Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794631 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bart Rav4

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #1905 dnia: 30 Czerwca 2022, 16:25:49 »
Przejechałem od odbioru 1650km. Byłem w Sudetach Polskich, teraz jestem w Pradze. Szukam czegoś, do czego mogę się przyczepić w tym samochodzie i nie mogę znaleźć. Średnie spalanie(nie kasowałem od odbioru) 6,4 l/100 km. Najlepszy wynik uzyskany to 3,9 na górskiej trasie z przewagą zjazdów. Samochód wygodny, cichy, ma wszystko co samochód mieć powinien. Żeby jeszcze Yanosik wyświetlał powiadomienia na mapach google, to byłaby pełnia szczęścia. A tak gada przez bluetooth, ale nie pokazuje, gdzie kontrola i nie daje możliwości potwierdzenia na ekranie samochodu.

Dodaj sobie Yanosika do uprawnionych aplikacji i można odpalić mapę na ekranie ze wszystkimi informacjami o utrudnieniach, oraz z możliwością potwierdzania lub zgłaszania utrudnień.
Mnie się odpala automatycznie. Przycisk Mapa na panelu multimediów wyświetla ostatnio używaną aplikację (Google lub Yanosik).

Nie zauważyłem problemów z Yanosikiem ani na AA, ani teraz na AAW.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1906 dnia: 01 Lipca 2022, 11:05:32 »
Nie zauważyłem problemów z Yanosikiem ani na AA, ani teraz na AAW.
Wcześniej nie było problemu z gubieniem GPS w Yanosiku, widać coś poprawili :-( w tym samym czasie w GM nie ma tego problemu.
Może to być oczywiście problem z aktualizacją AA, Androida, ... lub z konkretnym modelem telefonu.
Jednak pewna ilość osób tak ma bo na stronie Yanosika w Google Play jest trochę zgłoszeń problemu.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1907 dnia: 01 Lipca 2022, 16:06:01 »
Nie rozumiemy się. Yanosik sam działa bez zarzutu. Ale jak odpalam Google maps i yanosika jednocześnie na telefonie to na tle google maps pojawia się ikona plywająca, wyskakują komunikaty, można potwierdzać zgłoszenia. W Android Auto mam tylko Google maps a yanosik mówi do mnie przez bluetooth,  bez komunikatów na ekranie.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1908 dnia: 01 Lipca 2022, 17:35:42 »
Rozumiem, że w AA podczas jazdy z GM nie masz komunikatów z Y ale ja mam inny problem - z samym Yanosikiem na AA lub pracującym w tle - co kawałek gubi GPS i nie mam aktualnych informacji o zagrożeniach. Pomaga ale nie zawsze wystawienie telefonu na kokpit. W tym samym czasie GM nie gubi sygnału z GPS, a więc raczej nie jest to wina wersji Androida czy odbiornika GPS w telefonie. Jeszcze 2 mc temu Y nie miał tej dolegliwości (u mnie).

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1909 dnia: 01 Lipca 2022, 21:03:18 »
Mam to samo, ale myślałem, że to wina bluetooth. W końcu Google Maps pracuje w AA na kablu, a Yanosik przez bluetooth.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #1910 dnia: 01 Lipca 2022, 22:22:02 »
Mam to samo, ale myślałem, że to wina bluetooth. W końcu Google Maps pracuje w AA na kablu, a Yanosik przez bluetooth.
Jak masz podpięty android auto, to telefon nie przesyła dźwięku przez bt, nawet jeśli w samochodzie masz napisane, że podpięty jest bluetooth.
To jest ogólnie grubsza, bardzo zawiła sprawa, a nie pomaga w tym, że google bardzo skrzętnie kryje kod źródłowy, a devom wystawia tylko api i gotowe frameworki, zasłaniając się bezpieczeństwem podczas jazdy (raczej chodzi o monopolizację gmaps i yt music).
Ja na przykład od 3 miesięcy nie mogę korzystać z widoku satelitarnego w gmaps, bo każde przełączenie np. na inną aplikację, automatycznie zacina cały ekran.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1911 dnia: 02 Lipca 2022, 19:28:53 »
Jak masz podpięty android auto, to telefon nie przesyła dźwięku przez bt, nawet jeśli w samochodzie masz napisane, że podpięty jest bluetooth.
U mnie przesyłam, bo komunikaty głosowe mam. Nie widzę tylko lokalizacji kontroli i nie mogę potwierdzić sytuacji. Także zwalniam i rozglądam się. A jak odpalam w AA tylko Yanosika bez Google Maps, to wszystko wyświetla się ok.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #1912 dnia: 02 Lipca 2022, 22:10:26 »
A czy przypadkiem Yanosik na AA jest nieco inny niż w telefonie? Czy przypadkiem AA nie obsługuje pływającej ikony? Obie odpowiedzi: tak.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #1913 dnia: 02 Lipca 2022, 23:33:27 »
Ktoś pamięta jak się aktualizuje kontakty telefoniczne? Bo mam tylko stare a nowych, które ostatnio zapisałem w telefonie auto już nie zna i nie widzi. Myślałem że to się samo synchronizuje.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1914 dnia: 03 Lipca 2022, 00:47:03 »
Ktoś pamięta jak się aktualizuje kontakty telefoniczne? Bo mam tylko stare a nowych, które ostatnio zapisałem w telefonie auto już nie zna i nie widzi. Myślałem że to się samo synchronizuje.
Powinno samo... Spróbuj usunąć telefon z auta i sparować ponownie. Jak problem tyczy AA, to tak samo - ponowne łączenie, czyszczenie cache itp

Offline seamon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1915 dnia: 03 Lipca 2022, 07:52:43 »
Lub ręczna aktualizacja kontaktów z poziomu menu multimediów auta. Będzie trochę szybciej

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1916 dnia: 03 Lipca 2022, 09:19:44 »
Lub ręczna aktualizacja kontaktów z poziomu menu multimediów auta. Będzie trochę szybciej
Pytanie czy po takiej ręcznej synchronizacji będę się później aktualizowały kolejne wpisy

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #1917 dnia: 03 Lipca 2022, 22:12:54 »
Ok. O to mi chodziło.

Offline Bart Rav4

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #1918 dnia: 04 Lipca 2022, 09:28:50 »
Nie rozumiemy się. Yanosik sam działa bez zarzutu. Ale jak odpalam Google maps i yanosika jednocześnie na telefonie to na tle google maps pojawia się ikona plywająca, wyskakują komunikaty, można potwierdzać zgłoszenia. W Android Auto mam tylko Google maps a yanosik mówi do mnie przez bluetooth,  bez komunikatów na ekranie.

Ok, teraz zrozumiałem. Mam Tak samo. Google pokazuje trasę, a w głośniku mam informację z Yanosika. Brak "pływającej" ikonki.

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1919 dnia: 04 Lipca 2022, 15:32:53 »
Jako, ze jestem świeżo po wakacyjnym wypadzie chciałbym sie podzielić z wrażeń dystrybutorowych.
Pacjentka RAV4 4x2

2450km przejechane (Łódź->Norymberga->Gunzburg->Berlin->Łódź), głównie A i S.
Jesli chodzi o spalanie, to w Polsce S8 (do 130 7.4/100) i A4 (do 120) i tankowanie w Zgorzelcu wyszło ze zbiornika ok 7/100.
Potem niemiecka A do Norymbergi (125-130) i wyszło 6.3. Norymberga->Gunzgurg (105-110 + troche lokalnych ok 100km/h) i wyszło 5.5.
Gunzburg->Zgorzelec (120-125) i srednie 6.1 z dystrybutora.
I na koniec Zgorzelec->Berlin->Łódź (120-125)+ troche 80 na A18 i ostatnie 50km 110 wyszło 6.3 z dystrybutora 800km na zbiorniku.
Koncówka troche wolniej jechana, bo po 720km sie zaswiecila rezerwa, a juz mi sie nie chcialo stawac i srednio o stacje było.

Srednimi predkosciami sie nie chwale, bo na postojach nie gasiłem auta i sie chłodził i czas leciał, ale na A wychodziło pod 100km/h.

Także jestem bardzo zadowolony z wyjazdu, bo z całej trasy srednie spalanie wyszło okolo 6.1 :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl