Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 795006 razy)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #1740 dnia: 08 Maja 2022, 16:25:05 »
Na dłuższej podmiejskiej też da się wykręcić niskie spalanie.
Prawie cala trasa na tempomacie wg miejscowych ograniczeń prędkości i ruchu aut przede mną.
Tak się trochę bawię w "jazdę na kropelce", :) zwykle jeżdżę mniej dziadkowo.

Edit: ta miejska krótka z b. niskim zużyciem była trochę z górki ale właściwie płaska, z dwoma wiaduktami po drodze, bardzo sprzyjały światła na skrzyżowaniach - prawie wszystkie zielone i mały ruch - niedziela z rana.
Ale jak jest ciepło to da się jeździć bardzo ekonomicznie - na ostatnim tankowaniu wyszła mi średnia 5,6 l/100km, na 47 l przejechałem 840 km. Trasy miejskie i podmiejskie.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

« Ostatnia zmiana: 08 Maja 2022, 16:33:23 wysłana przez Markid »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1741 dnia: 08 Maja 2022, 18:55:39 »
To i ja się pochwalę. Wyszedłem pojeździć, żeby protestować toAAW na różnych ustawieniach. Średnia prędkość słaba, bo to była jazda po mieście od świateł do świateł. Jakby nie napęd hybrydowy, to na takie testy pewnie wybrałbym jakaś obwodnicę:-)

Co do samych testów: niestety upgrade na 2.0 nie pomógł w rozłączaniu, nie pomogło też włączenie dongle mode. Natomiast znalazłem coś, co wydaje się rozwiązywać problem! Nawiązując do tego, co napisałem wyżej, że samo AA działa, tylko traci neta, zacząłem kombinować w tym kierunku i wymyslilem. W ustawieniach telefonu trzeba wejść w polaczenia->wykorzystanie danych->aplikacje  używające tylko danych komórkowych i tam zaznaczyć android auto. Jeździłem tak że 45minut bez rozłączenia:-)

Ostatnio nie miałem dłuższych tras, prawdziwy test za niecałe 2tyg. jak będę jechał na takie mniejsze wakacje

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1742 dnia: 08 Maja 2022, 23:53:11 »
Jeszcze kilka moich uwag propo AAWireless (chyba przydałby się na to osobny wątek..):
1. Problem z niezapisywaniem ustawień po zmianie: znany problem - niektóre auta (w tym toyota) resetują port USB po utracie kontaktu z AA. Powoduje to, że AAW traci zasilanie zanim zdąży zapisać zmiany. Rozwiązanie: wpiac AAW do innego portu (nie tego z danymi), tam zmienić ustawienia i wrócić do właściwego (alternatywnie zmieniać bardzo szybko - jak połączy się bt, ale nie odpali się jeszcze AA - czasem się uda, czasem nie)
2. Passthrough nie ma wpływu na jakość dźwięku. Jeśli AAW działa bez tego, to lepiej nie włączać
3. Zmiana DPI działa. Ustawcie 103
4. Dongle mode w sofcie 2.0 to inny tryb działania BT, identyczny z tym, jak działa urządzenie Motoroli. Najprościej mówiąc: BT nie ma profilu dźwięku, dzięki czemu można wyeliminować (występujący u niektórych) problem z kierowaniem dźwięku z rozmów telefonicznych na głośniki auta. Ja u siebie tego nie zaobserwowałem, ale odkąd bawię się z AAW miałem chyba jedna rozmowę, a problem występuje losowo, więc na wszelki wypadek przestawiłem. Ten tryb ma być zresztą w przyszłości trybem domyślnym - na razie nie jest, bo traktują go testowo
5. Jak ktoś się zastanawia czy kupić AAW, czy Motorolę, to bierzcie AAW. Motorola nie ma możliwości update'u softu, a ostatnio np. Hyundai zmienił trochę obsługę AA i bez tego po prostu przestał działać. Druga kwestia jest taka, że w AAW developerzy są w stanie zdalnie wejść na konkretne urządzenie, sprawdzić logi, nawet zrobić aktualizacje pod konkretny egzemplarz i z tego, co widzę - chętnie to robią w przypadku problemów:-)
« Ostatnia zmiana: 09 Maja 2022, 00:03:14 wysłana przez firek »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1743 dnia: 09 Maja 2022, 11:14:42 »
Strasznie to wszystko skomplikowane. W CarlinKit po pierwszym podłączeniu już nic nie trzeba robić, i wszystko działa jak należy. Nie można tak zrobić z modułem dla AA?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1744 dnia: 09 Maja 2022, 11:35:40 »
System Android jest systemem "żywym" - otwartym  wciąż rozwijanym i modyfikowanym z racji tego, że to system "uniwersalny" który musi sprostać wielu producentom urządzeń i aplikacji. Z iOS jest odwrotnie. Oprogramowanie jak i aplikacje tworzone w ogromnej mierze przez Apple, lub wnikliwie przez nich weryfikowane. Oba systemy mają zalety i wady, ale jeśli chodzi o stabilność i "integralniść" systemu, Apple przewodzi. Jednak mozliwosci dla mnie, po stronie Androida.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1745 dnia: 09 Maja 2022, 11:45:16 »
Dokładnie jak pisze @Krisman - te problemy eynikaja z tego, że różni producenci mają swoje nakładki na androida i mogą zmieniać pewne domyślne zachowania. Ważne, że AAW ma Bogate możliwości konfiguracji i Support przez duże S, dzięki czemu da się tego używać na wszystkich konfiguracjach

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Offline Baracuda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1746 dnia: 10 Maja 2022, 09:52:19 »
Jeszcze kilka moich uwag propo AAWireless (chyba przydałby się na to osobny wątek..):
1. Problem z niezapisywaniem ustawień po zmianie: znany problem - niektóre auta (w tym toyota) resetują port USB po utracie kontaktu z AA. Powoduje to, że AAW traci zasilanie zanim zdąży zapisać zmiany. Rozwiązanie: wpiac AAW do innego portu (nie tego z danymi), tam zmienić ustawienia i wrócić do właściwego (alternatywnie zmieniać bardzo szybko - jak połączy się bt, ale nie odpali się jeszcze AA - czasem się uda, czasem nie)
2. Passthrough nie ma wpływu na jakość dźwięku. Jeśli AAW działa bez tego, to lepiej nie włączać
3. Zmiana DPI działa. Ustawcie 103
4. Dongle mode w sofcie 2.0 to inny tryb działania BT, identyczny z tym, jak działa urządzenie Motoroli. Najprościej mówiąc: BT nie ma profilu dźwięku, dzięki czemu można wyeliminować (występujący u niektórych) problem z kierowaniem dźwięku z rozmów telefonicznych na głośniki auta. Ja u siebie tego nie zaobserwowałem, ale odkąd bawię się z AAW miałem chyba jedna rozmowę, a problem występuje losowo, więc na wszelki wypadek przestawiłem. Ten tryb ma być zresztą w przyszłości trybem domyślnym - na razie nie jest, bo traktują go testowo
5. Jak ktoś się zastanawia czy kupić AAW, czy Motorolę, to bierzcie AAW. Motorola nie ma możliwości update'u softu, a ostatnio np. Hyundai zmienił trochę obsługę AA i bez tego po prostu przestał działać. Druga kwestia jest taka, że w AAW developerzy są w stanie zdalnie wejść na konkretne urządzenie, sprawdzić logi, nawet zrobić aktualizacje pod konkretny egzemplarz i z tego, co widzę - chętnie to robią w przypadku problemów:-)
Ja jeżdżę na AAW już rok. i mogę się podzielić uwagami.
1. Gdy dostałem go w zeszłym roku, podłączyłem i działało od kopa z moim telefonem (Samsung S20). Łączył się szybko, ale od czasu do czasu zrywał przy długich trasach powyżej 2 godzin.
W wakacje miałem problem z telefonem i musiałem wymienić płytę główną. Uzdrowiło to telefon, min. mogę w końcu dodać kartę płatniczą do zegarka Garmin, ale spowodowało że na początku w ogóle nie mogłem połączyć telefonu z AA. Przeszedłem z customer service całą drogę wszystkich kombinacji możliwych ustawień. w końcu odpaliło i do tej pory działa bez zastrzeżeń łącznie z brakiem rozłączania.
Ustawione mam USB mode: MTP, reszta disabled. Wersja 2.0.0

EDIT: DPI mam ustawione 0.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1747 dnia: 10 Maja 2022, 10:28:55 »
U mnie niestety nadal występują rozłączenia:/ znalazłem takie skrzyżowanie, na którym rozpaczali mnie ZAWSZE jak przez nie przejeżdżałem. W ustawieniach AAW ustawiłem regio wifi na polski i kanał na 165. Przejechałem przez to skrzyżowanie 3 razy i nie rozłączyło:-)

Czasem natomiast traci mi się wciąż internet (nie wiem jak po tej zmianie kanalu, bo jechałem po tym z 10 minut, ale nie sądzę, żeby to naprawiło ten problem). Włączyłem jeszcze w ustawieniach developerskich telefonu, żeby zawsze trzymał włączona transmisje danych mobilnych i testuję.

Telefon podobny, bo mam s21

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #1748 dnia: 11 Maja 2022, 08:27:29 »
Widzę, że za mocno strollowałem iphonowców i zapiekło trochę, więc mój post wyleciał cóż ;). Nie będę ;).

Wczoraj zrobiłem update do 2.0, testowałem bez passfru, testowałęm DPI 100 i 103 (wg mnie 100 wyglądają lepiej czcionki). Włączyłem dongle. Działał szybko się łączy, chodziło dobrze i płynnie, niestety co 1 minutę zrywało połączenie. Dzisiaj z rana przez 5 min ani razu nie połączył się. Po kablu od razu wskoczył... eh ;).

Trzeba dalej wykombinować ustawienie, może bez dongle? Samo passthru chciałbym też wyłączyć, bo jednak dpi 100 wygląda wypas.

Czy ktoś na dongle jeździ? wtedpy mpt force recon?

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #1749 dnia: 11 Maja 2022, 08:41:41 »
Widzę, że za mocno strollowałem iphonowców i zapiekło trochę, więc mój post wyleciał cóż ;). Nie będę ;).

Wczoraj zrobiłem update do 2.0, testowałem bez passfru, testowałęm DPI 100 i 103 (wg mnie 100 wyglądają lepiej czcionki). Włączyłem dongle. Działał szybko się łączy, chodziło dobrze i płynnie, niestety co 1 minutę zrywało połączenie. Dzisiaj z rana przez 5 min ani razu nie połączył się. Po kablu od razu wskoczył... eh ;).

Trzeba dalej wykombinować ustawienie, może bez dongle? Samo passthru chciałbym też wyłączyć, bo jednak dpi 100 wygląda wypas.

oo AAW .. widzialem osobny post .. ale spoko .. ja jedynie z Ajfona robie hot spota na Teyes
 aa tu…widze ostre rzeźbienie

btw

ja dzis do ASO jade na 2 sprawy:

a. zacieki w przednich lampach
b. zgrzytanie przy cofaniu przy pelnym skręcie tylko  w lewo

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Bart Rav4

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #1750 dnia: 11 Maja 2022, 09:07:25 »
Proponuję założyć nowy temat dla AAW i przenieś aktualne wpisy tak, aby łatwo było zaczerpnąć wiedzę od już testujących. Co Wy na to?

Offline Baracuda

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1751 dnia: 11 Maja 2022, 09:25:03 »

oo AAW .. widzialem osobny post .. ale spoko .. ja jedynie z Ajfona robie hot spota na Teyes
 aa tu…widze ostre rzeźbienie

btw

ja dzis do ASO jade na 2 sprawy:

a. zacieki w przednich lampach
b. zgrzytanie przy cofaniu przy pelnym skręcie tylko  w lewo

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
No i niestety wykrakałem. Jednak jeździłem na 1.8.0 i nie było problemu. Zaktualizowałem do 2.0.0 i niestety mam problem z połączeniami telefonicznymi. Nie słyszę rozmówcy i muszę przełączać się na słuchawkę. cała reszta działa super.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #1752 dnia: 11 Maja 2022, 10:06:37 »
Założyłem do AAW:
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,53032.new.html#new

crystian09 - daj znać co z lampami wyjdzie, mnie nie chcieli wymienić, bo nawet na foto nie da się tego uchwycić...

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1753 dnia: 11 Maja 2022, 15:08:37 »
@Hardtmuth i chwała Ci za to.
U mnie po mieście "jakoś" działa tzn. zwykle traci łączność w najbardziej nieodpowiednich momentach ;)
Musze trochę czasu wygospodarować na doktoryzację z AAW, może coś lepiej będzie.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #1754 dnia: 11 Maja 2022, 17:33:48 »
Założyłem do AAW:
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,53032.new.html#new

crystian09 - daj znać co z lampami wyjdzie, mnie nie chcieli wymienić, bo nawet na foto nie da się tego uchwycić...

Właśnie wrócilem  z ASO, a więc tak :

1. Oświetlenie ambientowe w moim Selection z produkcji 08.2020 (odebrany 11.20) niby fabryczne aa dzis mi powiedzial - ze montowali tu u nich w aso . Ale spoko, temat sie wyjaśnil po m-ącu i dogadal z innym gościem ii zamówili wszystkie ambientowe co mi padły w środku..

2. Stuki z lewej strony - prz cofaniu w lewo - mowil, ze dokrecili coś tam .. przejechal sie ktoś tam - i ż eponoć 'nic już nie stuka'  ...  aa ja wrocilem .. i nadal cos zgrzyta przy cofaniu w lewo - wiec temat wroci do nich ..

3. Przednie lampy z zaciekami - gdyby nie post jakiś czas temu na grupie na FB - to bym pewnie nie zauważył u siebie. ''na szczęście' było te zacieki wciąz dziś widać u nich ;] ale co mi sie spodobało - krótka piłka - sa zacieki .. bo są - WYMIANA LAMP NA NOWE ;) moga być na piątek - ale poczekam na ambienty .. żeby wszystko razem wymienili,bo nie bede tam co chwile jechał.

UWAGA - Zamówione Lampy przednie mają jakiś nowy numer - i słowa tego z ASO 'pewnie coś sie musialo podziać i może coś poprawili..'  Tak że - pobyt w ASO dziś udany.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl