Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794972 razy)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #1500 dnia: 02 Grudnia 2021, 08:26:20 »
Byłem wczoraj w ASO. Temat zacieków w reflektorach zignorowali. Nie wpływa na bezpieczeństwo, do TMP nie da się nawet tego na zdjęciu wykazać (sam też próbowałem, rzeczywiście jest to trudne, bo zacieki są bardzo małe i lekko widoczne). Przekazałem, że jak będzie gorzej to będę zgłaszał ponownie przed końcem gwarancji.

Druga sprawa to zawieszony alarm i tutaj ciekawostka. Alarm miał ustawioną "grupę 6", a dla rav4 powinna być grupa chyba 12. Przeprogramowali (wyjąć trzeba centralkę z auta do tego) i teraz przy zamykaniu klapy i zamknięciu samochodu alarm się nie zawiesił. Przekazano mi, że problem może wynikać z tego, że rozładował mi się aku, bo była taka akcja.

Trochę lipa jakby odłączenie aku rozprogramowywało centralkę do defaulta... Pytałem, czy mogę to samemu zrobić, bo przecież po gwarancji będą mnie za to kasować to powiedzieli, że nie ma szans na to, bo interfejs i wyciąganie centralki z auta. Przyciskiem na paneliku od alarmu nie da się tego zmienić, podobno.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #1501 dnia: 02 Grudnia 2021, 10:43:08 »
Wydaje mi się, że da się to zrobić bez wizyty w serwisie. Udostępniam skróconą instrukcję serwisową do tego alarmu
https://drive.google.com/file/d/1nkPovpKlf5g-6Xhg6PiXQC2Hb9fmuV5V/view?usp=sharing

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1502 dnia: 02 Grudnia 2021, 14:14:02 »
Łooo Panie, dzięki. Czytam. Takiej instrukcji fajnej to ja nie znalazłem.
Tylko czemu elektryk przy aucie przez jakieś 30-40 min. to robił? Czytam fcje.

Myślisz, że to chodzi o programowanie trybu wyboru platformy?
« Ostatnia zmiana: 02 Grudnia 2021, 14:19:42 wysłana przez hardtmuth »

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1503 dnia: 02 Grudnia 2021, 14:29:51 »
Dostałem ją z ASO gdy się okazało, że mi blokada uruchamiania silnika nie działa, bo zapomnieli/ nie chciało się im aktywować tej funkcji karty proxy. Poprosiłem więc o instrukcję, że spróbuję sam sobie poradzić by nie musieć przyjeżdżać. No i przysłali a ja przestudiowałem i poradziłem sobie z włączeniem tej tak kluczowej funkcji HSD.

Tak mi się wydaje, że to chodzi o platformę.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1504 dnia: 02 Grudnia 2021, 19:44:26 »
Łooo Panie, dzięki. Czytam. Takiej instrukcji fajnej to ja nie znalazłem.
Tylko czemu elektryk przy aucie przez jakieś 30-40 min. to robił? Czytam fcje.

Myślisz, że to chodzi o programowanie trybu wyboru platformy?
Bo tam się robi wg procedury a jak nie ma procedury to się nie robi. U mnie też się czegoś nie dało (zapomniałem co to było), a tu na forum było rozkminione.

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1505 dnia: 02 Grudnia 2021, 22:13:29 »
Bo tam się robi wg procedury a jak nie ma procedury to się nie robi

Oczywiście, że tak. Oczekujesz, że mechanik zrobi coś na własną rękę? A jak się nie uda? Jak coś zepsuje? Kto będzie za to odpowiadał?

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1506 dnia: 02 Grudnia 2021, 22:45:42 »
No ale wg procedury jest włączenie opcji aktywacji karty proxy skoro została klientowi dostarczona. Bez tego ten brelok karty proxy jest tylko dyndającym i migającym diodką brelokiem. Niczym więcej. Tu na forum przeczytałem, że taka sytuacja jest dość nagminna.  Z ciekawości sprawdziłem no i się potwierdziło. Problem w tym, że nowy użytkownik jest nieświadomy, że zakupiony alarm nie działa tak jak powinien, bo nie jest skonfigurowany tak jak powinien. Bo ASO z nie wyjaśnionych przyczyn nie włącza tej kluczowej opcji i vodafone cobra robi za atrapę. A potem nie dziwota, że złodzieje odjeżdżają spod domu systemem na walizkę.
Sprawdźcie sobie też kod pin czy nie jest ustawiony zbyt trywialny, typu: 1111, 1112 albo 2211, bo to też brzydko pachnie. Lepiej sobie ten kod zmienić.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1507 dnia: 02 Grudnia 2021, 22:55:16 »
W jakiej sytuacji nie zablokowało Ci silnika? Odpalił bez breloczka?
Mój za cholerę nie odpali jak alarm jest aktywny.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1508 dnia: 03 Grudnia 2021, 08:56:24 »
Mój też nie odpali, szczególnie jak brelok w kieszeni siedzi razem z kluczykiem (na prawym udzie), muszę wyjąć i dopiero Ready jest.

Pytanie jak rozumieć kodowanie, bo ja chętnie włączyłbym sobie wycie syreną przy uzbrajaniu (wiem, że łamię straszne prawo UE).

Jak rozumiecie programowanie alarmu? Czy przechodzenie pomiędzy tabelami jest za pomocą przycisku start-stop? Ktoś bawił się tym i pamięta jak wybrać grupę, a potem wiersz?

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1509 dnia: 03 Grudnia 2021, 11:18:59 »
W jakiej sytuacji nie zablokowało Ci silnika? Odpalił bez breloczka?
Dokładnie tak było. Mogłem go zostawić w domu a auto się uruchamiało. Dopiero po uczynionej aktywacji zgodnie z instrukcja zaczęło działać. I na razie nie mam żadnych problemów w drugą stronę, czyli że nie chce się rozbroić/odblokować.

Tak. Przechodzenie jest za pomocą start stop.
« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2021, 11:21:12 wysłana przez wszim »

Offline tomekwu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1510 dnia: 06 Grudnia 2021, 06:21:24 »
Byłem wczoraj w ASO. Temat zacieków w reflektorach zignorowali. Nie wpływa na bezpieczeństwo, do TMP nie da się nawet tego na zdjęciu wykazać (sam też próbowałem, rzeczywiście jest to trudne, bo zacieki są bardzo małe i lekko widoczne). Przekazałem, że jak będzie gorzej to będę zgłaszał ponownie przed końcem gwarancji.

Prognozy pokazują trochę mrozu - jeżeli w kloszu jest wilgoć to w trakcie jazdy powinna od dołu zeszronić reflektor. Robisz foto (razem z rejestracją) i wysyłasz do ASO. Jeżeli nie pojawi się szron to w środku jest sucho (albo mróz za mały, u mnie zamarzły w dłuższej trasie przy -15).

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1511 dnia: 06 Grudnia 2021, 06:31:11 »
To nie ja napisałem. Nie wiem dlaczego zrobiłeś tak, że to mój cytat?

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1512 dnia: 06 Grudnia 2021, 08:19:59 »
Nie widać żadnej wilgoci w kloszu. Zresztą wilgoć jest dopuszczalna, ważne, by odparowywała (przy zmianach temperatur może przecież dochodzić do skraplania - zimne, do ciepłego wjedzie).
Zacieki są stałe. Będę monitorował, to w tej chwili estetyka, a za 5 lat wymiana reflektora nie będzie kosztowała więcej mnie niż 1-2k (jakaś używka).

Offline tomekwu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1513 dnia: 06 Grudnia 2021, 12:23:35 »
To nie ja napisałem. Nie wiem dlaczego zrobiłeś tak, że to mój cytat?

Przepraszam - niezamierzone działanie, wygląda na to, że mechanizm forum robi tutaj psikusa. Zaznaczasz część czyjegoś posta i klikasz "cytuj zaznaczenie" w nagłówku posta poniżej i wychodzi taki mix (tekst od jednego użytkownika wysłany jako cytat innego użytkownika)

Offline wicher13

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1514 dnia: 09 Grudnia 2021, 12:12:52 »
Nie widać żadnej wilgoci w kloszu. Zresztą wilgoć jest dopuszczalna, ważne, by odparowywała (przy zmianach temperatur może przecież dochodzić do skraplania - zimne, do ciepłego wjedzie).
Zacieki są stałe. Będę monitorował, to w tej chwili estetyka, a za 5 lat wymiana reflektora nie będzie kosztowała więcej mnie niż 1-2k (jakaś używka).
W światłach led klosze są szczelne, ja miałem wymienione obie lampy właśnie przez zacieki widoczne od środka (wer. selection)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl