Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794988 razy)

KubaCamry

• Gość
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2100 dnia: 19 Listopada 2022, 16:24:46 »
Pisałem już parę razy, że automat to automat i powinno to działać. Do zmywarki też zaglądacie, żeby sprawdzić czy myje?
Niestety prawda jest taka, że latamy na księżyc, a producenci nie potrafią zrobić automatu do świateł :).
Nie wiem dla czego problemem jest zaprogramować tak, że włączenie wycieraczek włącza światła mijania?
Przecież od końca lat 90 w Francuzach jest tak, że wrzucenie biegu wstecznego, przy włączonych wycieraczkach, włącza wycieraczkę z tylu (jak jest).
Mgłę też na pewno da się wykryć.
« Ostatnia zmiana: 19 Listopada 2022, 16:30:38 wysłana przez KubaCamry »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2101 dnia: 19 Listopada 2022, 16:42:22 »
W micrze żony wsteczny też uruchamia wycieraczkę przy opadach.
@Colin pisał, że w Toyocie też można to uruchomić (wycieraczki połączone z mijania)
Więc można...jakby chcieli

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #2102 dnia: 19 Listopada 2022, 17:05:19 »
Pisałem już parę razy, że automat to automat i powinno to działać.
Mnie bardziej przeszkadza, że ten automat powoduje, że stojąc na ready nie da się zgasić świateł w ogóle.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2103 dnia: 19 Listopada 2022, 21:07:35 »
da się, ale. Też nieoficjalnie -  trzeba zrobić układ odcinający zasilanie świateł drr lub dodatkowo masy z manetki świateł lub sygnału z czujnika, na jakimś ładnym przycisku

Z tego co wiem rava5 włącza wycieraczkę tył gdy się cofa i uruchomione są wycieraczki przód
« Ostatnia zmiana: 19 Listopada 2022, 21:10:52 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2104 dnia: 19 Listopada 2022, 21:19:41 »
Z tego co wiem rava5 włącza wycieraczkę tył gdy się cofa i uruchomione są wycieraczki przód
Chyba już prawie wszystkie samochody od dawna to mają.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2105 dnia: 21 Listopada 2022, 10:44:14 »
Automat przełączający światła dzienne <=> mijania reaguje na poziom jasności oświetlenia na zewnątrz auta.
Można to często zaobserwować przejeżdżając pod wiaduktem gdy na chwilę włączają się mijania (przy okazji zmienia się kolorystyka nawigacji w AA).
Mgły na pewno nie wykrywa. Pytanie czy są już takie rozwiązania w autach innych producentów, które wykrywają mgłę ? Ktoś coś wie ?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2106 dnia: 21 Listopada 2022, 11:13:01 »
Pytanie czy są już takie rozwiązania w autach innych producentów, które wykrywają mgłę ? Ktoś coś wie ?
U mnie nie wykrywa mgły, przynajmniej tego nie zauważyłem.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #2107 dnia: 21 Listopada 2022, 11:20:32 »
Mgły na pewno nie wykrywa. Pytanie czy są już takie rozwiązania w autach innych producentów, które wykrywają mgłę ? Ktoś coś wie ?
Mgły nie wykrywa, jedynie niektóre modele (szczególnie VAG i niemieckie) włączają światła mijania, jak wykryją deszcz.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2108 dnia: 21 Listopada 2022, 11:27:17 »
włączają światła mijania, jak wykryją deszcz
Też tego nie zauważyłem, jak było słonecznie i zaczął padać deszcz.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2109 dnia: 21 Listopada 2022, 11:48:32 »
A ja nie wiem, jak to działa, czy jest to połączone z zegarem, ale jak jadę rano i jest np. 6:50, czy po 7mej, świeci słońce, to światła są włączone, a jak było lato i dst, to w takich warunkach przełączały się na dzienne. Co do przeciwmgielnych, to się zgadzam.
Podobną obserwację mam i miałem tez w Tucsonie. Przy nisko położonym słońcu pomimo że jest juz zupełnie jasno światła mijania się świecą. Nie wiem czy to nie ma związku z położeniem/kątem ustawienia czujnika ale tak tylko zgaduję, bo jakoś szczególnie mi to nie przeszkadza. Bardziej niezrozumiały jest dla mnie brak połączenia z czujnikiem deszczu.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #2110 dnia: 21 Listopada 2022, 12:26:00 »
Czujnik jest zestrojony, że więcej mijania świeci niż dziennymi - jest ok. Sam czujnik jest na podszybiu, taki grzybek na środku. Zasłońcie to zobaczycie, że włączy światła, a wyłączy z opóźnieniem.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2111 dnia: 21 Listopada 2022, 13:00:48 »
Czułość czujnika można zmieniać + / - dwa poziomy
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #2112 dnia: 22 Listopada 2022, 07:20:12 »
Tak i u mnie na fabrycznych nastawach (Chyba nie zmieniałem tego) jest fajnie. Na pewno widzę, że u mnie już świeci, a kupa aut jeszcze jeszcze na dziennych - jest ok :).

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2113 dnia: 22 Listopada 2022, 09:11:32 »
Mgły nie wykrywa, jedynie niektóre modele (szczególnie VAG i niemieckie) włączają światła mijania, jak wykryją deszcz.
To jest stosunkowo łatwo zrealizować, jest czujnik opadów od automatycznej wycieraczki. Z detekcją mgły większy problem bo może być dość jasno i nie musi padać, a mgła może występować.
Chyba musiała by to być analiza obrazu z kamery. Za kilka lat pewnie i to się pojawi. W końcu w pojazdach autonomicznych detekcja mgły ma również istotne znaczenie, a do tego zmierza motoryzacja.
« Ostatnia zmiana: 22 Listopada 2022, 09:13:07 wysłana przez Markid »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2114 dnia: 22 Listopada 2022, 10:28:44 »
No właśnie to, że połączenie z czujnikiem deszczu jest banalne powoduje u mnie największe zadziwienie, że to nie jest zrobione. Toż to parę linijek kodu w firmware tego auta.
Mgła istotnie trudniejsza ale z drugiej strony jest zjawiskiem, które znaczniej bardziej absorbuje kierowcę niż deszcz i powinno u niego włączyć stosowne procedury ;)
Ja tam osobiście nie mam problemu z zapalaniem świateł jak zaczyna padać ale wiem nawet w rodzinie, że jak mniej zainteresowany technicznie kierowca usłyszy "masz światła automatyczne" to już zapomina o ich istnieniu. Patrząc po ulicach to jest takich wielu i dlatego uważam, że firmy wprowadzając wynalazki, które oprócz wygody mają też służyć bezpieczeństwu powinny to robić kompletnie, a nie "do połowy".
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl