Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 795415 razy)

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #960 dnia: 07 Lutego 2021, 14:15:28 »
Tak "Tokyo Red". Fajny Kolorek. Zdjęcia tego nie oddają :)

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #961 dnia: 07 Lutego 2021, 14:16:33 »
W hybrydzie podgrzewana szyba przednia powinna być w standardzie. Mam C+S i jeżdżąc teraz gdy jest -5 i pada drobny śnieg, momentalnie roztapia się na szybie i zamarza. Przy wentylacji na szybie i 18'C ustawionych, nie ma szans tego roztopić. Nawet ten tryb odmrażania, pierwszy guzik z lewej strasznie długo odmraża

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #962 dnia: 07 Lutego 2021, 14:21:40 »
Też mam C+S i już się przestawiłem -  pierwsze co robię gdy jest mróz i coś jest na szybie - to łapę się za skrobaczko - szczotkę i oczyszczam.
A w prawie podstawowej wersji 8 letniego Mondka są podgrzewane przednie szyby - silnik pochodzi 30 sek i po sprawie.
Jeszcze co do odpalania po dłuższym postoju, - dziś z rana -9 st C, po ok 3 tyg postoju odpaliłem Mondka profilaktycznie, że by zrobić kilkanaście km i trochę go rozruszać - po zagrzaniu świec żarowych start od pierwszego przekręcenia stacyjki, akumulator nie zmieniany od nowości.
No dobra, w RAVce jeszcze nie miałem problemów z odpaleniem jak niektórzy koledzy - więc przestaję marudzić.
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2021, 14:25:21 wysłana przez Markid »

Offline DariuszD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #963 dnia: 07 Lutego 2021, 15:34:38 »
Czesc wszystkim Forumowiczom. Od 2 tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem Toyoty Rav 4 V 2.5 Hybryda. Samochod kupiony w wyprzedaży  rocznika 2020, według dokumentacji produkcja 19.08.20. Ostatnio z ciekawości zajzałem pod podwozie i zauważyłem że na wydechu jest juz sporo małych ognisk korozji , czy to normalne ? Czy zgłaszać to na gwarancji i czy wogole mozna to zgłosić?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #964 dnia: 07 Lutego 2021, 15:52:18 »
na wydechu jest juz sporo małych ognisk korozji , czy to normalne
normalne

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #965 dnia: 07 Lutego 2021, 17:43:37 »
Dariusz tak na pocieszenie, moja starsza siostra od baaardzo dawna tylko toyoty i NIGDY nie przegnił żaden tłumik, więc spoko.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline AttiCuS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #966 dnia: 08 Lutego 2021, 00:53:13 »
Tu jest moja fotka :)

https://www.fotosik.pl/zdjecie/8a1abe72ce116320

Super! Zdecydowanie ładniejsze od tych standardowych.

Offline ziembol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #967 dnia: 08 Lutego 2021, 13:13:01 »
Auto odstawione po 17 do warsztatu.

Podsumowanie po wczoraj:
- alarm cobra pro nie uzbraja się po zamknięciu auta
wzięli to na warsztat i dopiero po 21 rozgrzebywać zaczęli, nie chciało mi się po nocy jechać po auto, więc dzisiaj odbieram dopiero - zobaczę co wyjdzie.

- podwyższony poziom oleju
u mnie to było max 3-4 mm, przyjmujący powiedział, że taką zwyżką nie ma się co przejmować, ale mówił też, że wiedzą o tym i monitorują temat.

- podwyższony poziom płynów chłodniczych
powiedział, że w Toyocie tak leją i nie ma się co przejmować. Nie wiem trochę co o tym myśleć, bo instrukcja mówi jasno ma być pomiędzy min-max. Mówił, że nie ma potrzeby odciągać.
Aż po wszystkim sam czuję, że odciągnę i tyle :).

- zaciek na podsufitce
jadąc do serwisu jeszcze raz popatrzyłem i dzień wcześniej musiał być jakiś niekorzystny układ świateł odbity przez skomplikowany system luster, bo w nocy z latarką ledwo widać cokolwiek, a nie wiem czy nie skłaniać się do tego, że ten ślad to obciążenie mechaniczne w czasie próby wyrwania panelu oświetlenia z dachu (po prostu zagięcie podsufitki). Przyjmujący przekazał, by obserwować, czy się coś nie zmienia, jak będzie tak samo - to nie to.

- pióra wycieraczek mażą po szybie
mam dostać całe ramię nowe kierowcy, część została zamówiona, będzie kolejne umówienie się na serwis i wymianę ramienia. Oczywiście test na parkingu, na postoju - piękny perfekt. A jak jechałem to widziałem mazanie (lekkie, ale było). Przyjmujący mówi, że nic nie widać, a ja na to, że nie widać, bo nie ma pędu powietrza, który pewnie podrywa wycieraczkę przy powrocie na dól i stąd mazanie. Przyjął i ma być jak wyżej - nowe ramię.

- wentylator nawiewu głośno piszczy na fast (również czasami na normal)
tutaj właśnie najwięcej czasu im zeszło. Przełożyli z ich najnowszej wersji rav4 wentylator i piszczy tak samo jak mój. Brak zmian, więc sama wymiana komponentu nic nie da. Ogólnie masakra, bo jednak wolałbym mieć z tym porządek, by za parę lat po gwarancji nie było jeszcze gorzej jak tutaj jest jakieś łożysko słabe lub np. geometria łopatek jest nieprawidłowa, wprowadzająca akustyczne jakieś piski (chociaż skłaniam się, że to łożysko, a nie aerodynamika). Tutaj czuje, że będę musiał do TMPL napisać maila, by mi to ogarnęli za jakiś czas, bo w zimie, często wentylator jest na maxa i wkurza strasznie taki pisk.

Ciekawi mnie co tam serwis wymyślił w sprawie alarmu i podniesionego stanu oleju ? Jutro odstawiam swoją rave - między innymi również na te dwa problemy ...

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #968 dnia: 08 Lutego 2021, 13:15:58 »
Przestałem ruszać bagnet oleju i tak jest mi lepiej ;).

Offline ziembol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #969 dnia: 08 Lutego 2021, 14:00:47 »
a alarm ?

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #970 dnia: 08 Lutego 2021, 14:24:13 »
Eh w tylu miejscach piszę o tym, że chyba tu się nie pochwaliłem.

Alarm działa pięknie, nawet zrobiłem coś czego nie powinienem, bo może się powiesić i też się nie zawiesił (zamykanie klapy, dotknięcie klamki by zamknąć auto = zwiecha alarmu - u mnie się to nie dzieje).

Ramię wymienili - lepiej zbiera.

Offline Piotr Cholerzyński

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #971 dnia: 08 Lutego 2021, 14:46:42 »
No i mam Rav 4 selection, przejechałem 2 tys. km. Super się prowadzi, doskonała przyczepność, napęd na 4 sprawdza się w tych warunkach. Spalanie 7,9 - choć głównie na trasie. Fotele wygodne, wszelkie systemy ok. choć drażni trochę brak możliwości wyłączenia aktywnego tempomatu (wolałbym sam decydować, kiedy zwolnić) Nagłośnienie słabe -niestety nie mam wersji z JBL. Ogólne wrażenie bardzo dobre.

Jednak najgorsza rzecz, to brak podświetlenia panelu sterowania szybami i blokadą drzwi. Praktycznie nie da się wypuścić rodziny z samochodu po ciemku. Podpowiedzcie proszę gdzie i który panel nabyć, żeby mieć to cholerne podświetlenie!
Rozmawiałem z serwisem z Poznania, powiedzieli, że wymienią mi to, jak przyjadę ze swoim, nie dadzą gwarancji ale wymienią.
Zatem poradźcie proszę gdzie i co mam kupić. Pozdrawiam, Piotr

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #972 dnia: 08 Lutego 2021, 14:50:45 »
No i mam Rav 4 selection, przejechałem 2 tys. km. Super się prowadzi, doskonała przyczepność, napęd na 4 sprawdza się w tych warunkach. Spalanie 7,9 - choć głównie na trasie. Fotele wygodne, wszelkie systemy ok. choć drażni trochę brak możliwości wyłączenia aktywnego tempomatu (wolałbym sam decydować, kiedy zwolnić) Nagłośnienie słabe -niestety nie mam wersji z JBL. Ogólne wrażenie bardzo dobre.

Jednak najgorsza rzecz, to brak podświetlenia panelu sterowania szybami i blokadą drzwi. Praktycznie nie da się wypuścić rodziny z samochodu po ciemku. Podpowiedzcie proszę gdzie i który panel nabyć, żeby mieć to cholerne podświetlenie!
Rozmawiałem z serwisem z Poznania, powiedzieli, że wymienią mi to, jak przyjadę ze swoim, nie dadzą gwarancji ale wymienią.

Temat dot. wymiany paneli i nie tylko jest w dziale "nasze modyfikacje", tam sobie wszystko znajdziesz, od źródeł po instrukcję i efekty końcowe. ;)

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #973 dnia: 08 Lutego 2021, 14:57:40 »

Tempomat można dezaktywować albo przez przycisk na kierownicy albo pedałem hamulca. W mieście się bardzo przydaje bo można go wyłączyć zanim "zobaczy" auta stojące przed światłami.

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #974 dnia: 08 Lutego 2021, 15:29:16 »
Można też tempomat przełączyć na "klasyczne" działanie, nie w sposób aktywny, o ile dobrze pamiętam.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl