Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794534 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #1935 dnia: 15 Lipca 2022, 11:45:32 »
Choć słuch już nie ten, to również  przy 130 rozmawiamy normalnie.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1936 dnia: 15 Lipca 2022, 15:19:59 »
W poprzednie wakacje trasa 2 x 1500 km głównie po autostradach - nikt nie narzekał na hałas.
Prędkości 110...130 km/h na tempomacie z uwagi na box na dachu i rowerki na haku.
Ja w każdym razie nie słyszałem narzekań ;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1937 dnia: 15 Lipca 2022, 16:49:54 »
Każdy ma inny próg hałasu, który mu przeszkadza.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1938 dnia: 15 Lipca 2022, 19:22:11 »
Powyżej 130 km/h musisz już krzyczeć jak chcesz rozmawiać.
Nie no... Albo grubo przesadzasz, albo masz strasznie kiepskie opony. Przy prędkościach autostradowych normalnie rozmawiamy
Jeżeli miałbym taki problem, że nie mogę w trasie rozmawiać z pasażerami, to nie kupiłbym RAV4 a Lexusa NX.
Ja obecnego nxa bym na pewno nie wziął. Pomijając mniejszy bagażnik, zwyczajnie mi się to auto nie podoba i niby wyglądem się nie jeździ, ale nie wydam ćwierć miliona zł na coś, co (w moim odczuciu) jest po prostu brzydkie

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #1939 dnia: 15 Lipca 2022, 21:55:53 »
Do 100 km/h jest możliwa normalna rozmowa z pasażerami. Powyżej 130 km/h musisz już krzyczeć jak chcesz rozmawiać. Jest głośno. Tylko pozostaje wyciszenie. Na razie nie robiłem, ale się przymierzam.

U mnie w PHEV może jest inaczej, ale najwiecej hałasu robią opony. Na gładkiej nawierzchni jest okej, ale na tej chropowatej jest dramat, ale nie zmienię przecież nowych opon ... o ile w ogóle będę w stanie coś wybrać o lepszej akustyce.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #1940 dnia: 17 Lipca 2022, 07:20:11 »
Do 100 km/h jest możliwa normalna rozmowa z pasażerami. Powyżej 130 km/h musisz już krzyczeć jak chcesz rozmawiać. Jest głośno. Tylko pozostaje wyciszenie. Na razie nie robiłem, ale się przymierzam.

U mnie w PHEV może jest inaczej, ale najwiecej hałasu robią opony. Na gładkiej nawierzchni jest okej, ale na tej chropowatej jest dramat, ale nie zmienię przecież nowych opon ... o ile w ogóle będę w stanie coś wybrać o lepszej akustyce.
Mam taką stałą trasę gdzie jest 3 km bardzo gładkiego asfaltu, to jest bajka tym jechać. Droga wąska i zakręty, więc nie więcej niż 100km/h, tylko słychać mruczenie silnika - sama przyjemność.

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline Arv

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1941 dnia: 21 Lipca 2022, 12:45:23 »
Mam za sobą pierwszą wyprawę autostradową i ...
... rav4/hybrid to nie jest idealne auto na autostrady. Taka prawda.
Skończyła się jazda ze wskazówką mijającą trzecią dwójkę na liczniku. Powyżej 150km/h miałem wrażenie wiru w baku. Może się skąpy zrobiłem po 40stce? ;)
Statystyki najdłuższego kawałka bez zatrzymywania:
wynik 87/100, t=4:31, d=424km, V śr.=94km/h, t EV=23%, d EV=5%, 8,4L/100km.

Wracając (większy luz):
89/100, t=3:25, d=372km, V śr.=109km/h, t EV=16%, d EV=8%, 8,3L/100km

Żadnego eco, bo zbyt ślamazarnie odzyskuje prędkość po powrocie na lewy pas, żeby wziąć ciężarówki.

Za to tempomat i asystent pasa - rewelka na trasie. Starałem się trzymać 135-145km/h. Czasem "pomagałem" nogą przy wyprzedzaniu, żeby nie irytować kierowców jadących tak, jak ja kiedyś. Nie chciałem wyprzedzać jak TIR TIRa. Dużo zjeżdżania na prawy pas, ale tam jazda grubo poniżej 120km/h. Nie mogłem się mentalnie pogodzić z mijającymi mnie dostawczakami. Szkoda, że ludzie w Polsce nie mają/nie używają więcej tempomatów. W takiej IE na autostradzie pokonywałem dziesiątki kilometrów w kolumnie pojazdów z maksymalną przepisową prędkością. Tymczasem w PL, 140km/h to za mało na lewy, ale za dużo na prawy pas :(.

Rozsądna autostradowa (największa) odległość na tempomacie wydaje się:
1. mniejsza niż przepisy (sic!)
2. zaproszeniem do wyprzedzania mnie ... prawym pasem, przez debili. Otóż widząc, że nie siedzę za zderzaku następnego auta, ludzie myśleli, że to ja jestem zawalidrogą kapelusznikiem na lewym pasie. Jeden o mało nie zameldował się pod wyprzedzaną przeze mnie ciężarówką. Musiałem wyłączyć tempomat hamulcem, żeby go wpuścić przede mnie (zgadliście, BMW).

Nawet przy 145km/h nie jest jakoś spektakularnie głośno, ale nie mam porównania z luksusowymi samochodami. Nigdy nie szukałem luksusu, tylko praktycznego auta.
Podmuchy boczne też są srogie, no ale czego się spodziewać po SUV?

Fotele exe są super. O niebo wygodniejsze od mojej przejściowej bieda corollki. Gdybym mógł grymasić, dodałbym im jeszcze ze 3cm siedziska i dołożył ze 3 stopnie pochylenia (obniżenia przodu siedzenia). Chciałbym też mocniejszą wentylację. Skóra jest bardziej komfortowa niż sądziłem.

Rodzina zachwycona komfortem i płynnością jazdy. Poprzednie samochody prowadziłem nieco inaczej ;). Zero fizycznego zmęczenia długą podróżą.

AAW - bez zastrzeżeń. Jedno rozłączenie przez cały dzień (być może przegrzany tel.). Mimo indukcyjnego ładowania bez etui, bateria istotnie spadła. Gmaps, spotify, yanosik i autopay. Jakiś nienajnowszy flagowy szajsung.
« Ostatnia zmiana: 21 Lipca 2022, 12:49:14 wysłana przez Arv »

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #1942 dnia: 21 Lipca 2022, 13:15:10 »
Fizyki się nie oszuka. W spokojnej miejskiej, czy górskiej jeździe sporo strat energii idzie na rozpędzanie masy pojazdu (lub przeciwdziałanie grawitacji) i energię w hybrydzie można częściowo odzyskać z hamowania tej rozpędzonej wcześniej masy (lub z grawitacji).  W jeździe autostradowej większość strat energii pochodzi z oporów powietrza a tej energii nie da się odzyskać. RAV4 jest wielki, kanciaty, z lustrami jak w TIRze i współczynnik oporu aerodynamicznego marny. Stąd takie a nie inne rezultaty zużycia paliwa.

Huk, szum powietrza to właśnie energia tracona na falę akustyczną i rozpraszana na rozgrzewaniu cząsteczek powietrza.
« Ostatnia zmiana: 21 Lipca 2022, 13:19:04 wysłana przez wszim »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1943 dnia: 21 Lipca 2022, 14:10:51 »
Arv. Nie wiem, czy znajdziesz Suva w gabarycie Rav4 z normalnym silnikiem( nie mówię o 0,9 pojemnosci), który przy przekroczeniu 150 km/h spali mniej niż 8,5 litra.

Offline Arv

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1944 dnia: 21 Lipca 2022, 15:44:57 »
Nie narzekam na spalanie przy legalnej prędkości.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1945 dnia: 21 Lipca 2022, 16:26:06 »
...z normalnym silnikiem( nie mówię o 0,9 pojemnosci),
SUV takich rozmiarów i wagi, z tak małą jednostką nawet mocno doładowaną, paradoksalnie do małej pojemości, spali o wiele więcej.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #1946 dnia: 21 Lipca 2022, 17:07:48 »
...z normalnym silnikiem( nie mówię o 0,9 pojemnosci),
SUV takich rozmiarów i wagi, z tak małą jednostką nawet mocno doładowaną, paradoksalnie do małej pojemości, spali o wiele więcej.
Kodiaq 1.5TSI na trasie spala podobnie lub mniej niż rav4 hev. Tak na prawdę przy spokojnej jeździe poza miastem spala równie mało co hybryda. Co najdziwniejsze przy 120kmh spala dokładnie tyle samo co 2.0TSI, oczywiście tak długo jak nie przyspieszamy za mocno.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1947 dnia: 21 Lipca 2022, 17:10:55 »
1.5 to jednak nie 0.9 :) Jeździłem tiguanem 1.5 tsi 150KM i przy prędkości 140km/h spalał ok.10l/100

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1948 dnia: 22 Lipca 2022, 11:36:00 »
1.5 to jednak nie 0.9  Jeździłem tiguanem 1.5 tsi 150KM i przy prędkości 140km/h spalał ok.10l/100
Przy czym silnik 1,5 do skody Kodiaq pasuje tak, jak 0,9 do Dacii Lodgy. Niby jedzie, ale tylko jedzie.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #1949 dnia: 22 Lipca 2022, 12:04:17 »
1.5 to jednak nie 0.9  Jeździłem tiguanem 1.5 tsi 150KM i przy prędkości 140km/h spalał ok.10l/100
Przy czym silnik 1,5 do skody Kodiaq pasuje tak, jak 0,9 do Dacii Lodgy. Niby jedzie, ale tylko jedzie.
Przecież on ma mniej jak 10s do setki? To co powiesz tym ludziom, którzy jeżdżą rav4 2.0?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl