Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794837 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #2625 dnia: 30 Maja 2023, 17:43:04 »
Fizyki nie oszukasz. RAV4 to jednak kiosk na kołach. Daleko jej do aerodynamiki Corolli. Jest cięższa i ma większy/mocniejszy silnik.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #2626 dnia: 30 Maja 2023, 18:46:57 »
W Corolli (1.8 HSD) miałem 4,1 - 4,3 l/100 km. W Ravce 1 - 2 l/100 km więcej.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #2627 dnia: 30 Maja 2023, 22:37:38 »
Raczej bliżej 7, może nawet poniżej.

Jakkolwiek też kiedyś miałem corollę przez kilka dni i wychodziło mi na tych samych trasach jakieś 1.5l mniej, niz w rav4
Jak chciałbyś uzyskać mniej niż 7 litrów, skoro przy 160 rav4 spala na spokojnie 9-10l, a w mieście na krótkich dystansach, też sobie nie szczędzi, szczególnie że u nas 40% roku musisz musisz grać i 40% chłodzić, a ona nie garażowała auta.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #2628 dnia: 30 Maja 2023, 22:52:53 »
Ale na autostradzie nie masz stałej prędkości 160. To nierealne. Jak masz średnią na długiej trasie na poziomie 110, to i tak nieźle.

Byłem ravką we Włoszech i nad morzem (jestem z południa Polski). Średnie z całych tras miałem 6.7 i zdaje się 7.2l. Oczywiście było w tym trochę jeżdżenia autem na miejscu, we Włoszech pewnie że 300km, ale to i tak niewiele w porównaniu z długością trasy. Żeby nie było, że jechałem "na wynik" - standardowo jeżdżę mniej więcej 10km/h więcej, niż ograniczenia.

W mieście spokojnie może palić 5-5.5l w lecie , oczywiście jeśli to nie trasy po 1-2km

Co do grzania - ja np. w zasadzie w ogóle nie używam. Klimę w lecie na chwilę włączam mocniej jak auto nagrzane, a później przestawiam na ECO dla podtrzymania
« Ostatnia zmiana: 30 Maja 2023, 22:54:42 wysłana przez firek »

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #2629 dnia: 30 Maja 2023, 23:37:44 »
Ale na autostradzie nie masz stałej prędkości 160. To nierealne. Jak masz średnią na długiej trasie na poziomie 110, to i tak nieźle.
Jak masz pustą drogę i jeździsz bardzo wczesnym rankiem, wrecz w nocy kiedy nie ma ruchu, plus w mieście mieszkała przy wyjeździe na ekspresówkę, a cel podróży był bezpośrednio przy węźle zjazdowy.
Jak wracałem z Gdańska do Warszawy w zeszłym roku, to wyjeżdżając tankowaliśmy, licznik się zresetował, po szybkim wyjeździe ze stacji, tempomat na 120, zero ruchu, dwa przyspieszenia do 150 i do pierwszych świateł przed Warszawą średnią miałem 107 (to już po otwarciu S7, jeszcze przed kolejnymi robotami).
Nie raz widziałem też średnie 170kmh z 2-3h jazdy, to jest po prostu kwestia resetu przy wjeździe na drogę szybkiego ruchu + jazda 200+ (której osobiście nie pochwalam)
Co do grzania - ja np. w zasadzie w ogóle nie używam. Klimę w lecie na chwilę włączam mocniej jak auto nagrzane, a później przestawiam na ECO dla podtrzymania
I widzisz, mnie (i mojej teściowej tym bardziej) samochód ma sprawiać przyjemność i dawać komfort podróżowania.

PS. Na szczęście teściowa się już opanowała i jeździ zgodnie z przepisami.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #2630 dnia: 31 Maja 2023, 00:20:29 »
Ale co ty chcesz pokazać tymi przykładami? Ja wiem, że się da i czasem jak piszesz w nocy, na pustej drodze, gdy akurat nie ma remontów... Ale mieć takie warunki za każdym razem przez X lat używania auta?
I widzisz, mnie (i mojej teściowej tym bardziej) samochód ma sprawiać przyjemność i dawać komfort podróżowania.

Mnie również, dlatego nie akceptuje w aucie wysokich, usypiających temperatur i zaduchu, który się tworzy w związku z nimi:)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2631 dnia: 31 Maja 2023, 09:20:42 »
Ja zaś troszkę inaczej:
- gdy na zewnątrz są temp. poniżej 20 st.C. to mam ustawioną klimę na 21 st.C. w trybie normal,
- gdy jest zimno, np. niżej niż 5 st.C. to często w trybie fast by szybciej odparowywał,
- gdy jest ciepło to też klima działa tyle że ustawiam temp. o kilka stopni niżej niż temp zewnętrzna, np gdy na zewątrz jest 28 st.C. to powiedzmy 24-25,
  nie jest to zdrowe by mieć na klimie powiedzmy 20 st.C. gdy na zewątrz jest 30 st.C.,
  spotykałem się nawet z przypadkami gdzie kierowca cały rok ma 18 st.C. na klimie - nawet gdy jest 30 st.C na zewnątrz - jak dla mnie masakra. ;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2632 dnia: 31 Maja 2023, 09:25:50 »
Prawidłowo postępujesz. Ja kiedyś zawsze praktykowałem by dojeżdżając do celu wyłączać klimę. Z dwóch powodów - aby uniknąć wstrząsu termicznego przy wyjściu z chłodnego wnętrza na upał i aby przesuszyć parownik. Ludzie często nie umieją korzystać z klimy a potem narzekają, że przez klimę chorują.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2633 dnia: 31 Maja 2023, 09:38:40 »
Ja zaś troszkę inaczej:
- gdy na zewnątrz są temp. poniżej 20 st.C. to mam ustawioną klimę na 21 st.C. w trybie normal,
- gdy jest zimno, np. niżej niż 5 st.C. to często w trybie fast by szybciej odparowywał,
- gdy jest ciepło to też klima działa tyle że ustawiam temp. o kilka stopni niżej niż temp zewnętrzna, np gdy na zewątrz jest 28 st.C. to powiedzmy 24-25,
  nie jest to zdrowe by mieć na klimie powiedzmy 20 st.C. gdy na zewątrz jest 30 st.C.,
  spotykałem się nawet z przypadkami gdzie kierowca cały rok ma 18 st.C. na klimie - nawet gdy jest 30 st.C na zewnątrz - jak dla mnie masakra. ;)
Temat klimy w RAV4, to jest właśnie rzecz, która mnie trochę irytuje - najbardziej to, że algorytm nie umie utrzymać stałej temperatury wewnątrz, a dokładnie: przy zmianach temperatury zewnętrznej, z nawiewów praktycznie od razu zaczyna wiać zimniej/cieplej (w zależności od tego czy zewnętrzny odczyt wzrósł/spadł). Szczególnie odczuwalne to było podczas wakacyjnego przejazdu przez Alpy nocą kiedy amplituda temperatur wynosiła między 20 a 8 stopni (jak spadło do 8 to zaczęło od razu walić gorącem z kratek mimo, że temperatura wewnątrz auta wcale się nie zmieniła). Na codzień w Polsce takie duże amplitudy raczej rzadko występują, ale różnice jednak są i denerwuje mnie, że automatyczna klimatyzacja nie umie utrzymać temperatury na jednym stabilnym poziomie i muszę to sam korygować pokrętłem, szczególnie jak 3 minuty później temperatura na zewnątrz wraca do poprzedniego poziomu. W innym aucie jak nastawiam 21, to jest 21 bez takiego bezsensownego dmuchania, bo algorytm w pierwszej kolejności bada zmiany temperatury wewnątrz a nie na zewnątrz.

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2634 dnia: 31 Maja 2023, 09:42:14 »
Prawidłowo postępujesz. Ja kiedyś zawsze praktykowałem by dojeżdżając do celu wyłączać klimę. Z dwóch powodów - aby uniknąć wstrząsu termicznego przy wyjściu z chłodnego wnętrza na upał i aby przesuszyć parownik. Ludzie często nie umieją korzystać z klimy a potem narzekają, że przez klimę chorują.
Wystarczy nie robić piwnicy w samochodzie w upalne dni (tak jak napisał Markid). U mnie klimatyzacja jest włączona zawsze i zostawiam jej włączanie i wyłączanie elektronice a nie choruję - od chorowania są inne przyczyny (no chyba, że ktoś ma grzyba w klimie, to sorry).

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2635 dnia: 31 Maja 2023, 09:45:28 »
... a i oczywiście raz na rok obowiązkowo dezynfekcja

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2636 dnia: 31 Maja 2023, 09:45:47 »
Tak.

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #2637 dnia: 06 Czerwca 2023, 13:18:41 »
Witam ponownie.
Mam takie zaobserwowanie.
Wymieniono mi Cobre na BLE i zauważyłem, że gdy podchodzę od tyłu klapa nie otwiera mi się z kopa. Muszę podejść troszkę z boku dopiero załapuje. ktoś tak miał z BLE?
Zdrówka
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #2638 dnia: 06 Czerwca 2023, 14:26:49 »
To nie może mieć nic wspólnego z BLE.

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #2639 dnia: 06 Czerwca 2023, 15:05:36 »
Taż tak myślę, bo ravkę otwiera pilot a nie "pastylka" BLE czy Cobry. Tylko, że akurat po wymianie immo zaczęło otwieranie szwankować.
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl