Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794922 razy)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2310 dnia: 09 Lutego 2023, 12:21:11 »
Ja nie mogę za bardzo porównywać się do innych, bo pracuję w branży leasingowej od 18 lat i mam dostęp do taniego finansowania oraz do rabatów na samochody niektórych marek, a w szczególności Toyoty. Ale ja wybierając wyposażenie dodatkowe kierowałem się zasadą, że biorę wszystko co chcę mieć w aucie, a jak rata będzie za wysoka, wydłużę okres leasingu albo zrobię wyższy wykup, który po zakończeniu podstawowego okresu trwania umowy będę mógł jeszcze rozłożyć na kolejny rok. I nie żałuję tej decyzji, mam 4x4 EXE, Hybrid, Dach, Hak itp. Jakbym miał kupić za gotówkę, pewnie szczypałbym się z ceną i wyposażeniem, ale w leasingu czy kredycie te różnice się rozmywają. Lepiej dołożyć sobie wyposażenie, niż potem żałować, że się tego nie dołożyło i kombinować, jak to przerobić.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2311 dnia: 09 Lutego 2023, 12:43:50 »
Niby tak, a nie do końca. Czy w kredycie, czy leasingu to dalej "Twoje " wydane pieniądze, które to obciążają budżet, a do tego wielu   ma inne zobowiązania i wydatki. Są też osoby które biorą wyższy model zamiast wyższe wyposażenie, bo często "topowe" auto np. segmentu "B" jest tylko nieznacznie lepiej doposażone niż prawie podstawowe segmentu "C" i dla nich ten np. Comfort czy Selection jest już MAX możliwości.
Każdy ma swoje priorytety i założenia i oczywiście fajnie jest mieć na wszystko, ale tak dobrze, to nie w realu większości z nas.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2023, 12:46:28 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Matrix 22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Land cruis
« Odpowiedź #2312 dnia: 09 Lutego 2023, 15:47:46 »
EliotNess.
    Trochę późno piszę, ale chcę odpowiedzieć. Dzięki za kulturalną i niedyskredytującą mnie Twoja opinię. W czym rzecz. Swoją ocenę o AWD w Rav4 napisałem w oparciu o moje doświadczenia w eksploatacji  przez kilkanaście lat Toyot Land Cruiser 120. Wcześniej jeździłem samochodami osobowymi zanim  przesiadłem się na 4x4 i różnica była kolosalna ( nie chodzi o pozycje za kierownicą itd.)
Przy Ravce uważałem, że ten dołączany tylny napęd to jakaś zabawka i imitacja trochę poprawiająca trakcje itd. Bzdura, byłem w błędzie.
W wymagających warunkach zimowych ( błoto pośniegowe, lód pod śniegiem, ubita zmarzlina, nieodśnieżone i nieposypane  drogi ) po mieście i  drogach lokalnych musiałem przejechać przez 5 dni prawie 1500 km. Jeździłem tak pewnie jak poprzednimi  terenówkami, czego absolutnie nie mogę powiedzieć o kilku autach które używałem dawniej z napędem na przód. Uważałem również do tej pory, że gdzie dla Land Cruisera zaczyna się świat dla takich aut jak Rav 4 kończy się dużo wcześniej. Tu też byłem w kolosalnym błędzie. To auto przejechało po takim podłożu , z którego nie miało prawa wyjechać. Najgorszą rzeczą jakie spotkało ten samochód po takiej drodze, był jego wygląd z zewnątrz. Serce bolało. Nie jest to na pewno samochód do takich eskapad. Podsumowując, po takich doświadczeniach warto każdemu niezdecydowanemu polecać tak pracujący napęd. Będzie na pewno bezpieczniej na drogach, a  komfort bezcenny.
Nadmienię jeszcze, że nie miałem okazji jeździć Rav4 zFWD.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #2313 dnia: 09 Lutego 2023, 18:16:27 »
Tego nie wiem, bo niby skąd mam wiedzieć?
To te same preparaty, co do opon. Jeszcze nie znalazłem takiego, który trzymałby dłużej...

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2314 dnia: 09 Lutego 2023, 19:51:56 »
Uważałem również do tej pory, że gdzie dla Land Cruisera zaczyna się świat dla takich aut jak Rav 4 kończy się dużo wcześniej. Tu też byłem w kolosalnym błędzie

Dobrze to słyszeć bo jako fan awd (tego prawdziwego) i użytkownik LandC120/GX uważałem że rav4h i jej "awd" będzie takim hasłem reklamowym przy nieodśnieżonym podjeździe do garażu  :-)

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #2315 dnia: 11 Lutego 2023, 09:29:31 »
I zauważyłem kolejną niefajną rzecz w Ravce. Ciekawe czy Wy też to zauważyliście. Nieprzyjemne i wg mnie raczej niewłaściwe działanie hamulców. Gdy zbliżam się do skrzyżowania odpuszczam gaz i jeśli trzeba delikatnie wciskam hamulec aby hamować rekuperacją (chyba też wtedy rekuperacja działa). Gdy już prawie zatrzymuję się odczuwam coś jakby zakończenie hamowania rekuperacją, jakby hamulce opuściły i samochód zaczyna toczyć się bez hamowania. Wtedy muszę mocniej przycisnąć hamulec, którego ja nie odpuszczałem, no i samochód gwałtowniej hamuje i zatrzymuje się a wszystkie pacynki w samochodzie równo i nie za przyjemnie kiwają się do przodu.
Nie dość, że jest to nieprzyjemne to jeszcze niebezpieczne, bo można przyłożyć w tył poprzedzającego wozu jak nie wciśnie się mocno hamulca.
Ktoś z Was zauważył takie działanie hamulca?
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline praetore

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug In
« Odpowiedź #2316 dnia: 11 Lutego 2023, 09:32:17 »
Też tak mam. W Corolli, którą miałem wcześniej, nigdy tak się nie działo.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #2317 dnia: 11 Lutego 2023, 09:35:21 »
U mnie takie zjawisko nie występuje

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #2318 dnia: 11 Lutego 2023, 10:49:47 »
I zauważyłem kolejną niefajną rzecz w Ravce. Ciekawe czy Wy też to zauważyliście. Nieprzyjemne i wg mnie raczej niewłaściwe działanie hamulców. Gdy zbliżam się do skrzyżowania odpuszczam gaz i jeśli trzeba delikatnie wciskam hamulec aby hamować rekuperacją (chyba też wtedy rekuperacja działa). Gdy już prawie zatrzymuję się odczuwam coś jakby zakończenie hamowania rekuperacją, jakby hamulce opuściły i samochód zaczyna toczyć się bez hamowania. Wtedy muszę mocniej przycisnąć hamulec, którego ja nie odpuszczałem, no i samochód gwałtowniej hamuje i zatrzymuje się a wszystkie pacynki w samochodzie równo i nie za przyjemnie kiwają się do przodu.
Nie dość, że jest to nieprzyjemne to jeszcze niebezpieczne, bo można przyłożyć w tył poprzedzającego wozu jak nie wciśnie się mocno hamulca.
Ktoś z Was zauważył takie działanie hamulca?
To jest właśnie efekt, dzięki któremu prawie spenetrowałem bagażnik auta przede mną na jezdzie próbnej. Stało się to w korku, wcześniej jechałem tylko s8 i akurat nie było korka, i po jakichś 30 minutach jazdy, musiałem dojechać do auta przede mną, nie przekroczyłem 20kmh, wciskam hamulec a tu nic. To nawet handlowiec powiedział, że hybrydami hamuje się zdecydowanie inaczej.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #2319 dnia: 11 Lutego 2023, 10:57:31 »
I zauważyłem kolejną niefajną rzecz w Ravce.
Wg mnie rekuperacja nie musi zatrzymać samochodu, a jedynie go wyhamowuje. Naciskasz stopniowo hamulec, obserwujesz wskazówkę rekuperacji która sukcesywnie opada. Celem całkowitego zatrzymania naciskasz łagodnie dalej, aż wskazówka opadnie do zera, co oznacza że hamowanie już wykonują tradycyjne hamulce. Płynne operowanie pedałem nie powinno powodować żadnych szarpnięć.
« Ostatnia zmiana: 11 Lutego 2023, 11:52:39 wysłana przez surrender »

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2320 dnia: 11 Lutego 2023, 12:28:08 »
surrender, właśnie napisałem, że dokładnie to tak nie działa jak napisałeś.
« Ostatnia zmiana: 11 Lutego 2023, 12:34:09 wysłana przez EliotNes »

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2321 dnia: 11 Lutego 2023, 12:33:17 »
I kolejna ciekawa obserwacja i pytanie czy też to zauważyliście?

Obserwowałem symulację przepływu energii na ekranie przy zegarach i na tablecie. Ta symulacja przy zegarach wskazywała, że samochód napędzany jest spalinowo (tylko czerwony wykres) a ta na tablecie wskazywała, że pojazd napędzany jest spalinowo i elektrycznie (wykres czerwony i żółty przepływu energii).
Która aplikacja wskazuje prawidłowo?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2322 dnia: 11 Lutego 2023, 20:00:20 »
Przy wolnej jeździe i bez gwałtownego hamowania odzysk energii z hamowania działa do 20 km/h. Poniżej tej prędkości pracują zwykle hamulce. Jak ktoś zawsze się dotaczs do świateł  i styl jazdy ma "eko" to zakres 20 -  0 nie będzie efektywny przez korozje elementów układu h.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2323 dnia: 11 Lutego 2023, 20:23:20 »
Tzw. dziura hamulcowa jest jednym z mankamentów hybryd. Ci którzy mieli do czynienia z wieloma generacjami hybryd twierdzą że w kolejnych generacjach efekt ten jest coraz mniej odczuwalny. Polega to na tym że hamulec ma nieliniową charakterystykę siły hamowania. 
Trzeba do tego przywyknąć.

Ps. Tak jak pisze Colin gdy trochę ostrzej hamujemy to ten efekt jest mniej wyczuwalny.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 11 Lutego 2023, 20:27:27 wysłana przez Markid »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2324 dnia: 11 Lutego 2023, 21:12:09 »
Jako żywo nie zauważyłem takich zjawisk. Może to przez to ze bardzo szybko adaptuję się kazdego samochodu???  Jedynym co różni od jazdy poprzednim autem to że trzeba trzymać cały czas na hamulcu bo zaczyna "pełzać" ale tak przecież każdy automat ma....
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl