Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794815 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #1080 dnia: 22 Lutego 2021, 11:15:30 »
W C+S też są podgrzewane lusterka o ile dobrze pamiętam specyfikację, bo w praktyce nigdy mi jeszcze nie zamarzły.
A ciekawy jestem czy w Sel / Exe jest podgrzewana cała przednia szyba czy tylko paski - miejsca postoju wycieraczek ?

W Selection jest i przycisk na przednią szybe jak i przycisk do 'paska wycieraczek'  (przynajmniej ja w tą zime używałem tylko tej drugiej opcji,by mi pióra nie oblodziło). Auto mam w garażu - więc podgrzewanie przedniej szyby nawet nie bylo mi potrzebne..

a mógłbyś wrzucić zdjęcia? w exe standardowo - nawiew na szybę albo podgrzewanie szyby; nie widziałem przycisku do podgrzewania samych wycieraczek

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1081 dnia: 22 Lutego 2021, 11:24:40 »
W C+S też są podgrzewane lusterka o ile dobrze pamiętam specyfikację, bo w praktyce nigdy mi jeszcze nie zamarzły.
A ciekawy jestem czy w Sel / Exe jest podgrzewana cała przednia szyba czy tylko paski - miejsca postoju wycieraczek ?
Cała (no, prawie - po bokach są kawałki niepodgrzewane).

BTW w każdym samochodzie jakim jeździłem ogrzewanie lusterek włączało się razem z tylną szybą. Są takie gdzie jest inaczej?
Tak - samo się uruchamia poniżej zadanej temperatury albo całkiem osobny włącznik.

Offline bilans

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1082 dnia: 22 Lutego 2021, 11:30:07 »

W Selection jest i przycisk na przednią szybe jak i przycisk do 'paska wycieraczek'  (przynajmniej ja w tą zime używałem tylko tej drugiej opcji,by mi pióra nie oblodziło). Auto mam w garażu - więc podgrzewanie przedniej szyby nawet nie bylo mi potrzebne..

mam selection 2019r  mam podgrzewaną przednią szybę ale nie mam podgrzewanych wycieraczek .. coś pozmieniali ?? w nowszych ? ale przy wymianie szyby okazało się że w miejscu 
wycieraczek na szybie są paski grzewcze  no i zgłupiałem muszę sprawdzić , może wystarczy włącznik, przekaźnik i będzie działać ?? czy od grzania wycieraczek jest osobny włącznik ??? jak wygląda ?? ciekawe tylko czy jest wiązka elektryczna ?? bo np grzanie kanapy tył w selection  nie występuje ale wiązka pod kanapą jest .. ale w drzwiach z tyłu nie ma wiązki .. ale można ją dokupić czarna magia ..
niestety cena samego włącznika podgrzewania tyłka tylnej  kanapy w ASO jest .. niepoważna

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1083 dnia: 22 Lutego 2021, 11:33:09 »
Cała (no, prawie - po bokach są kawałki niepodgrzewane).
Dzięki za info. W C+S jest tylko przycisk z turbo nawiewem przedniej szyby, fakt że nawet w miarę szybko się podgrzewa ale to nie to samo co szyba podgrzewana elektrycznie.

Offline Boldwyn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: exRav4 V Hybrid
« Odpowiedź #1084 dnia: 22 Lutego 2021, 11:53:18 »
a mógłbyś wrzucić zdjęcia? w exe standardowo - nawiew na szybę albo podgrzewanie szyby; nie widziałem przycisku do podgrzewania samych wycieraczek
W Selection jest tak samo - przycisk do nawiewu na panelu klimatyzacji i przycisk do podgrzewania szyby przy drzwiach (tam gdzie otwieranie bagażnika, automatyczne światła drogowe itd.) - może to ma na myśli.

Edit: Ale zajrzałem do instrukcji i wygląda, że faktycznie może być wersja z samymi wycieraczkami:

https://imgur.com/bBiXSUK
« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2021, 12:09:27 wysłana przez Boldwyn »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1085 dnia: 22 Lutego 2021, 11:57:52 »
A czy podgrzewanie wycieraczek nie jest "sprzężone"  z szybą tylną i lusterkami w wersji to posiadającej?

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1086 dnia: 22 Lutego 2021, 12:07:30 »
raczej nie, patrząc na instrukcję to jest albo podgrzewanie szyby albo podgrzewanie samego miejsca wycieraczek  - nawet na stronie 432 jest obrazek, że przycisk jest w tym samym miejscu i albo wycieraczki albo szyba; dlatego bardzo jestem ciekawy rozwiązania, które ma crystian09 z obiema opcjami dostępnymi

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #1087 dnia: 22 Lutego 2021, 13:16:23 »
produkcja 08.20 modelowo '21

przycisk do ogrzewania piór

przycisk do przedniej szyby

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2021, 13:21:05 wysłana przez crystian09 »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1088 dnia: 22 Lutego 2021, 13:32:44 »
Ale ten przycisk do przedniej szyby to ma każdy, ale to "max nawiew" a nie grzanie, no chyba że u Ciebie połączono to.

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1089 dnia: 22 Lutego 2021, 14:15:28 »
Ale ten przycisk do przedniej szyby to ma każdy, ale to "max nawiew" a nie grzanie, no chyba że u Ciebie połączono to.

kolegom wyżej chodziło bardziej o przycisk do grzania piór ;) 
bo lusterka boczne to tak jak ktos pisał - grzeją sie gdy tylnia szyba grzana jest

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1090 dnia: 22 Lutego 2021, 14:28:16 »

mam selection 2019r  mam podgrzewaną przednią szybę ale nie mam podgrzewanych wycieraczek .. coś pozmieniali ?? w nowszych ? ale przy wymianie szyby okazało się że w miejscu 
wycieraczek na szybie są paski grzewcze  no i zgłupiałem muszę sprawdzić , może wystarczy włącznik, przekaźnik i będzie działać ?? czy od grzania wycieraczek jest osobny włącznik ??? jak wygląda ?? ciekawe tylko czy jest wiązka elektryczna ?? bo np grzanie kanapy tył w selection  nie występuje ale wiązka pod kanapą jest .. ale w drzwiach z tyłu nie ma wiązki .. ale można ją dokupić czarna magia ..
niestety cena samego włącznika podgrzewania tyłka tylnej  kanapy w ASO jest .. niepoważna

aa to ciekawe  :o
Czyli teraz tylko poszukać wiązke na Aliexpress i przyciski do drzwi  <taniec>

aa tak z ciekawości - ile w ASO powiedzieli za przycisk?

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1091 dnia: 22 Lutego 2021, 16:38:06 »
czyli się wyjaśniło - nie ma czegoś takiego jak podgrzewana szyba i podgrzewany pasek wycieraczek; albo albo

Offline shalalos

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1092 dnia: 22 Lutego 2021, 19:07:07 »
Macie informacje w instrukcji:

https://ibb.co/2KmYpGm

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #1093 dnia: 23 Lutego 2021, 09:01:41 »
Zrobiło się ciepło i nareszcie hybryda działa jak powinna, spalanie w mieście spadło poniżej 5 l od startu

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #1094 dnia: 23 Lutego 2021, 09:15:23 »
Hybryda działa cały czas... latem oczywiście jest to najbardziej zauważalne jak spalanie spada do okolic 5l, ale zimą też się zaskoczyłem. Przy tych największych mrozach spalanie nie było nigdy wyższe niż 7,8 litra (raczej jazdy na krótkich odcinkach).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl