Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794539 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MariuszP.

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #975 dnia: 08 Lutego 2021, 17:00:08 »
Fotele wygodne, wszelkie systemy ok. choć drażni trochę brak możliwości wyłączenia aktywnego tempomatu (wolałbym sam decydować, kiedy zwolnić) Nagłośnienie słabe -niestety nie mam wersji z JBL. Ogólne wrażenie bardzo dobre.

Gratulacje.
Tempomat aktywny wyłączasz przytrzymując na kierownicy przycisk tempomatu do momentu zmiany kontrolki na ekranie. Wtedy Ty decydujesz kiedy hamujesz. Też wyłączam aktywny.
Pozdrawiam
M.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #976 dnia: 08 Lutego 2021, 19:19:54 »
O i o ten widok mi chodzi :)

i jak? działa?
bo sprawdziłem i w sumie jak się wciska pedał gazu, nawet delikatnie to zawsze coś pokaże...

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #977 dnia: 08 Lutego 2021, 19:45:22 »
Witaj
 :good:  Działa. Faktycznie, trzeba trochę depnąć. I u mnie jest to wszystko w kolorze jasno niebieskim, a nie zielone jak na fotkach

Offline Piotr Cholerzyński

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #978 dnia: 08 Lutego 2021, 20:33:26 »
Bardzo panu dziękuję za podpowiedź. P. Ch.

Fotele wygodne, wszelkie systemy ok. choć drażni trochę brak możliwości wyłączenia aktywnego tempomatu (wolałbym sam decydować, kiedy zwolnić) Nagłośnienie słabe -niestety nie mam wersji z JBL. Ogólne wrażenie bardzo dobre.

Gratulacje.
Tempomat aktywny wyłączasz przytrzymując na kierownicy przycisk tempomatu do momentu zmiany kontrolki na ekranie. Wtedy Ty decydujesz kiedy hamujesz. Też wyłączam aktywny.
Pozdrawiam
M.

Offline DariuszD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #979 dnia: 10 Lutego 2021, 15:11:41 »
Dariusz tak na pocieszenie, moja starsza siostra od baaardzo dawna tylko toyoty i NIGDY nie przegnił żaden tłumik, więc spoko.

Mam taką nadzieje :-). Poniżej dołączam zdjęcia, ale i tak troche to słabe ze nowe auto z salonu ma juz tak wygladajacy wydech, zapytam o to jak będę wymieniał olej i filtr po dotarciu silnika:

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #980 dnia: 10 Lutego 2021, 15:39:30 »

O taką odpowiedź nic nie robiłem, dzięki!! ;-) Właśnie się ostatnio zastanawiałem czy można włączyć tempomat "nieaktywny" i nie zdążyłem jeszcze sprawdzić.

będę wymieniał olej i filtr po dotarciu silnika
A kiedy takie dotarcie występuje i jak się je przeprowadza?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #981 dnia: 10 Lutego 2021, 15:53:06 »
Poniżej dołączam zdjęcia
Ale na tym drugim zdjęciu to nie jest rdza, nad tą śrubą powyżej wydechu?

Offline DariuszD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #982 dnia: 10 Lutego 2021, 15:56:06 »
Ja wychodzę z założenie ze po pierwszych 2000 km w nowym aucie powinno się wymienić olej i filtr oleju. Moim zdaniem nowy silnik musi się "ułożyć" dotrzeć. Oczywiście jest wiele opinii na ten temat, ale ja traktuje taką wymiane jako profilkatykę .

Offline DariuszD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #983 dnia: 10 Lutego 2021, 15:57:57 »
Poniżej dołączam zdjęcia
Ale na tym drugim zdjęciu to nie jest rdza, nad tą śrubą powyżej wydechu?

Podwozie pokrywałem antykorozyjnym woskiem , ma on kolor bursztynowy. Rdza jest tylko na wydechu tak jak widac na zdjeciu

pireus

• Gość
« Odpowiedź #984 dnia: 10 Lutego 2021, 16:00:45 »
ma on kolor bursztynowy.
ok.

Offline DariuszD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #985 dnia: 10 Lutego 2021, 16:04:57 »
ma on kolor bursztynowy.
ok.
Rozumiem ze tak wygladajacy wydech w nowym aucie to normalka i niema co kruszyć kopi w ASO ? Chodzi mi o to czy np po 3 latach i skonczeniu gwarancji to cały wydech nie bedzie do wymiany ? Czy ASO powinno teraz coś z tym robić ?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #986 dnia: 10 Lutego 2021, 16:25:31 »
Ten wydech jest z kwasówki i taki nalot mu raczej nie groźny. Najsłabsze miejsca z zasady to spawy.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Baca90

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #987 dnia: 10 Lutego 2021, 16:39:11 »
pokrywałem
Jak to robiłeś, jaka procedura i wosk?

Najsłabsze miejsca z zasady to spawy.
Dlaczego? Właśnie spawy są grubsze niż blacha.
Ja wychodzę z założenie ze po pierwszych 2000 km w nowym aucie powinno się wymienić olej i filtr oleju.

Też tak myślałem, ale kilka osób pisało, że zlany olej jest klarowny i czysty jak nowy. W słońcu bez opiłków. Też podobno olej nalewamy w fabryce ma jakieś dodatki które bardziej chronią silnik przy docieraniu.
« Ostatnia zmiana: 10 Lutego 2021, 16:41:36 wysłana przez Baca90 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #988 dnia: 10 Lutego 2021, 16:41:59 »

Nie przegnije na spawie, a na styku blachy i spawu. Winna jest zmiana struktury blachy podczas spawania (temperatura)
« Ostatnia zmiana: 10 Lutego 2021, 16:46:31 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline DariuszD

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #989 dnia: 10 Lutego 2021, 17:07:57 »
pokrywałem
Jak to robiłeś, jaka procedura i wosk?

Najsłabsze miejsca z zasady to spawy.
Ja wychodzę z założenie ze po pierwszych 2000 km w nowym aucie powinno się wymienić olej i filtr oleju.
Też tak myślałem, ale kilka osób pisało, że zlany olej jest klarowny i czysty jak nowy. W słońcu bez opiłków. Też podobno olej nalewamy w fabryce ma jakieś dodatki które bardziej chronią silnik przy docieraniu.

Ja akurat oddawałem swoją RAV-kę do autorazyzowanego serwisu MAZDY (Mazda Gołębiewscy w Warszawie, wolałem wstawić do firmy gdzie mają obycie z nowymi autami) świadczą taką usługę używają wosku Mazdy. Auto zostawia sie na trzy dni demontują od spodu wszystkie osłony myją podwozie odtłuszczają i nakłądaja ten wosk na podwozie + profile zamkniete. Co roku robi sie przeglad tej powłoki i uzupełnia ewentualne ubytki. W tym filmiku gostek mówi o takim wosku:
https://www.youtube.com/watch?v=Au00RyHM3WM&t=712s

Jeżeli chodzi o olej to różne opinie słyszałem , ale tez i widziałem jak w oleju w samochodzie po pzejechaniu ok 20000 były opiłki

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl