Autor Wątek: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje  (Przeczytany 794618 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: RAV4 5 gen - wrażenia, problemy, obserwacje
« Odpowiedź #3240 dnia: 10 Maja 2024, 10:05:23 »
Nie bardzo rozumiem po co te funkcje eco, fast itp. Ja po wyjeździe z salonu ustawiłem temperaturę i od tej chwili praktycznie nic nie ruszam. Jak samochód stoi na słońcu to po prostu zostawiam go z uchylonym szyberdachem. W razie deszczu sam się zamknie, lub robię to zdalnie.

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3241 dnia: 10 Maja 2024, 13:52:59 »
Nie bardzo rozumiem po co te funkcje eco, fast itp. Ja po wyjeździe z salonu ustawiłem temperaturę i od tej chwili praktycznie nic nie ruszam. Jak samochód stoi na słońcu to po prostu zostawiam go z uchylonym szyberdachem. W razie deszczu sam się zamknie, lub robię to zdalnie.

jak pojedziesz na południe Europy latem i wsiądziesz do auta po paru godzinach stojącego na słońcu, wtedy zrozumiesz po co tryb Fast. Eco wtedy niewydolne i myśląc o szybkim schłodzeniu kabiny raczej trzeba jeździć na normal. Zresztą nawet i w Polsce zdarzało mi się po staniu "na patelni" przełączać w tryb inny niż ECO. Miałem to samo z Auris czy Corollą.
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

pireus

• Gość
« Odpowiedź #3242 dnia: 10 Maja 2024, 13:56:55 »
jak pojedziesz na południe Europy latem i wsiądziesz do auta po paru godzinach stojącego na słońcu, wtedy zrozumiesz po co tryb Fast.
Nadal nie rozumiem , bo u mnie klimatyzacja po prostu sama z siebie zaczyna wtedy wydajniej schładzać wnętrze.  Nie muszę  na nic przełączać. Na tym chyba ma polegać w pełni automatyczna klimatyzacja.
« Ostatnia zmiana: 10 Maja 2024, 14:15:49 wysłana przez pireus »

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #3243 dnia: 10 Maja 2024, 14:18:54 »
Ale ECO to jest kompromis więc czekasz dłużej az się schłodzi. BTW w RAV4 ECO klimy włacza się tez po przejsciu w tryb jazdy ECO ale tego uzywam tylko na austostradach na tempomacie a wtedy juz jest zwykle temperatura opanowana.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3244 dnia: 10 Maja 2024, 15:10:22 »
Ale ECO to jest kompromis więc czekasz dłużej az się schłodzi. BTW w RAV4 ECO klimy włacza się tez po przejsciu w tryb jazdy ECO ale tego uzywam tylko na austostradach na tempomacie a wtedy juz jest zwykle temperatura opanowana.

dokladnie to miałem na myśli. Poza tym skoro komuś starcza ECO, niech jeździ na ECO. Ja jednak sporadycznie przechodzę w tryb normal (rzadziej fast) gdy auto stało długo na słońcu. Chodzi o efektywność chłodzenia po totalnej lampie. Zresztą doceniam wentylację foteli, kiedys nie miałem i nie wiedziałem co tracę.
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #3245 dnia: 10 Maja 2024, 18:42:51 »
Fast tak, bardzo przydatny chwilowo, jak szybko chcemy schłodzić/ odparować itp.
No widzisz - sam używałeś fast, więc czemu pytasz po co żonglować? Właśnie po to, że trzeba. A jak już mam zmienić z fast, to żadna różnica, czy włączę Eco, czy normal. Bezsensowne jest to, że trzeba RĘCZNIE włączać fast przy klimatyzacji AUTOMATYCZNEJ

Offline sig.segv

• Toyot Pełzający
  • **
    • Paweł Online
  • Samochód:: 2024 RAV4 Adv
« Odpowiedź #3246 dnia: 10 Maja 2024, 21:30:58 »
Zupełnie nie rozumiem tego problemu z trybami klimatyzacji.

To że jest automatyczna to fajnie, a to że ten automaty ma różne profile pracy to jeszcze fajniej.
Chcę być ekonomiczny wybieram ECO, chcę żeby pracowała normalnie to mam tryb normalny a jak chcę żeby była "turbo" wydajna kosztem zużycia paliwa/akumulatora to mam FAST.
Ja nawet jak samochód jest mocno nagrzany to wcale nie mam ochoty żeby klima waliła mi zimnym powietrzem na maksa, bo to najlepszy przepis na chodzenie non stop chorym.

p,paw

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3247 dnia: 10 Maja 2024, 22:03:21 »
Fast tak, bardzo przydatny chwilowo, jak szybko chcemy schłodzić/ odparować itp.
No widzisz - sam używałeś fast, więc czemu pytasz po co żonglować? Właśnie po to, że trzeba. A jak już mam zmienić z fast, to żadna różnica, czy włączę Eco, czy normal. Bezsensowne jest to, że trzeba RĘCZNIE włączać fast przy klimatyzacji AUTOMATYCZNEJ
W Tucsonie z 2016 nie musiałem przełączać, bo wykrywał parę wodną i sam włączał system osuszania, a w upał dawał czadu by schłodzić.  W rav4 też klima mi działała świetnie w trybie normal, w trybie eco to był żart. Niestety brak czujnika zaparowania szyb, czasem zuszał mnie do użycia fast, rzadko ale jednak.
Pisząc o braku sensu żąglowania, miałem na myśli przełączanie z normal na eco, ale fakt, skrót myślowy mógł deko wprowadzić w błąd.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #3248 dnia: 10 Maja 2024, 22:18:50 »
W Tucsonie z 2016 nie musiałem przełączać, bo wykrywał parę wodną i sam włączał system osuszania,
A to fakt. Kolejna rzecz o której zapomniałem a w RAV4 nie ma. Ale za to jest Hybryda i AWDi :-)
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3249 dnia: 10 Maja 2024, 22:24:30 »
author=
A to fakt. Kolejna rzecz o której zapomniałem a w RAV4 nie ma. Ale za to jest Hybryda i AWDi :-)
Nie no, w moim zamówieniu też ;)
« Ostatnia zmiana: 10 Maja 2024, 22:27:55 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3250 dnia: 13 Maja 2024, 09:28:22 »
wystarczy, że zmieni się odczyt z zewnątrz o 1 stopień od razu zaczyna dmuchać chłodniej/cieplej
W sensie że jest na dworze np. 10C więc auto dmucha ciepłem, spadnie do 9C i natychmiast odczuwasz jakaś różnicę w temperaturze czy prędkości nawiewu?

Dokładnie tak.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #3251 dnia: 15 Maja 2024, 00:12:06 »
Zupełnie nie rozumiem tego problemu z trybami klimatyzacji.

To że jest automatyczna to fajnie, a to że ten automaty ma różne profile pracy to jeszcze fajniej.
Chcę być ekonomiczny wybieram ECO, chcę żeby pracowała normalnie to mam tryb normalny a jak chcę żeby była "turbo" wydajna kosztem zużycia paliwa/akumulatora to mam FAST.
Ja nawet jak samochód jest mocno nagrzany to wcale nie mam ochoty żeby klima waliła mi zimnym powietrzem na maksa, bo to najlepszy przepis na chodzenie non stop chorym.

p,paw

A ja jestem przyzwyczajony z poprzedniego auta, że temperaturę zmieniałem ze 2 razy w roku, a tu muszę co chwilę coś gmerać przy klimie, żeby było komfortowo. Ale widać różni ludzie, różne potrzeby, nie da się dogodzić wszystkim...

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3252 dnia: 15 Maja 2024, 06:09:26 »
To samo jest w Lexusie. Klienci notorycznie zwracają na to uwagę.
Wystarczy, że zmienią się bardzo delikatnie warunki zewnętrzne to klima zamiast chłodzić - grzeje a zamiast grzać - chłodzi...
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3253 dnia: 15 Maja 2024, 09:59:19 »
To samo jest w Lexusie.
Ahhh, od razu mi lepiej, dobrze im tak ;-)

Wiadomo, żart. Dziwi mnie, że japoński inżynier napęd hybrydowy potrafił dopracować do perfekcji, ale klimatyzację zrobił tak na 50%...

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #3254 dnia: 15 Maja 2024, 10:33:54 »
Jeżdżę drugi rok i nie wiedziałem, że mam problem z klimatyzacją:)) Rzekłbym, że u mnie działa bez zarzutu i utrzymuje w kabinie zadaną temperaturę. Nic nie muszę zmieniać, gmerać, poprawiać. Ustawiam na 20 stopni i jest 20 stopni.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl