Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794594 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline iazz

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #1050 dnia: 17 Lutego 2021, 18:23:14 »
Usługa jest za darmo (ew. w cenie navi którą dostałem gratis) po wysłaniu trasy do auta chyba trzeba mieć uruchomiony hotspot w telefonie i sparowany z autem, ale nie pamiętam dokładnie, bo tylko raz przesyłałem trasę trzy miesiące temu. Teraz nie było potrzeby.

A no właśnie, czyli te usługi internetowe to jeszcze coś innego, czego moim skromnym zdaniem nie warto brać.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1051 dnia: 17 Lutego 2021, 18:39:26 »
Usługa jest za darmo (ew. w cenie navi którą dostałem gratis) po wysłaniu trasy do auta chyba trzeba mieć uruchomiony hotspot w telefonie i sparowany z autem, ale nie pamiętam dokładnie, bo tylko raz przesyłałem trasę trzy miesiące temu. Teraz nie było potrzeby.

A no właśnie, czyli te usługi internetowe to jeszcze coś innego, czego moim skromnym zdaniem nie warto brać.
Ale Ty niczego nie bierzesz, po prostu mając navi masz automatycznie rozszerzony zakres usług na stronie.  https://www.toyota.pl/tme#/my-toyota/eStoretyle
I tyle

« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2021, 18:42:07 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1052 dnia: 17 Lutego 2021, 19:22:38 »
eCall realizowany jest na sieci Orange, lokalizacja - nie wiem, może być na podstawie BTS, bo super dokładna nie jest.

Offline Jedrys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1053 dnia: 18 Lutego 2021, 11:29:46 »
eCall realizowany jest na sieci Orange, lokalizacja - nie wiem, może być na podstawie BTS, bo super dokładna nie jest.

Najgłupsze jest to, że nie rejestruje wjazdu do garażu podziemnego bez zasięgu. Zamiast pokazywać ostatnią lokalizację, apka cały czas wskazuje, że pojazd jest w drodze - nawet przez kilka dni

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #1054 dnia: 18 Lutego 2021, 11:52:04 »

na podst. BTS nie dałby rady w mieście aż tak dobrze wskazywać, która drogą się jedzie, a na trasach poza miejskich byłby kompletny sajgon i po kilka kilometrów rozbieżności.
Musi być wsparcie GPSem (tak na 95% jestem tego pewien, bo jednak wyznaczanie lokalizacji bez GPSa może być "lepsze", ale nie wiem czy jest to dostępne w "tanim" module do samochodu dla Kowalskiego).

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #1055 dnia: 18 Lutego 2021, 12:17:01 »
To musi być GPS i to dosyć dokładny. Parkuję na posesji tuż przy granicy z sąsiadami i stale pokazuje mi ich adres, jak stanę przed posesją, to pokazuje adres sąsiadów po drugiej stronie ulicy. Wąska uliczka gdzie ledwie dwa auta się mijają :-)

Offline Krzys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1056 dnia: 19 Lutego 2021, 21:54:16 »
To musi być GPS. Zostawiony na spacerze przy leśnej drodze, głęboko w lesie. Kiedy już się zgubiłem podczas spaceru, dotarłem bez problemu w punkt :-)

Offline Gregory50

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1057 dnia: 20 Lutego 2021, 09:44:12 »
Witam Wszystkich .
Jako że to jest mój pierwszy post na forum ,chciałem powitać Wszystkich forumowiczów.
Od paru dni jestem i ja, jak na razie szczęśliwym użytkownikiem RAV4 Hybryda Selection .Nurtuje mnie jednak jedna kwestia i nie daje spokoju . Powiedzcie czy to normalne zjawisko ,bo to moja pierwsza Toyota i  to jeszcze Hybryda i trochę się jeszcze w tym wszystkim gubię ;)
Zostawiam wieczorem auto w garażu,rano odpalam,  i wskazania spalania(średnia łączna) wynoszą jakieś straszne liczby 99,9l/100km
Czy to normalne ?
Mam nawet foto licznika ale heh nie bardzo wiem jak wstawić na forum.

Offline Jedrys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1058 dnia: 20 Lutego 2021, 11:40:50 »
Zostawiam wieczorem auto w garażu,rano odpalam,  i wskazania spalania(średnia łączna) wynoszą jakieś straszne liczby 99,9l/100km

Całkowicie normalne. Spalanie sprawdza się po parunastu kilometrach, a nie zaraz po odpaleniu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1059 dnia: 20 Lutego 2021, 11:48:56 »
Toyota nie ma wskazania godzinowego stąd takie wartości na postoju .

Wysłane z mojego j23 przy użyciu Tapatalka

Offline Krzys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1060 dnia: 20 Lutego 2021, 12:13:56 »
Kolejna rzecz, której Toyota nie ma, a np. Quashqai z 2014 miał :-) tzn miał 2 wskazania, od odpalenia silnika oraz od ostatniego ręcznego resetu

Offline Gregory50

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1061 dnia: 20 Lutego 2021, 14:31:19 »
Toyota nie ma wskazania godzinowego stąd takie wartości na postoju

Całkowicie normalne. Spalanie sprawdza się po parunastu kilometrach, a nie zaraz po odpaleniu.
Dzięki Koledzy za informację.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1062 dnia: 20 Lutego 2021, 15:45:06 »

Najgłupsze jest to, że nie rejestruje wjazdu do garażu podziemnego bez zasięgu. Zamiast pokazywać ostatnią lokalizację, apka cały czas wskazuje, że pojazd jest w drodze - nawet przez kilka dni

u mnie w sumie działa...
nie wiem od czego zależy, że aplikacja pokazuje samochód w drodze - zdarzyło mi się ze 2 raz, przy czym raz robiłem trasę 300km i samochód "podróżował" w połowie trasy (mimo, że na końcu stał na podwórku gdzie był zasięg i gps i gsm...)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1063 dnia: 20 Lutego 2021, 15:58:19 »
Kolejna rzecz, której Toyota nie ma, a np. Quashqai z 2014 miał :-) tzn miał 2 wskazania, od odpalenia silnika oraz od ostatniego ręcznego resetu
Akurat kaszanka też nie miała godzinowego (spalanie litry na godzinę) a to co piszesz to też jest w toyocie w trzech wariantach, wystarczy przestawić.

Offline tomekwu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1064 dnia: 20 Lutego 2021, 18:56:59 »
Cytuj (zaznaczone)
To musi być GPS. Zostawiony na spacerze przy leśnej drodze, głęboko w lesie. Kiedy już się zgubiłem podczas spaceru, dotarłem bez problemu w punkt

To jest GPS, również w autach bez navi. Po wejściu w menu serwisowe radia możesz sprawdzić siłę sygnału GPS.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl