Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794527 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rastlin

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 EXE 4X4
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #3225 dnia: 06 Maja 2024, 20:35:22 »
Czy ktoś odebrał już Rav4 wersję comfort+ style lub sslection wyprodukowany w 2024r? Jeśli tak to czy ten rocznik ma już bsm (system monitorowania martwego pola)? Czy są ewentualnie jakieś różnice w wyposażeniu względem tego co Toyota podaje na stronie?
System monitorowania martwego pola w lusterkach (BSM)  tylko w wersjach ADVENTURE, EXECUTIVE i GR SPORT
chyba w COMFORT i SELECTION nie występuje

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3226 dnia: 08 Maja 2024, 11:57:06 »
Dobijam do 90 kkm to podzielę się kolejną porcją wrażeń, które raczej się nie zmieniają. Tak jak już kiedyś pisałem - dobry wygodny dupowóż bez wodotrysków ;-) Spalanie w mieście i poza autostradami to bajka. Problemów raczej nie miałem żadnych - jeśli nie liczyć kilka razy rozładowanej baterii w BLE oraz autobusu, który cofnął w moje auto na parkingu...
Rzecz, która mnie niezmiennie irytuje - działanie klimatyzacji przy zmianie temperatury zewnętrznej - wystarczy, że zmieni się odczyt z zewnątrz o 1 stopień od razu zaczyna dmuchać chłodniej/cieplej - przy jeździe kiedy zmiany są częste trzeba ciągle sięgać do pokrętła i korygować nastawienie. Podczas krótkich jazd jest to raczej niezauważalne, ale ponieważ ostatnio znowu mi się zdarzyło jechać trasę wieczorem/nocą to mi się przypomniało jakie to jest wkurzające.

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #3227 dnia: 08 Maja 2024, 13:37:48 »
wystarczy, że zmieni się odczyt z zewnątrz o 1 stopień od razu zaczyna dmuchać chłodniej/cieplej
W sensie że jest na dworze np. 10C więc auto dmucha ciepłem, spadnie do 9C i natychmiast odczuwasz jakaś różnicę w temperaturze czy prędkości nawiewu? Auto to powinno korygować na podstawie temperatury wewnętrznej i czujnika słońca bo inaczej jak jest 25C w cieniu a inaczej jak jest 25C w pełnym słońcu przy czystym niebie. Ktoś to jeszcze potwierdza? Póki co nie zauważyłem zmian działania klimatyzacji ale jak w dwie osoby to jeżdżę głównie na eco.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #3228 dnia: 08 Maja 2024, 15:29:52 »
wystarczy, że zmieni się odczyt z zewnątrz o 1 stopień od razu zaczyna dmuchać chłodniej/cieplej
W sensie że jest na dworze np. 10C więc auto dmucha ciepłem, spadnie do 9C i natychmiast odczuwasz jakaś różnicę w temperaturze czy prędkości nawiewu? Auto to powinno korygować na podstawie temperatury wewnętrznej i czujnika słońca bo inaczej jak jest 25C w cieniu a inaczej jak jest 25C w pełnym słońcu przy czystym niebie. Ktoś to jeszcze potwierdza? Póki co nie zauważyłem zmian działania klimatyzacji ale jak w dwie osoby to jeżdżę głównie na eco.
No właśnie, decydująca powinna być temperatura wewnątrz auta. Mi szczerze różnicy nie robi czy mam 17 czy 23 stopnie wewnątrz. Niestety Rav4 prezentuje temp na zewnątrz a wewnętrznej nie. Jakbym znał wewnętrzną to od tego bym uzależniał co ustawiam. Ciągłe wianie z klimą po łapach mnie nie cieszy. No i fakt, dziś przy 14 st się kapnąłem, że mam 23 ustawione zupełnie niepotrzebnie.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #3229 dnia: 08 Maja 2024, 19:52:03 »
Fakt - klimatyzacja potrafi zmieniać temperaturę nadmuchu w zależności od temperatury zewnętrznej, trochę to słabe.
Dodatkowo dla mnie osobiście niezrozumiała jest konieczność korzystania z różnych trybów (normal/Eco/fast). Po to mamy automat, że jak nastawię 20 stopni, to chcę mieć 20 stopni i koniec. Tutaj po wejściu do auta stojącego na słońcu trzeba włączyć fast, a po chwili przestawić na Eco, ewentualnie normal, żeby tak nie wiało...

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3230 dnia: 08 Maja 2024, 20:24:15 »
W wersji benzynowej nigdy nie miałem tego typu problemu, a w 99% była na normal.
Eco to był żart, nie klima.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline JaKubus

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #3231 dnia: 09 Maja 2024, 08:31:45 »
Skoro już o klimie gadacie - zauważyłem, że co jakiś czas i nie podczas każdej podróży zapala mi się światełko przy skrajnym prawym guziku między pokrętłami temperatury. To jest chyba obieg wewnętrzny. Czasem wiąże się to z tym, że gaśnie wskazanie temperatury pasażera, a czasem nie.
To efekt pracy jakiegoś systemu oczyszczania powietrza, czy coś nie styka i warto zgłosić przy przeglądzie?

Offline Bart Rav4

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #3232 dnia: 09 Maja 2024, 09:47:52 »
To efekt pracy jakiegoś systemu oczyszczania powietrza, czy coś nie styka i warto zgłosić przy przeglądzie?

Takich bajerów w Toyocie to jeszcze nie wymyślono, więc albo coś nie styka, albo nieświadomie to naciskasz :-).

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3233 dnia: 09 Maja 2024, 10:35:12 »
Już w Auris sprzed 10 lat była coś takiego jak "tryb skutecznej wentylacji" czy jakoś tak. Po włączeniu go w ustawieniach auta samoczynnie aktywował się i dezaktywował obieg wewnętrzny bez wciskania czegokolwiek na panelu. Wyłączyłem to udogodnienie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3234 dnia: 09 Maja 2024, 10:41:35 »
@JaKubus; to nie wewnętrzny obieg, a system odcięcia tyłu i miejsca pasażera i jeśli miejsca nie zajęte, to Ci właśnie odcina, a włącza/ wyłącza się to tym skrajnym guzikiem.
« Ostatnia zmiana: 09 Maja 2024, 10:43:32 wysłana przez Krisman »

Offline sig.segv

• Toyot Pełzający
  • **
    • Paweł Online
  • Samochód:: 2024 RAV4 Adv
« Odpowiedź #3235 dnia: 09 Maja 2024, 11:41:15 »
@JaKubus; to nie wewnętrzny obieg, a system odcięcia tyłu i miejsca pasażera i jeśli miejsca nie zajęte, to Ci właśnie odcina, a włącza/ wyłącza się to tym skrajnym guzikiem.
U mnie ten system potrafi się też włączać sam bez wciskania przycisku.
Jeżeli odcina tylko tył to dalej wyświetla temperaturę po stronie pasażera. Jeżeli odcina pasażera to gaśnie wyświetlacz temperatury.

P,paw

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3236 dnia: 09 Maja 2024, 11:51:18 »
Czyli wszystko jest w porządku. A wystarczyło przeczytać instrukcję obsługi.

Offline JaKubus

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #3237 dnia: 09 Maja 2024, 14:25:05 »

Dzięki Panowie!

Czyli wszystko jest w porządku. A wystarczyło przeczytać instrukcję obsługi.

Oj tam oj tam, to by było aspołeczne :-)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #3238 dnia: 10 Maja 2024, 00:15:38 »
W wersji benzynowej nigdy nie miałem tego typu problemu, a w 99% była na normal.
Eco to był żart, nie klima.
Nie wiem czy w wersji benzynowej klima działa inaczej, być może. U mnie na fast chłodzi jednak dużo szybciej, niż na normal. A Eco jest całkiem ok jak masz już odpowiednią temperaturę i chcesz ją tylko podtrzymywać

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3239 dnia: 10 Maja 2024, 06:27:20 »
Ale po co żąglować? Raz ustawiona klima u mnie w trybie normal, działała bezbłędnie przez trzy i pół roku. Na początku się wqur..., a przyczyną była mizerna praca na fabrycznie ustawionym eco.
Fast tak, bardzo przydatny chwilowo, jak szybko chcemy schłodzić/ odparować itp.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl