Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794845 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #1800 dnia: 20 Maja 2022, 08:35:51 »
Poza tym po dodaniu kamery na tył, wszystkie radiówki zaczęły mi działać z zasiegiem o 50-70% mniejszym (znane opisywany na rav4world)[/quote
Co to znaczy "wszystkie radiowki"?

Akurat u mnie pilot od samochodu otwieranie/zamykanie. Dawniej mogłem z nawet 100m obsłużyć auto. Teraz nie ma szans.

Offline Bart Rav4

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #1801 dnia: 20 Maja 2022, 09:41:57 »
Dzisiaj sprawdziłem kampanię i dla mojego auta wyskoczyło:

Zmiana oprogramowania sterownika układu hamulcowego (kod kampanii: XGG22)

Gdzieś na forum już o tym było, chyba u kolegi, który niedawno odbierał auto.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #1802 dnia: 20 Maja 2022, 12:19:36 »
Dzisiaj sprawdziłem kampanię i dla mojego auta wyskoczyło:

Zmiana oprogramowania sterownika układu hamulcowego (kod kampanii: XGG22)

Gdzieś na forum już o tym było, chyba u kolegi, który niedawno odbierał auto.

..ii co to daje ?  ..z ciekawosci pytam.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1803 dnia: 20 Maja 2022, 12:38:15 »
To jest ten prosty bug, wyłączasz trakcję, włączasz, znika komunikat, a okazuje się, że programista się walnął i w jakimś marnym przypadku może być tak, że jednak trakcja jest wyłączona i lecisz do rowu.

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1804 dnia: 20 Maja 2022, 12:50:37 »
To jest ten prosty bug, wyłączasz trakcję, włączasz, znika komunikat, a okazuje się, że programista się walnął i w jakimś marnym przypadku może być tak, że jednak trakcja jest wyłączona i lecisz do rowu.
zaorane ok,dzieki za info - sprawdze na mojej

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Bart Rav4

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #1805 dnia: 20 Maja 2022, 14:19:30 »
hardtmuth wyczerpująco odpowiedział - nie testowałem tego, więc nie wiem czy wpadłbym do rowu ;)

Doczytałem, że akcją objętych jest ponad 18tys aut z rocznika 2020-2022 (m.in Rav4, Land Cruiser, Mirai, Kluger)*.

*żródło z australijskiej strony, więc nie wiem czy ta ilość to tylko na ich rynku...
« Ostatnia zmiana: 20 Maja 2022, 14:33:46 wysłana przez Bart Rav4 »

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1806 dnia: 20 Maja 2022, 18:54:52 »
Ja wsiadając do auta wciskam od razu starta, jak kierowca Porsche ;). Pasy zapinam już w czasie jazdy zawsze.

tak przy pt na wesoło mi na razie wystarczy mój 'START' ii jakoś tak chyba mocy nabrała

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1807 dnia: 20 Maja 2022, 22:26:14 »
Chyba nie tak... Z tego, co czytałem, to problem występuje jak wyłączysz trakcję, a później zgasisz samochód. Po ponownym odpaleniu powinna być aktywna, a czasem zdarza się, że nie jest

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1808 dnia: 22 Maja 2022, 14:29:44 »
Za mną pierwsza dłuższa podróż. Przejechane prawie 1000km, głównie autostradami, prędkości przepisowe +5-10km/h. Praktycznie cała droga na aktywnym tempomacie - sprawuje się świetnie. Ze 2 albo 3 razy na łukach w tunelach zgłupiał system wykrywania auta przede mną - jechałem lewym pasem, a na prawym były jakieś tiry i toyota zaczęła pikać i wyświetlać "hamuj", jakby były na moim pasie. Na szczęście nie przyhamował, ale trzeba na to uważać... Poza tunelami problem nie wystąpił.

Jeśli chodzi o spalanie, to jestem absolutnie pod wrażeniem. Teraz mam z całej trasy 6.9l/100km, ale przejechałem jakieś 50km po wioskach. Przy końcu autostrady było 7.0 albo 7.1 - nie pamiętam, ale jakkolwiek dla mnie rewelacja. Auto z takimi gabarytami pali mniej, niż poprzednie Mondeo:-D

Napiszę jeszcze, że jechałem całą drogę z AAW i zerwało mi dokładnie raz, także i to się świetnie sprawdza:-)

Poniżej kilka screenów z myt

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #1809 dnia: 22 Maja 2022, 15:54:27 »
firek, jaka wersja Ravki i co to to AAW, bo jakoś w mi umknęło i nie mam tego w mojej konfiguracji.
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1810 dnia: 22 Maja 2022, 17:10:31 »
Hybryda z napędem 4x4. AAW to Android auto wireless - to nie wyposażenie ravki, a osobny dongle, który sporo osób tu na forum zakupiło, żeby cieszyć się android autem bez kabli. Napisałem o tym, bo mieliśmy problemy z konfiguracją i na początku chyba wszystkim bardzo często zrywało....

Wracając jeszcze na sekundę do obserwacji - zapomniałem o jednej. A mianowicie tryb Eco z włączonym tempomatem aktywnym w mojej subiektywnej ocenie nie nadaje się do jazdy. Jak przed autem zwalnia się drogą, to w zasadzie nie ma przyspieszenia... Chciałem sprawdzić jak działa i wyłączyłem po 30km autostrady - nie po to tyle wydałem na auto, żeby mieć "zryw" jak w maluchu:-)

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #1811 dnia: 22 Maja 2022, 17:18:06 »
A no to wiem, tylko jak na razie jak koś pisał o Android Auto to pisał AA i trochę zmyliło mnie to W :cheesy:
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1812 dnia: 22 Maja 2022, 17:52:30 »
A no to wiem, tylko jak na razie jak koś pisał o Android Auto to pisał AA i trochę zmyliło mnie to W :cheesy:
AA = Android Auto
AAW = Android Auto Wireless
:-)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1813 dnia: 22 Maja 2022, 20:43:08 »
Jadąc rodzinnie akt. tampon z opcją Eco jest przyjemniejszy w odbiorze dla reszty towarzyszy podróży. Za jakiś czas może to docenisz. Jak mi coś znika z pasa, to przy aktywnym zawsze można pedałem przygazować, ale ja jakoś nie czuję potrzeby gazowania już na autostradzie, wolę jednostajnie, niż do kolejnego zderzaka jak najszybciej :).

Co do tego wyłączania trakcji, rzeczywiście mogło tak, być, że po zgaszeniu nie wracało. Tak czy inaczej - dali pupy, bo przy napędzie na przód i wyłączonym ESP ciężko jeździć nawet na lekko lżej przyczepnej nawierzchni.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1814 dnia: 22 Maja 2022, 21:06:39 »
Jak mi coś znika z pasa, to przy aktywnym zawsze można pedałem przygazować, ale ja jakoś nie czuję potrzeby gazowania już na autostradzie, wolę jednostajnie, niż do kolejnego zderzaka jak najszybciej .
Ja nie mówię o jakimś gazowaniu, a o normalnej, autostradowej jeździe. Wyobraź sobie sytuację, że na lewy pas zjeżdża ktoś, kto jedzie 100-110 km/h. Wyprzedzą 5 pojazdów, ty będziesz za nim, a za tobą już 5 kolejnych aut. Tamten kończy wyprzedzanie, zejzdza na prawy, a ty potrzebujesz kilkuset metrów, żeby wrócić do swojej prędkości 140, reszta patrzy na ciebie z myślą "co za szmelc ta ravka":-D
Nie wiem czy da się do tego przyzwyczaić... Z drugiej strony jadąc z jakąś stała prędkością (powiedzmy te 140) samochód spali tyle samo niezależnie czy masz Eco, czy sport, więc dla mnie ten tryb nie ma sensu. No, ale jeśli komuś się podoba, to może i dobrze, że jest - ja go po prostu nie będę włączał:,-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl