Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794919 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #1020 dnia: 13 Lutego 2021, 09:13:42 »
Eeee tam, bo brak chlapaczy w obu  :cool: :cheesy:
SUPER fotki  :good: Piękna sceneria.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline tilf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1021 dnia: 13 Lutego 2021, 14:36:59 »
Z tym zamarzaniem końcówek wydechu to sądziłem że to taka hybrydowa dolegliwość ale nie.
Wczoraj widziałem na parkingu 2.0Pb AWD z identycznymi dwoma długimi soplami.
Nie zwróciłem uwagi czy były tam chlapacze ale to wyglądało jak zacieki z klapy.
"Nie dyskutuj z debilem! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem."

Offline tomekwu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1022 dnia: 13 Lutego 2021, 17:02:57 »
Sopel powstaje na tej wypolerowanej osłonce wydechu. Najwyraźniej w którymś miejscu ma w sam raz temperaturę żeby trochę śniegu przytopić ale od spodu jest już wystarczająco zimna żeby utrzymał się sopel

Offline Gelu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1023 dnia: 14 Lutego 2021, 17:49:28 »
Kolego Gelu a ta wymiana pierwsza to na własne żądanie czy warsztatu zalecenie ?
U mnie tez nieco ponad 2 tys. ale wymiana planowa dopiero w grudniu
Pozdr.

To moje widzimisię

Offline Misz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1024 dnia: 14 Lutego 2021, 19:08:23 »
Piękne te zdjęcia z zamrożonym tyłem auta.  :grin:

A ja się zdziwiłem jak na stacji benzynowej nie mogłem otworzyć klapki wlewu paliwa bo przymarzła. A auto garażowane i nie stoi dłużej niż kilka godzin poza garażem... Aby otworzyć, potrzebne były dwie osoby - jedna naciskała przycisk pod kierownicą a druga walczyła z klapką. Co ciekawe problem zrobiło kilka zamrożonych kropel wody ale rozłożonych w strategicznych miejscach trzymając klapkę  :wallbash:

Od kilkunastu lat jeżdżę francuskimi samochodami i tam nawet w najcięższe zimowe warunki nie miałem problemu z otwarciem wlewu paliwa... Potrafiły być nieźle oblepione śniegiem po długiej jeździe, ale nigdy nie wyglądały jak nasze Ravki na tych zdjęciach.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #1025 dnia: 14 Lutego 2021, 19:29:39 »
Już gdzieś wcześniej pisałem, że tylna szyba się strasznie brudzi. Z tych zdjęć wynika że RAV4 ma taką aerodynamikę i kto wie czy nie celową - zawijające się strugi powietrza "pchają" samochód zmniejszając zużycie paliwa

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline Piotr Cholerzyński

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1026 dnia: 14 Lutego 2021, 21:44:50 »

Przepiękny kolor, gratuluję

Tu jest moja fotka :)

https://www.fotosik.pl/zdjecie/8a1abe72ce116320
Śliczne są te fele, ja kupiłem DEZENT 18" +czujniki OEM+ wrd4 suv zimowe też w toyocie i niestety dekielki były dezent. Ale jak komuś zależy to można tanio je zmienić na bardzo dobre zamienniki, lub drożej OEM. Mi to nie przeszkadza. Zaleta tych DEZENT TA jest taka, że absolutnie wszystkie parametry mają jak oryginał.

Grigson

• Gość
« Odpowiedź #1027 dnia: 15 Lutego 2021, 17:38:46 »
To jak tak trochę o wyświetlaczu w radiu. Polecam zakupić folię lub szkło ochronne na ekran. Zauważyłem że pojawiły mi się rysy na ekranie i to nie małe a jedyne co mi na myśl przychodzi to że to efekt przetarcia ekranu chusteczką chigieniczną, wiem nie za mądre posunięcie ale nie miałem akurat odpowiedniej ściereczki a upaskudziłem ekran, żeby jeszcze było ciekawiej to przecierałem delikatnie bez nacisku. Niestety nie zakupiłem od razu ochrony na ekran i mam nauczkę. :wallbash:

Offline AttiCuS

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1028 dnia: 16 Lutego 2021, 12:00:22 »
2 pytania, może ktoś będzie w stanie odpowiedzieć/doradzić.

Czy macie jakieś doświadczenia z ubezpieczalnią Inter Risk? Dostałem najlepszą ofertę z tej firmy ze stałą sumą ubezpieczenia.

Czy ktoś zna wymiary miejsca siedzącego fotelu pasażera (skóra, wersja executive -niewiem czy ma znaczenie). Jestem na etapie poszukiwania transportera/legowiska dla buldoga francuskiego :D

Dzięki!

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1029 dnia: 16 Lutego 2021, 14:42:19 »
Jesli chodzi o Interisk, to nie mialem z nimi do czynienia.
Ale Warta daje teraz mozliwosc do 3 lat utrzymania wartosci fakturowej auta przy AC.
Mowa o kupnie od nowego auta i kontynuowanie przez 3 lata AC.

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1030 dnia: 16 Lutego 2021, 14:55:23 »
Siemanko,

mam takie spostrzeżenia odnośnie wskaźnika paliwa i aplikacji MyT.

Po wyjezdzie z salonu zatankowany do pelna i przejechane 540km (45.5l) do zapalenia rezerwy. Polowa trasy z predkosciami autostradowymi.
Przy zapaleniu rezerwy był prawie przy ostatniej małej kreseczce na wskażniku. Apliakcja pokazywala 6% w zbiorniku.

Po drugim tankowaniu przez ok 100km wskaźnik sie wogole nie ruszał. Przez ten cały czas aplikacja pokazywała,że w aucie jest 100% paliwa.
Jak wskaźnik ruszył w aplikacji zaczęła spadać ilość paliwa.

Wskaźnik paliwa jest podzielony na 20 kresek.
Wychodzi mi, że po zatankowaniu do pełna przez pierwsze 8l wskaźnik sie nie rusza. Potem kazda kreska to +/- 2l, gdzie przy opadnieciu do 0 powinno jeszcze byc w zbiorniku 6-8l ( nie pamietam ile ma zbiornik 54 czy 56l).

Nie wiem czy macie podobne spostrzezenia, ale chcialem sie z Wami podzielic obserwacjami.

PS. Jak na zimowe jazdy i głównie odcinki 3-5 km czasem 15km spalanie uważam za dobre (ok 8.3). Przy dłuższej jeździe przez maisto i troche poza miastem spalanie jest spokojnie < 6.7-7.

Offline lechu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1031 dnia: 16 Lutego 2021, 14:59:00 »
Ja mam to samo ze wskaźnikiem paliwa. Rusza mi się dopiero po około 120 km. W aplikacji myT też pokazuje po takim przebiegu 100%.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1032 dnia: 16 Lutego 2021, 21:01:47 »
Ze wskaźnikiem chyba mam podobnie, ale to nie pierwsze auto z takim "efektem" jakie miałem.
Ja mam benzynę i mi aplikacja nie pokazuje ilości paliwa (ciekawe dlaczego  :thumbdown: )  ale samo spalanie...dziś tankowałem i przy przejechanym dystansie 440km weszło 35,44l czyli spalił mi w te zimowe warunki 8,05/100, Jazda mieszana. Od nowości aktualna  średnia = 8.0l/100 ja tam jestem bardzo zadowolony :good:
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline keniek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1033 dnia: 16 Lutego 2021, 21:24:51 »
A gdzie w apce macie poziom paliwa? Ja nie mam czegoś takiego.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #1034 dnia: 16 Lutego 2021, 21:27:54 »
U mnie też nie pokazuje stanu paliwa, hybryda, 4x4

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl