mam. Zwrócę uwagę następnym razem.

Te dokładane czujniki to jakaś tandeta. Podczas ostatniej śnieżycy stałem w korku i przednie czujniki ciągle się włączały losowo 

To samo mam w nowym Audi.
Za to radar powinien być podgrzewany żeby nie gromadził się na nim lód.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #892 dnia: 03 Lutego 2021, 09:47:13 »
Cieknący dach - powszechny problem w USA.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #893 dnia: 03 Lutego 2021, 10:23:55 »
Mam to samo przy włączeniu, faktycznie irytujące, jednak wydaje mi się że po tym jak komputer "zastartuje" wyłączają się, ale pewności nie mam. Zwrócę uwagę następnym razem.

Te dokładane czujniki to jakaś tandeta. Podczas ostatniej śnieżycy stałem w korku i przednie czujniki ciągle się włączały losowo  :wallbash:

a masz doświadczenia z innymi czujnikami? w cr-v przy dużych opadach śniegu przednie czujniki też zaczynały piszczeć, bo wykrywały śnieg - pomagało jedynie wyłączenie ich póki padały takie wielkie płatki śniegu...

Offline Jedrys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #894 dnia: 03 Lutego 2021, 10:27:08 »
a masz doświadczenia z innymi czujnikami? w cr-v przy dużych opadach śniegu przednie czujniki też zaczynały piszczeć, bo wykrywały śnieg - pomagało jedynie wyłączenie ich póki padały takie wielkie płatki śniegu...

W żadnym samochodzie nie miałem jeszcze tak, żeby czujniki panicznie reagowały na śnieg w korku. Albo żeby piszczały non-stop, nawet gdy silnik jest wyłączony

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #895 dnia: 03 Lutego 2021, 10:42:34 »

W żadnym samochodzie nie miałem jeszcze tak, żeby czujniki panicznie reagowały na śnieg w korku. Albo żeby piszczały non-stop, nawet gdy silnik jest wyłączony

masz hybrydę? bo przecież jak silnik jest wyłączony to samochód działa i możesz jechać, więc dziwne by było gdyby czujniki wtedy przestawały działać

a w jakich innych samochodach miałeś przednie czujniki, które nie reagowały na tak wielkie opady śniegu, które niedawno były w 3city? może przy następnych opadach wybiorę się na jazdę próbną, bo to by było dość ciekawe - czujniki emitują ultradźwięki i jeśli coś jest w stanie je odbić (jak duży, mokry płatek śniegu) to będą piszczały, nie ma innej opcji

Offline Jedrys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #896 dnia: 03 Lutego 2021, 10:46:14 »
masz hybrydę? bo przecież jak silnik jest wyłączony to samochód działa i możesz jechać, więc dziwne by było gdyby czujniki wtedy przestawały działać

Wsiadam do auta. Nie odpalam silnika, a tylko elektronikę, żeby posłuchać radia (ten tryb dodatkowy czy jak on tam się nazywa). Czujniki robią dyskotekę. Po co?

a w jakich innych samochodach miałeś przednie czujniki, które nie reagowały na tak wielkie opady śniegu, które niedawno były w 3city? może przy następnych opadach wybiorę się na jazdę próbną, bo to by było dość ciekawe - czujniki emitują ultradźwięki i jeśli coś jest w stanie je odbić (jak duży, mokry płatek śniegu) to będą piszczały, nie ma innej opcji

A choćby Nissan X-Trail

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #897 dnia: 03 Lutego 2021, 12:41:33 »
No to u nas w nissanie QQ też dyskoteka podczas opadów, w mazdzie 6 też bywa, nie było tego w tucsonie, ale tam czujniki przednie za każdym razem trzeba było aktywować ręcznie i działały tylko do ok.20km/h
W ravce nie mam przednich bo te dokładane za ponad 1000!!! to straszne dziadostwo (tak mi powiedział nie kto inny jak kierownik ASO :) )
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Jedrys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #898 dnia: 03 Lutego 2021, 13:01:10 »
W ravce nie mam przednich bo te dokładane za ponad 1000!!! to straszne dziadostwo (tak mi powiedział nie kto inny jak kierownik ASO

No dziadostwo, ale jak się mieszka w okolicy, gdzie miejsca parkingowe są na wagę złota, to trzeba było zainwestować  :-(

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #899 dnia: 03 Lutego 2021, 13:27:47 »

Wsiadam do auta. Nie odpalam silnika, a tylko elektronikę, żeby posłuchać radia (ten tryb dodatkowy czy jak on tam się nazywa). Czujniki robią dyskotekę. Po co?

przepraszam, nie zauważyłem słowa "dokładane", ja mam fabryczne i nie mam takich problemów, więc się nie wypowiem...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl