Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794567 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2280 dnia: 08 Lutego 2023, 10:10:30 »
No chyba, że ktoś wypuści na rynek chlapacze w błyszczącej czerni.
Zanim ktoś wypuści, zdążysz kupić sobie zwykłe matowe i pomalować na piano-black:))

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2281 dnia: 08 Lutego 2023, 10:18:53 »
Zanim ktoś wypuści, zdążysz kupić sobie zwykłe matowe i pomalować na piano-black:))
Wystarczy posmarować czernidłem z połyskiem do elementów plastikowych i gumowych, bo lakier nie będzie na tym elemencie zbyt trwały

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #2282 dnia: 08 Lutego 2023, 10:28:45 »
grubar, nie wiem nie zamawiałem.
Hillbilly, pireus, myślicie, że taki lakier lub czernidło zdało by egzamin i lakier by nie pękał a czernidło faktycznie błyszczało by się.
Nie zastanawiałem się nad takimi produktami. 
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2283 dnia: 08 Lutego 2023, 10:47:29 »
Ja myślę, że czernidło rzeczywiście byłoby lepsze, bo przecież chlapacze dostają strzały z kamieni. Lakier mógłby odprysnąć. Ja mam chlapacze montowane w Mszczonowie matowe oryginały. Nie miałem oporu co do ich wykończenia, bo mam EXE, a tam nakładki nadkoli i listwy są matowe. Moją obawą było tylko, czy zimą w twardym, kopnym śniegu tych chlapaczy nie urwę. Okazuje się, że dają radę.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #2284 dnia: 08 Lutego 2023, 10:48:00 »
Heh :cheesy: dyskusja nad napędami jak w piaskownicy. Można czołgiem zerwać przyczepność i nie zerwać jej na motocyklu. Przecież z samym tylnym napędem jest jeszcze trudniej, a ludzie dają radę i jeszcze sobie chwalą. Poza dyskusja jest, że zawsze lepiej jest mieć niż nie mieć :cheesy:

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #2285 dnia: 08 Lutego 2023, 10:48:23 »
Camry i RAV4 na FWD ma 218KM. Gdy tylko lekko popada zaczyna sie uśligiwanie przednich kol. Oddalbym wszystkie pieniadze za AWD. Niestety w Camry niedostepne.
No kurcze nie mogę się zgodzić z tą opinią, ale przejechałem dopiero kilkaset kilometrów ravką ale za to w warunkach zimowych. Nie wiem jak Wy jeździcie, Wy którym zrywa przyczepność. Mnie na śliskich zimowych średnio odśnieżonych jedniach nigdy jeszcze przyczepności przy starcie nie zerwało. Ale może na deszczu będzie zrywać, bo na śniegu nie chce. Przekonam się. :-)
Przy obecnym postępie technologii opon i układów kontroli trakcji, nie jest tak źle jak porównam sobie zimy 20 lat temu, a te na przestrzeni ostatnich 10 lat. Pamiętam jak za dzieciaka na początku lat 2000 na drodze dojazdowej do moich dziadków, przy 10-20cm śniegu (powiedzmy, że śnieg do zderzaka średniej wielkości auta), żadne auto nie było w stanie przejechać jednego zakrętu (nie można się było rozpędzić). Tak od 10 lat nikt się tam nie zakopał, a śniegi były wcale nie mniejsze.

No ale nie zaklinajmy praw fizyki, fwd w każdym aucie, które ma więcej jak te 50-70KM, będzie mielilo kołami choćby na mokrym, a nie mówiąc już o śniegu. Wystarczy dodać trochę więcej gazu.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #2286 dnia: 08 Lutego 2023, 10:56:53 »
Przecież z samym tylnym napędem jest jeszcze trudniej, a ludzie dają radę i jeszcze sobie chwalą. Poza dyskusja jest, że zawsze lepiej jest mieć niż nie mieć :cheesy:
To jeszcze zależy o czym mówimy, jeśli chodzi o auto statycznie zakopane w śniegu, to różnicy pomiędzy fwd a rwd nie ma żadnej, bo przecież wrzucając wsteczny, z rwd robimy fwd i na odwrót.
Ale jeśli mówimy o ogólnym zrywaniu przyczepności, to rwd ze względu na bezwładność karoserii i tak zwany "transfer masy" trudniej zerwać przyczepność niż fwd.

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2287 dnia: 08 Lutego 2023, 11:02:46 »
Tak jak piszecie wszystko zależy od stylu jazdy i siły deptania w podłogę.
Też uważam, że lepiej mieć niż nie mieć 4x4, ale nie uważam, że 4x4 jest niezbędny.
Zdrówka

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2288 dnia: 08 Lutego 2023, 11:06:15 »
że taki lakier lub czernidło zdało by egzamin i lakier by nie pękał a czernidło faktycznie błyszczało by się.
Lakier popęka. A chlapacze zawsze staram się montować, obecnie nie mam takiej możliwości i nad tym ubolewam.

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2289 dnia: 08 Lutego 2023, 11:16:32 »
Też myślę, że lakier popęka a czernidła błyszczącego nie znalazłem.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2290 dnia: 08 Lutego 2023, 11:20:51 »
Czy ty aby za bardzo pedantyczny nie jesteś? Jak nakładasz czarny matowy garnitur i białą koszulę, to buty też muszą być w macie, czy dopuszczasz błyszczące? :)) Myślę, że śmiało możesz założyć dostępne chlapacze, będą ci się "gryzły" z nadkolami jakąś godzinę, a potem się przyzwyczaisz:))

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2291 dnia: 08 Lutego 2023, 11:26:09 »
Czy ty aby za bardzo pedantyczny nie jesteś? Jak nakładasz czarny matowy garnitur i białą koszulę, to buty też muszą być w macie, czy dopuszczasz błyszczące? :)) Myślę, że śmiało możesz założyć dostępne chlapacze, będą ci się "gryzły" z nadkolami jakąś godzinę, a potem się przyzwyczaisz:))

To akurat rozumiem. Znam wielu ludzi, którzy nie dopuszczają takiego "gryzienia się". Fakt, są estetycznie zboczeni ;)
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #2292 dnia: 08 Lutego 2023, 11:31:18 »
Gdyby Rawka AWD kosztowała tyle samo co FWD, to wszyscy byśmy jeździli z napędem na 4 koła   :-) . Ale ponieważ tak nie jest  to część idzie na kompromis wyższego wyposażenia kosztem napędu (ze mną włącznie). Pozdrawiam wszystkich, bez względu na posiadany i wymarzony napęd  ;)

pireus

• Gość

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2294 dnia: 08 Lutego 2023, 11:40:07 »
Co do zrywania przyczepności w Ravce FWD to się nie wypowiem, bo nie jeździłem taką. Tucson zrywał strasznie. Po zmianie na dwójkę na mokrym też się zdarzało jak trochę mocniej przycisnąłem. Natomiast w AWD raz dość porządnie i to na suchym zapiszczałem oponami ale przy włączonym trybie 'S' (1) na przekładni. Ależ byłem zdziwiony. Najwyraźniej to S do czegoś jednak moze służyć :)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl