Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794938 razy)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #1425 dnia: 02 Października 2021, 09:47:09 »
Prawdopodobnie była jakaś wadliwa partia uszczelek w drzwiach.  Gość mówi że miał tak po silnych opadach deszczu. U nad nikt tego nie sygnalizował.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1426 dnia: 02 Października 2021, 11:38:13 »
Ravki na rynek USA nie są z Japoni, lecz są produkowane w Kanadzie. Wbrew pozorom jest masa różnic między nimi, przekonałem się kiedyś sam na modelu Hondy który kupiłem z USA.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1427 dnia: 02 Października 2021, 11:59:26 »
Po roku (15kkm) model 2.0 AWD automat wymieniono mi: olej 0w16 + filtr+ filtr węglowy kabinowy + dezynfekcja klimy + rotacja kół + gratis  uruchomienie otwierania okiem z pilota +ścieżka diagnostyczna i komputer (zero jakichkolwiek błędów - nawet chwilowych) wszystkie zawiasy itp przesmarowane, cena 1300 - 670 z punktów = 630 gotówka.
Pakiet pełny w PZU bez żadnych wyłączeń i z ochroną składki oraz wartości - 2930zł Szczecin.
Na czas przeglądu Lexus NX z limitem 100km gratis.
Obsługa i zadowolenie b.d.b.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1428 dnia: 02 Października 2021, 15:17:50 »
Dobra cena za ubezpieczenie.

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #1429 dnia: 02 Października 2021, 16:32:47 »
Bardzo dobra. Ja w drugim roku w warcie mam 3500, w tym ochrona wartości, szyby, wartość brutto, assistance zloty+
W pierwszym mialem pzu

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1430 dnia: 02 Października 2021, 23:01:44 »
Dobra cena za ubezpieczenie.

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

Dla dobrego "kierownika" dobra cena   :cool: a serio, po 22 latach kupna AC bez szkód...średnia cena  :laugh:

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #1431 dnia: 04 Października 2021, 06:33:02 »
Nie ma szans, by woda wtłoczyła się od dołu do góry z kół, jeszcze w takiej ilości. Cieknie przez uszczelki przy szybie - każde auto tak ma. Po to na dole są otwory spustowe, które jak widać gumowa uszczelka blokuje lub jakiś syf.

Offline SylB

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1432 dnia: 04 Października 2021, 20:30:53 »
"Zasadą, jaką warto kierować się przy jakichkolwiek modyfikacjach dotyczących oryginalnego odsadzenia felg, jest to, co dopuszczają sami producenci aut. A ci już na etapie projektowania zakładają, że rozstaw kół na osi może zostać zmodyfikowany o nie więcej niż 2%"
Byle nie wystawały za obrys pojazdu, bo to niezgodne z przepisami.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #1433 dnia: 07 Października 2021, 09:33:14 »
Równo rok temu odebrałem auto i traf taki, mam 19000 km. Generalnie jestem b. zadowolony, poza powszechnie znanymi bolączkami. Zrobiłem dwie rzeczy: wyciszyłem bagażnik, klapę i nadkola oraz zamontowałem teleskopy maski silnika. Hałas w tym aucie nadal spory zwłaszcza na porowatej nawierzchni. Spalanie 5,8 l/100, ale jak widać na screenach miasto i drogi lokalne. Jestem zadowolony

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1434 dnia: 12 Października 2021, 09:16:12 »
Gratulacje, u mnie roczek stuknie za 2 mc, na ten moment mam 13 tys. km na liczniku.
Spadła temperatura, wzrosło spalanie, czas chyba pomyśleć o wymianie opon, bo z rana letnie już trochę śliskie zaczęły się robić.
Jak na razie wycieraczki, mimo niższych temp. zbierają jak trzeba. Oleju nie przybywa.
« Ostatnia zmiana: 12 Października 2021, 09:18:55 wysłana przez Markid »

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #1435 dnia: 12 Października 2021, 10:39:06 »
Zapomniałem dodać, bo już wielokrotnie o tym pisałem na forum, że oleju nie przybywa, wycieraczki dobrze zbierają, jedyna bolączka to te przyciski bez podświetlenia, ale jakoś przeboleję.

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #1436 dnia: 12 Października 2021, 12:26:37 »
U mnie właśnie mija rok. 23k zrobione. Napęd, komfort i wygląd super.
W środku tu i ówdzie zaczyna trzeszczeć - głównie w okolicach słupków.
Irytujący jest brak ergonomii przycisków na kierownicy (głośność, źródło, następny/poprzedni), w poprzednim aucie bez problemów obsługiwałem bez patrzenia, tu zdarza się wciskać asystenta głosowego albo zmienić źródło zamiast podgłośnić.
Oświetlenie w bagażniku pominę milczeniem - za to oświetlone są stopy kierowcy i pasażera :) O podświetleniu przycisków na drzwiach chyba napisano tu wszystko.
Piszczenie czujników parkowania przy włączaniu - ustaje jak komputer się odpali.
Wycieraczka dramat, może w końcu się zabiorę za porządne odtłuszczenie szyby jak tu ktoś radził. Olewanie tematu przez TMP to jeszcze większy dramat, tylko kolejne wymiany piór co działa na miesiąc max dwa.
Spalanie super - lato poniżej 6, zima około 6.5 jazda mieszana.
Generalnie jestem zadowolony, auto fajne, pojemne, wygodne. Niemniej niektóre głupie oszczędności i problem z wycieraczką imo nie powinny mieć miejsca w aucie za >150k.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1437 dnia: 12 Października 2021, 17:04:10 »
Ja przez cały rok nie wiedziałem co to te "mazanie" aż po pierwszym rocznym serwisie się właśnie dowiedziałem ;) Nie wiem na cholerę oni coś grzebali przy tych wycieraczkach, ale z dumą mi oświadczono przy odbiorze kluczyków, że w związku z często zgłaszanymi problemami oni wyczyścili "porządnie" mi szybę i coś tam "grzebneli" przy piórach...no i mam :( Niewiele, ale przy powrocie jest jakby mgiełka. Muszę odwrócić gumki, może to mi zrobili i jest gorzej.

Offline bilans

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1438 dnia: 12 Października 2021, 18:51:56 »
Za kilka dni mijają 2 lata , i pora na przegląd na 60 tys.km
Czy ktoś może się orientuje jaki jest koszt tego przeglądu  ?

Offline bmichal039

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #1439 dnia: 12 Października 2021, 23:12:43 »
Ja przez cały rok nie wiedziałem co to te "mazanie" aż po pierwszym rocznym serwisie się właśnie dowiedziałem ;) Nie wiem na cholerę oni coś grzebali przy tych wycieraczkach, ale z dumą mi oświadczono przy odbiorze kluczyków, że w związku z często zgłaszanymi problemami oni wyczyścili "porządnie" mi szybę i coś tam "grzebneli" przy piórach...no i mam :( Niewiele, ale przy powrocie jest jakby mgiełka. Muszę odwrócić gumki, może to mi zrobili i jest gorzej.
No kurde no nie! Który, prawo czy lewo? bo niedługo mam roczny serwis na Mieszka i  niech ich ręka nie tknie piór! Mam powłokę na szybach jak tylko wyjechała z salonu  i  jest idealnie czysto jak zbierają.
Aktualnie:
Corolla HB 1.8 HSD, 2024, Executive, Imperial Red
Było:
Corolla HB 1.8 HSD, 2020, Executive+VIP, Precious Silver
Auris HB 1.8 HSD, 2017, Premium+Comfort, Manhattan Grey

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl