Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794527 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2250 dnia: 03 Lutego 2023, 15:48:56 »
Nie jestem specjalistą , ale ja mam włączony Hot Spot na stałe i pewnie też rozłącza się po opuszczeniu samochodu, bo mam zdefiniowane z jakimi urządzeniami może się łączyć po wi-fi . Telefon ładuję co 2 dni.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #2251 dnia: 03 Lutego 2023, 15:53:03 »
Nie jestem specjalistą , ale ja mam włączony Hot Spot na stałe i pewnie też rozłącza się po opuszczeniu samochodu, bo mam zdefiniowane z jakimi urządzeniami może się łączyć po wi-fi . Telefon ładuję co 2 dni.
Zgadza się, ale ja tak nie mam.

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #2252 dnia: 03 Lutego 2023, 19:07:06 »
https://youtu.be/pYjxTmOeh7o

Na szybko nagrane, co się w stacji znajduję, czasu brak,więc w skrócie. Duży plus za equalizer, bo doposażenie w inne głośniki daje dużo możliwości ustawień :-)
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2023, 19:11:39 wysłana przez Bartek79 »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #2253 dnia: 03 Lutego 2023, 21:12:41 »
Co do tego wifi, to można ustawić automatyczna procedurę. Samsungi mają do tego własną apke (bixby routines), niektórzy inny producenci też, a zawsze można ściągnąć coś uniwersalnego że sklepu (np. automate).
Definiuje się tam triggera, warunki, akcję.. w tym wypadku bardzo prostą na zasadzie "po wykryciu połączenia Bluetooth z toyotą, uruchom router wifi" i podobna w drugą stronę

A mam pytanie o te stacje multimedialne - czy każda dowolną będzie dobrze działać z nagłośnieniem JBL Toyoty, czy to musiałaby byc jakaś dedykowana?

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #2254 dnia: 03 Lutego 2023, 22:19:36 »
Co do tego wifi, to można ustawić automatyczna procedurę. Samsungi mają do tego własną apke (bixby routines), niektórzy inny producenci też, a zawsze można ściągnąć coś uniwersalnego że sklepu (np. automate).
Definiuje się tam triggera, warunki, akcję.. w tym wypadku bardzo prostą na zasadzie "po wykryciu połączenia Bluetooth z toyotą, uruchom router wifi" i podobna w drugą stronę

A mam pytanie o te stacje multimedialne - czy każda dowolną będzie dobrze działać z nagłośnieniem JBL Toyoty, czy to musiałaby byc jakaś dedykowana?

JBL ma swój osobny wzmacniacze jak się nie mylę,w stacji masz tylko 4x45W  . Ciężko powiedzieć jak to zagra  :roll:

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2255 dnia: 04 Lutego 2023, 06:41:25 »

[/quote]

Ja mam u siebie stację DASAITA i podłączoną z JBL oraz kamery 360. Musiałem dokupić adapter aby JBL dobrze grało.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #2256 dnia: 04 Lutego 2023, 10:26:20 »
Ja mam u siebie stację DASAITA i podłączoną z JBL oraz kamery 360. Musiałem dokupić adapter aby JBL dobrze grało.
Tzn. bez tego adaptera grało, ale gorzej, czy w ogóle? Możesz pokazać co to za cudo?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2257 dnia: 04 Lutego 2023, 10:29:21 »

[/quote]
Wzmacniacz może wymagać wzbudzenia. Nie wiem czy tak jest w tym przypadku ale w Jeepie tak miałem. Wzbudzenie to podanie 12 V przez radio na wzmacniacz. Bez tego była głucha cisza.

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline gilal

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2258 dnia: 04 Lutego 2023, 19:47:59 »
U mnie bez tego adaptera dźwięk był przesterowany. A tak jest ok, widać, że wiedzą co i jak .

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Land cruis
« Odpowiedź #2259 dnia: 06 Lutego 2023, 22:28:10 »
Witam wszystkich.
       Jakiś czas temu rozwinęła się dyskusja na forum rozpoczęta przez jednego z użytkowników , który miał dylemat czy zamówić Rav4 z fwd czy awd. Ja od siebie radziłem napęd dołączany na tylną oś, taki  jaki zresztą sam posiadam.
    Podczas przedświątecznego ataku zimy jak i  obecnego , nie miałem  żadnych  problemów z jazdą. Nigdzie nie zerwało przyczepności, nigdzie nie rzuciło w bok. Zakręty bez problemu, podjazdy pod wiadukty również.  Prędkość normalna prawie w/g przepisów. Z tego co obserwowałem inne auta,
bywało różnie szczególnie z osobówkami, o  prędkościach nie wspominając. Główne drogi były w miarę  oczyszczone, ale podrzędne dramat.
     Mało tego 2 tygodnie temu na wariata musiałem umówić się z „Gajowym” w lesie. Wsiadłem i pojechałem, dopiero jak miałem wracać przypomniałem sobie i zdałem sprawę po czym przejechałem. Ponad  3 km jazdy-  łąka jak gąbka, polna droga z kilkoma kałużami błotnymi rozjechanymi przez kłady i ciągniki,  po kilkanaście mb każda i głęboka prawie  na pół koła. Rozjeżdżone i zapadnięte 2 przeprawy przez rowy melioracyjne. Po prostu mazia i lofix. Nigdy przy poprzednich samochodach ( 2 auta ze stałym napędem 4x4 i prześwitem po 30cm) nie zwracałem na to uwagi i co najdziwniejsze w tym również o tym zapomniałem, a gdy w drodze powrotnej przyjrzałem się temu bliżej, byłem w szoku. Ten napęd to nie tylko trakcja i wspomaganie. Ta mydelniczka -Ravka poradziła sobie bez żadnych problemów naprawdę z wymagającym odcinkiem. Delikatnie raz zarzuciło mi kufer w lewo, ale przede mną jechał mój leśniczy swoim leciwym Subaru Forester i też tańczył tyłem nawet bardziej niż ja. Nie chodzi mi tu o wypisywanie peanów na temat tego auta, bo ma swoje wady. Ale jeśli tak jest  zrobiony od strony mechanicznej jak jeździ z napędem AWD to naprawdę warty jest swoich pieniędzy. Mam nadzieję, że moja opinia będzie pomocna dla części osób przy podjęciu decyzji co do zamawianej opcji w Rav 4.  Sam tu korzystam z wielu wartościowych podpowiedzi , więc te wypociny to takie moje małe  zobowiązanie. Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów.

Ps. Chlapacze zdają egzamin, koła i błotniki uwalone błotem jak diabli. Drzwi prawie czyste, wszystko niemal  chwytała listwa ochronna i chlapacze.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #2260 dnia: 07 Lutego 2023, 08:33:49 »
Matrix 22 –bardzo dobra recenzja, uściślij jeszcze, proszę,  czy masz AWD czy AWD-i.
W dyskusji o której piszesz, ktoś ładnie napisał, że dobry napęd na 4 koła (a taki jest w Ravce) jest na pewno lepszy niż napęd na przednią oś. Pytanie jest tylko takie, czy na tyle lepszy, że go potrzebujemy.
Ja sam czekam na FWD (będę się przesiadał z FWD) i zobaczę, czy warto było nie dopłacać tych około 6%.  Jeżdżę czasem ojca RAV4 4 generacji AWD oraz jego Pajero (głównie w terenie) i wydaje mi się, że jednak nie potrzebuję dla siebie na co dzień AWD. Na pewno nie będę swoją hybrydą jeździł po lesie ;) . A podczas ataku zimy też jeżdżę, i też się nie ślizgam. Na pewno wolniej niż Ty i mniej komfortowo, ale nie jestem pewien czy przez to mniej bezpiecznie.
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2023, 08:40:18 wysłana przez grubar »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2261 dnia: 07 Lutego 2023, 10:56:44 »
No ja uważam, że warto było AWD. Nie to że się bez AWD "nie da" ale "da się" dużo łatwiej, spokojniej itp. Sprawne ruszanie na śniegu, czy nawet latem na mokrym jak trzeba to zrobić nieco żwawiej jest dla mnie ogromną zaletą. W poprzednim Tucsonie pożałowałem na AWD i żałowałem tego za kazdym razem gdy zakładałem w górach łańcuchy czy ślizgałem się wyjeżdżając z podporządkowanej przy dużym ruchu. Myślałem że duże koła, jakieś tam trzyliterowe dodatki itp załatwią sprawę w porównaniu do poprzedniej Corolli czy Focusa a tu było niemiłe zaskoczenie że trakcja "pod górę" na śliskim jest dramatycznie słaba. Moze tych momentów kiedy przydałoby się AWD nie jest tak dużo ale zwykle są to sytuacje stresowe, a dla mnie jazda ma być przyjemnoscią a nie survivalem.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Land cruis
« Odpowiedź #2262 dnia: 07 Lutego 2023, 12:05:09 »
Matrix 22 –bardzo dobra recenzja, uściślij jeszcze, proszę,  czy masz AWD czy AWD-i.
W dyskusji o której piszesz, ktoś ładnie napisał, że dobry napęd na 4 koła (a taki jest w Ravce) jest na pewno lepszy niż napęd na przednią oś. Pytanie jest tylko takie, czy na tyle lepszy, że go potrzebujemy.
Ja sam czekam na FWD (będę się przesiadał z FWD) i zobaczę, czy warto było nie dopłacać tych około 6%.  Jeżdżę czasem ojca RAV4 4 generacji AWD oraz jego Pajero (głównie w terenie) i wydaje mi się, że jednak nie potrzebuję dla siebie na co dzień AWD. Na pewno nie będę swoją hybrydą jeździł po lesie ;) . A podczas ataku zimy też jeżdżę, i też się nie ślizgam. Na pewno wolniej niż Ty i mniej komfortowo, ale nie jestem pewien czy przez to mniej bezpiecznie.

Mam AWD-i Rocznik 2022. Wydaje mi się , że chociażby dla jednego dnia w roku, w którym trzeba się zmierzyć z takimi sytuacjami na drodze. Warto dla poczucia swojego i innych bezpieczeństwa oraz komfortu.

Offline MB-benz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: rav4 hybrid
« Odpowiedź #2263 dnia: 07 Lutego 2023, 16:13:41 »

Mam AWD-i Rocznik 2022. Wydaje mi się , że chociażby dla jednego dnia w roku, w którym trzeba się zmierzyć z takimi sytuacjami na drodze. Warto dla poczucia swojego i innych bezpieczeństwa oraz komfortu.

90 % samochodów jeżdżą bez napędu na 4 koła i jakoś ,,żyją,,. Tak naprawdę do przeżycia trudnych warunków na drodze wystarczą dobrej jakości opony zimowe  i zdrowy rozsądek.  Ja w swojej ravce nie mam 4x4 , mieszkam na nizinach śnieg na asfalcie widzę 1-2 dni w roku. Dwa razy do roku jadę do znajomych do Portugalii i w ani jednej sytuacji pogodowej i drogowej ,nie odczułem dyskomfortu że mam napęd na 1 oś .
Tak naprawdę 4x4 przyda sie kierowcom , mało doświadczonym , i tym co pokonują w ciągu roku małe dystanse,

Offline pio76

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2264 dnia: 07 Lutego 2023, 16:21:43 »
Zmieniał ktoś może oświetlenie kabiny na led z alleg...bo sprzedawca proponuje tam 2 opcje, standard porównywalne  z  ilością światła ze standardem i premium (2xdroższe), które generuje 50% więcej światła. Zastanawiam się nad wyborem, bo te zwykłe żarówki to jakaś porażka...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl