Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794915 razy)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2415 dnia: 01 Marca 2023, 21:49:03 »
Trzeba użyć kombinacji zamknąć i otworzyć bez dotykania drzwi...kto będzie tak kombinował z zamkniętym autem w serwisie? Ale tak, jest to możliwe, choć przyznam, że też tego nie sprawdzałem.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #2416 dnia: 01 Marca 2023, 22:12:31 »
A jaki problem by zostawić serwisowi kluczyk razem z kartą proxy cobry? Przecież nie ukradną.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #2417 dnia: 02 Marca 2023, 10:33:39 »
Prosze i nie dziekujcie. https://youtu.be/YHWgDZQe-ks

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2418 dnia: 02 Marca 2023, 10:42:42 »
Dokładnie to robiłem jakieś 3 tyg. temu jak mi padła bateria w pilocie BLE42. ;)
Niezbędna jest zapasowa bateria oraz coś ostrego np. scyzoryk.

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #2419 dnia: 13 Marca 2023, 15:49:18 »
Niniejszym odszczekuję wszystkie złe słowa jakie napisałem na tym forum na temat: hałasu, braku wygłuszenia, wycia silnika, itp itd.

A na poważnie - pierwszy raz - po niemal 3 latach - miałem możliwość jechania moim autem jako pasażer i to począwszy od drogi osiedlowej, przez karajową, S-kę, autostradę a na drodze gruntowej skończywszy. Razem jakieś 250 km w obie strony. Nie odczułem niczego o czym pisałem, mogłem na sutostradzie spokojnie rozmawiać z kierowcą, z tyłu nie dochodził żaden hałas w sumie super luksus.

RAV4 to naprawdę dobre auto. :-) :-) :-)

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #2420 dnia: 14 Marca 2023, 13:45:29 »
Niniejszym odszczekuję wszystkie złe słowa jakie napisałem na tym forum na temat: hałasu, braku wygłuszenia, wycia silnika, itp itd.

A na poważnie - pierwszy raz - po niemal 3 latach - miałem możliwość jechania moim autem jako pasażer i to począwszy od drogi osiedlowej, przez karajową, S-kę, autostradę a na drodze gruntowej skończywszy. Razem jakieś 250 km w obie strony. Nie odczułem niczego o czym pisałem, mogłem na sutostradzie spokojnie rozmawiać z kierowcą, z tyłu nie dochodził żaden hałas w sumie super luksus.

RAV4 to naprawdę dobre auto. 

Mialem identyczne wrazenie. Skoro potrafia zrobic przekladke z anglika na lewa, to moze da sie przod to tylu przelozyc.

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #2421 dnia: 28 Marca 2023, 09:57:49 »
Witam ponownie.
Kolejne wrażenie i problem.
Przejechałem w końcu ciągiem kilkaset km i niestety trochę męczę się przez kierownicę  :-)
W innych wozach, sedan i van, idealnie opieram sobie łokieć o podłokietnik drzwi i trzymając kierę mogę jechać kilometrami.
A w ravce niestety męczę się bo uchwyt drzwi jest dla mnie za nisko a podszybie za wysoko. Niewiele daje podnoszenie i obniżanie siedziska. Gdy wygodnie opieram rękę o podłokietnik na drzwiach brakuje mi jakieś 5 cm do idealnego trzymania kierownicy. Po prostu, kierownica ma za małe fi o jakieś 5 cm jak dla mnie i po kilkudziesięciu km jazda staje się dla mnie uciążliwa przez ciągłe podnoszenie ręki na podszybie i opuszczanie na podłokietnik drzwi a ręka i tak męczy się.
I tym sposobem jestem już całkiem niezadowolony z tego zakupu. Ze spalania jestem zadowolony i wyglądu również ale niestety męczę się w ravce za kierownicą jak w żadnym innym wozie, które posiadam czy posiadałem.
Trudno, trzeba ją spłacić i do żyda.
Zdrówka
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #2422 dnia: 28 Marca 2023, 10:33:51 »
EliotNes spróbuj poszukać jakiegoś gadżetu na Aliexpress pod łokieć. Tam są różne zabawki. Albo zmień przyzwyczajenie i nie kładź ręki na "parapet". W końcu kierowcy sportowi nigdy tak nie jeżdżą, a podczas wyścigu męczą się bardziej niż my podczas jakiejś trasy;)

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #2423 dnia: 28 Marca 2023, 10:35:44 »
Może da się wymienić na kierownicę ze Stara;)? Ciekawe spostrzeżenie, jeszcze się z takim nie spotkałem na forum. Może Japończycy nie przewidzieli Twojej idealnej pozycji za kółkiem? Nie napisałeś, czy zmieniałeś oprócz pozycji siedziska pozycję kierownicy - może bardziej ją wysuń.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #2425 dnia: 28 Marca 2023, 10:57:40 »
Koledzy, dziękuję za bezcenne uwagi :cheesy:
Hillbily, świetny gadżet. Nawet nie przypuszczałem, że mógł ktoś wymyśleć takie coś akurat jak mi jest potrzebne :grin:
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2426 dnia: 28 Marca 2023, 11:55:34 »
Fakt jest faktem, iż w nowszych samochodach kierownice są mniejsze.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2427 dnia: 28 Marca 2023, 12:56:33 »
@Eliot... tak z ciekawości ile masz wzrostu? Ja przy 184cm mam opuszczoną kierownicę prawiena sam dół  całkowicie do siebie, fotel prawie na max do tyłu i max opuszczony = pozycja jest bajka dla mnie! Podłokietnik na drzwiach też mi wtedy pasi ale kierownicę w tej pozycji trzymam dość nisko.
Dodatkowo przy tej pozycji nie mam problemu z opieraniem kolana o tunel środkowy.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #2428 dnia: 28 Marca 2023, 13:39:19 »
Jak zrobię więcej km to na pewno podzielę się wrażeniami (ogólnie bardzo na plus, włączając audio i "hałas"), ale kierownica rzeczywiście ma małą regulację w górę. Żeby była jeszcze wyżej od podłogi, trzeba przysunąć ją do siebie. Ja mam 187cm i długie ręce i długie nogi, więc mi by pasowała kierownica jak najdalej ode mnie, ale i wyżej od podłogi, a tak się nie da. Mam ustawioną optymalnie do mojej budowy, przy średniej wysokości siedziska (nie lubię ani "na podłodze", ani "z głową w podsufitce"), przez do haczę rękoma o uda przy obracaniu kierownicy. Trzeba się przyzwyczaić.
« Ostatnia zmiana: 28 Marca 2023, 13:41:11 wysłana przez grubar »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #2429 dnia: 28 Marca 2023, 14:20:23 »
Ja mam 186 wzrostu i też nie mam problemu. Może dlatego, że poprzednim samochodem też była ravka poprzedniej generacji.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl