Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794894 razy)

Offline lukasztech

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav 4
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #3210 dnia: 10 Marca 2024, 13:22:07 »
komyak

Bardzo dziękuje za sprawdzenie i odpowiedz.  A u Pana Krismana dźwięk też występuje?

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3211 dnia: 08 Kwietnia 2024, 11:59:26 »
Chyba mamy rozwiązanie problemu dotyczącego padających akumulatorów :-)

https://www.youtube.com/watch?v=x5rfXmzlSjU

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #3212 dnia: 08 Kwietnia 2024, 12:23:43 »
Nie jestem pewien, czy tureckie akumulatory były montowane w Ravkach. Wydaje mi się, że w Corollach i CHR.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3213 dnia: 08 Kwietnia 2024, 14:46:23 »
Nie jestem pewien, czy tureckie akumulatory były montowane w Ravkach. Wydaje mi się, że w Corollach i CHR.
Ja jestem pewien, że nie wstępowały. Zresztą to dotyczy wadliwego produktu, a problrmy z akumulatorem w różnych modelach były w hybrydach od zawsze i najczęściej z "niewiedzy" użytkowników o specyfice napędu.
« Ostatnia zmiana: 08 Kwietnia 2024, 14:48:28 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline tookie

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: rav4
« Odpowiedź #3214 dnia: 11 Kwietnia 2024, 10:32:33 »
Dziś mija 10ty dzień od odbioru i póki co - fajne auto. Zrobiłem do tej pory 3700 km głównie na drogach szybkiego ruchu. Ravka jest troche glosna ale wyraznie cichsza niz te z poczatku produkcji.

Update, 30 tyś zrobione. Fajne auto, nie nadaje się do częstego jeżdżenia po drogach szybkiego ruchu ale poza tym jak najbardziej OK, można też troche polatać szutrem czy lżejszym lasem. Spalanie z 30tyś to niecałe 9,5L/100km więc akceptowalnie. Trzy główne minusy to: hałas przy większej predkości, mizerny bak oraz konieczność wymiany oleju co 15k, upierdliwe wolałbym jak VW co 30tyś (nie jest to moje prywatne auto zaznaczam).

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #3215 dnia: 11 Kwietnia 2024, 10:43:36 »
konieczność wymiany oleju co 15k, upierdliwe wolałbym jak VW co 30tyś
Co z tego, że VW zaleca wymiany oleju co 30 tys. Pojedź do pierwszego lepszego warsztatu specjalizującego się w VAG i spytaj o wymianę oleju. Powiedzą Ci, że najlepiej co 10 tys, lub 15. Obejrzyj kiedyś na TVN Turbo "Jeździć, obserwować". Tam chłopaki naprawiają Audi, VW, Skody. Zobacz, jakie kwoty wchodzą w grę przy naprawach.

Offline tookie

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: rav4
« Odpowiedź #3216 dnia: 11 Kwietnia 2024, 10:54:10 »
konieczność wymiany oleju co 15k, upierdliwe wolałbym jak VW co 30tyś
Co z tego, że VW zaleca wymiany oleju co 30 tys. Pojedź do pierwszego lepszego warsztatu specjalizującego się w VAG i spytaj o wymianę oleju. Powiedzą Ci, że najlepiej co 10 tys, lub 15. Obejrzyj kiedyś na TVN Turbo "Jeździć, obserwować". Tam chłopaki naprawiają Audi, VW, Skody. Zobacz, jakie kwoty wchodzą w grę przy naprawach.

Rozumiem ale moja perspektywa jest inna. Robię 8-10tyś km miesięcznie i przez to, że interwał jest krótki (wymaganie toyoty i floty) muszę co półtorej miesiąca siedzieć dwie godziny w serwisie. :)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #3217 dnia: 11 Kwietnia 2024, 11:38:27 »
Jak słyszę "wymaganie floty" to przypomina mi się gdy kupowałem od znajomej po-flotową corollę 1.4 D4D, powiedziała mi, że od 15kkm jest lany olej mineralny 15W40, bo flota wymagała oszczędności. Auto miało wtedy 90kkm. Przeszedłem stopniowo przez półsysntetyk 10W40 na wymagany 5W30 i wszystko jest ok. Teraz 242kkm na liczniku.

A co do dwóch godzin w serwisie to faktycznie przy takiej częstotliwosci mogło Ci się znudzić oglądanie stojących w salonie tych samych aut. Zawsze można wziąć zastępcze i pojechać na shopping albo na ryby. Kto co woli. ;)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3218 dnia: 11 Kwietnia 2024, 13:09:53 »
Z tym zastepczym zapomnij, mają taki przerób, że z zasady niedostępne. Ewentualnie z 2 tyg. wcześniej umawiać trzeba. Pamiętam, że jeszcze 3 lata temu wciskali NXa nawet jak nie chciałem. Ostatnio nawet yarisa nie mieli :(
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline crystian09

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: byłaSelection
« Odpowiedź #3219 dnia: 11 Kwietnia 2024, 13:16:48 »
Z tym zastepczym zapomnij, mają taki przerób, że z zasady niedostępne. Ewentualnie z 2 tyg. wcześniej umawiać trzeba. Pamiętam, że jeszcze 3 lata temu wciskali NXa nawet jak nie chciałem. Ostatnio nawet yarisa nie mieli :(
Czyli jestem z nielicznych, co mieli farta,jak łącznie
przez 2 m-ce mialem yariske cross a potem ch-r (bo mi sie Źle tą cross jezdziło..) .. bo czekali na tą wiązke hybrydy do Ravki ..

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #3220 dnia: 11 Kwietnia 2024, 14:31:03 »
Pewnie zalezy od salonu. W Chorzowie dwa razy bez problemu dostałem zastępcze. Co prawda Yarisa ale chodziło tylko o przegląd. Oczywiście zapytałem o Lexusa ale wzbudziło to usmiech doradcy. Wygodniej mi zostawić auto, pojechac do pracy i wracając odebrać.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #3221 dnia: 11 Kwietnia 2024, 14:38:04 »
Zależy od salonu - w ASO w Kielcach dotąd zawsze dawali zastępcze.

Offline sp4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav 4
« Odpowiedź #3222 dnia: 19 Kwietnia 2024, 22:36:46 »
Czy ktoś odebrał już Rav4 wersję comfort+ style lub sslection wyprodukowany w 2024r? Jeśli tak to czy ten rocznik ma już bsm (system monitorowania martwego pola)? Czy są ewentualnie jakieś różnice w wyposażeniu względem tego co Toyota podaje na stronie?

Offline Grzegorz85

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #3223 dnia: 05 Maja 2024, 22:04:42 »
Pojawił się problem po aktualizacji Android auto nie działa już od około 2-3 miesięcy, ma ktoś jakiś pomysł na rozwiązanie problemu. ?
A w wbudowanej nawigacji zmienił Mi się język - głos w nawigacji nawija po angielsku, nie mam pojęcia gdzie to zmienić.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #3224 dnia: 06 Maja 2024, 15:45:16 »
Pojawił się problem po aktualizacji Android auto nie działa już od około 2-3 miesięcy, ma ktoś jakiś pomysł na rozwiązanie problemu. ?
A w wbudowanej nawigacji zmienił Mi się język - głos w nawigacji nawija po angielsku, nie mam pojęcia gdzie to zmienić.
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=56539.msg816935#msg816935

Może ta wiadomość pomoże. W razie co temat można kontynuować pod tamtym linkiem.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl